Glaciärarkeologen Julian Post-Melbye berättade om det omfattande arbete vid de smältande glaciärisarna i Norge. Foto Maria Söderberg

 

Spektakulära fynd presenteras fortlöpande från de smältande glaciärerna i Norge. Från 2006 till idag har man noterat 3 800 fynd. Ett av de mest omskrivna är ett klädesplagg från 300-talet.
– Det brådskar att ta rätt på fynden, sa glaciärarkeologen Julian Post-Melbye.

Secrets of The Ice: https://secretsoftheice.com/

Glaciärarkeologen Julian Post-Melbye från Kulturhistorisk museum i Oslo, fick direkt med sig åhörarna. Han visade en bild en 3 400 år gammal lädersko upphittad i Jotenheimen och det gick en susning genom publiken i hörsalen på Historiska museet.
– Det här är Norges äldsta skor, hittills, berättade han och visade kartor på hur dramatisk förändringen är i de norska fjällen. Denna sko av renskinn blev början till fortsatta arkeologiska undersökningar i Opplands fjäll.
– År 2100 kommer all snö och is vara borta från Norges och norra Europas högsta berg, bland andra Galdhöpiggen med sina 2 469 meter över havet och Glittertind 2 452 meter över havet. De är Skandinaviens två högsta berg.

Isen här är 7 700 år gammal och det ger unik möjlighet för ett aktivt fältarbete med sikte på att säkra fynd. Det sker nu en systematisk insamling i slutet av varje sommaren. Julian Post-Melbye visade bilder på det lynniga vädret. Deras Base Camp var helt översnöad den 20 augusti ett år.

Norges äldsta klädesplagg, hittills vill säga. Foto Kulturhistoriska museet

– Vi har egentligen bara en kort period varje år att säkra fynd. Det är oftast i augusti. Vår förhistoria håller på att smälta bort, menade han och gav exempel på hur klädesplagg och läder riskerar att torka bort snabbt om de blottläggs ett år och kan ”bara flyga iväg som damm” innan arkeologerna hinner säkra dem.

Ett av de mest fascinerande fynden i Norge är ett klädesplagg från 300-talet. Det var augusti 2011 som man genomförde en arkeologisk undersökning på bergskedjan Lomseggen som man upptäckte ett tygstycke. Det visade sig vara en mycket välbevarad dräkt som man tror är från romartiden. Därmed är det Norges äldsta klädesplagg.

 

 

Fynd från de norska fjällen. Här finns även fjädrar och sammanlagt har man hittat förekomst av fyrtio olika fåglar utifrån just fjädrarna. Foto från föredrag

 

Även skidor har smält fram under arkeologernas undersökningar.
– Men ingen är hittills så gammal som Sveriges kalvträskskida, 6 000 år gammal.
Glaciärarkeologen Julian Post-Melbye beskrev jakten på ren och hur man gjorde stora arrangemang för att driva renarna så att pilarna skulle träffa dem.
– När de sökte sig till snöfläckarna på sommaren gillrade man sina fällor.

Stilstudie med skidor. Korta skidor har hittats i de smältande glaciärerna och pekar på en teknik om att jaga vilt nedför fjällsluttningar. Foto från föredrag.

 

Glaciärarkeologen Julian Post-Melbye. Foto Maria Söderberg

Pilar, pilskaft och bågar har hittats i de smältande isarna, men även här gäller det att vara på plats. Om ett träföremål smälter fram riskerar det samma sommar att smulas ned – och därmed krossas och försvinna – i vattenflödet.
Överraskande fynd från 1600-talet har varit den stora omfattningen av hästspillning, skelett av hästar och andra föremål som visar omfattningen av bruket av häst. Även välbevarade skelett av hund och rester av fårskötsel har hittats på hög höjd. Även bivax i en liten ask.

Med tanke på mina egna många besök i Sulitemamassivet och Sállajiegŋa på både den norska och svenska sidan undrade jag förstås om Julian Post-Melbye kände till vad som görs just här. Han hade ingen aktuell information om någon just nu pågående aktivitet för att säkra fynd på den norska sidan.

För att säkra fynd på den svenska sidan finns projektet GLAS – Glaciärarkeologi i Sápmi. Precis som i Norge finns en stor berättelse om vår förhistoria att säkra för framtiden. Detta sker i samarbete med med Jamtli, Silvermuseet / INSARC, Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum, Norrbotten- och Västerbottens länsmuseer. Man kommer att regelbundet inventera glaciärer och snölegor på högalpina områden i Sverige. Lär mer här: https://www.su.se/forskning/forskningsprojekt/glas-glaciararkeologi-i-sapmi 

På kartor från Lantmäteriet kan man följa hur glaciärisen minskar. ”Vi har till exempel sett att sjön vid Sveriges största glaciär, Sálajiegŋa, som tidigare dämdes upp av glaciärisen, nu har fått nya utlopp. Vattenståndet i sjön har sjunkit med mer än sju meter och vattnet har tagit nya vägar, berättar kartingenjör Björn Olander. Foto Maria Söderberg 

Kulturhistorisk museum i Norge. Läs mer här:
https://www.khm.uio.no/tema/tiden/jernalder/lendbreen/
Om klädfynd i Sverige, bl a om Gerumsmanteln 400-200-talet f. Kr.: https://www.aftonbladet.se/nyheter/historia/a/MgmWPJ/mannen-i-manteln-fick-fyra-knivhugg

Kolla in denna fantastiska hemsida Secrets of the ice! https://secretsoftheice.com/

Per Holmlund, professor i glaciologi, med inriktning mot klimat, vid Stockholms universitet, Han har tidigare vid flera tillfällen med visningar som arrangerats av Magasin Silvervägen. Bild från 2018. Foto Maria Söderberg

 

Guidad visning på glaciäris. Foto Maria Söderberg

 

Anna Lena Wallström: Fjällvärd i vått och torrt

Den namnlösa höga toppen ligger mitt i Sveriges största glaciärisområde 

Notiser: Klimatförändring och rennäring

Guidade visningar: Händelser vid vatten 25 juni och 29 juli 2023

Välkommen! Bok & Vandring i Jäckvik / Jäggeluaktta 20–23 juli 2023