”Det var en fantastisk upplevelse att komma till glaciären och se allt med egna ögon.
Det var dessutom lärorikt med en guidad visning.”

Anna Lena Wallström var under sommaren 2018 stugvärd i Pieskehaure. När Magasin Silvervägen arrangerade guidad visning med glaciolog Per Holmlund vid glaciären Salajegna deltog hon. Mot slutet av dagen öste regnet ned. Foto Maria Söderberg

Vem vill vara i en ödslig stuga i fjällen fyra veckor under en sommar?
Med knappt några besök?
Anna Lena Wallström, Stockholm, vill och helst i Pieskehaure.
– Det är en ynnest få vara i området!
Om det är något Anna Lena Wallström vill ha sagt är det en uppmaning att besöka Pieskehaures lättvandrade omgivningar. Efter sju säsonger som stugvärd hos STF var det stugan vid den turkosa sjön som stod högst upp på önskelistan.
– Det är makalöst vackert och barmarkssäsongen är verkligen speciell. Pieskehaure bjuder på turkosa skiftningar och jokkarna rinner längs fjällsidorna.
– Den som tar sig tid att komma får ett stort utbyte, säger Anna Lena Wallström som beskriver en väl rustad stuga med bastu.

 

Den minst besökta STF-stugan

Samtidigt är denna STF-stuga en av de minst besökta i de svenska fjällen. Här passerar i snitt en, två besökare varje sommardygn. Placeringen i närheten av glaciärområdet Sulitelma har förmodligen historiska skäl. I slutet av 1800-talet förväntade man sig en stor ström av turister.
– Det är som en motsats till Alesjaure  fjällstuga, som även den bedrivs i STF:s regi. Den ligger på en kulle med en milsvid utsikt längs Kungsleden mellan Abisko och Kebnekaise. Här var jag en vintersäsong och det är verkligen hög beläggning här.

Guider: Erik Holmlund och Per Holmlund, son och far vid Issjön och glaciären.
Glaciologen Per Holmlund var guide. Foto Maria Söderberg.

 

”Jag var så frågvis”

Längtan till norr har alltid varit stark hos Anna Lena Wallström. Hennes båda föräldrar är från Arjeplog (en Fjellström, en Wallström – välbekanta efternamn i fjällkommunen) och hon växte upp i Örnsköldsvik. Redan som ung, ja, redan vid tio års ålder, visste hon att det var journalist som hon skulle bli.
– Jag var så frågvis! berättar hon. Och så tyckte jag om att skriva.
Sedan mer än tjugo år arbetar hon på TT:s redaktion i Stockholm. Hon är inrikesreporter som i huvudsak bevakar utbildningsfrågor.

 

STF:s stuga i Pieskehaure. Foto Maria Söderberg

 

Hur tar man sig då till den avlägsna stugan? Den snabbaste färden går med helikopter. En resa kan bokas från till exempel Vuoggatjålme eller Tjärnberg. För vandraren finns flera alternativ. Det går en led från via Vájmok, Nordkalottleden,  där man kan påbörja eller avsluta färden i Kvikkjokk. Det är en vandring på flera dagar. Kortare blir sträckan om man går från den norska sidan, på den norra eller södra sidan av Låmivatnet. Startpunkten ligger  ca en mil öster om Sulitjelma. En tredje variant för vandring är via den led som startar vid Silvervägen och sjön Guoledisjávrre (nära gränsen). Sommaren 2019 kommer båtskjutsarna igång över sjön Mávas vilket förkortar turen. Även denna sträcka tar flera dagar.

Men får vi tro Anna Lena Wallström är det väl värda steg.

Text Maria Söderberg