Start i Guijaure. Arctic Circle Race arrangeras av Experience Arjeplog / Silver Resort och Magasin Silvervägen i samarbete med Arctic Air, Vuoggatjålme. Foto Maria Söderberg

Årets Arctic Circle Race har lockat 412 anmälda, ett rekord.
Majoriteten är kvinnor.

– De verkar helt enkelt mer våghalsiga och duktiga på att ge sig ut på ett äventyr, säger tävlingsledaren Alexander Söderström.
– Det är ändå ganska tufft springa 17 km i fjällterräng.
Starten sker lördag 12 augusti 2023 från klockan åtta och loppet pågår hela dagen. 

2017 arrangerades det första loppet vid Polcirkeln i Arjeplogs kommun, Arctic Circle race. 65 deltagare deltog och succén var given. Vinnaren Derek Collins kom då in på tiden 1:28:10 och den sista gick in i mål med tiden 5:38. Sedan har loppet arrangerats varje år, även under pandemin, och dragit fler och fler deltagare. De flesta flyger helikopter från Vuoggatjålme i en jämn ström på morgonen till start där varje tur tar sex minuter. Några väljer att vandra till starten i Guijaure ooh tälta natten innan. En av arrangörerna, Maria Söderberg, arrangerar middag kvällen innan och frukost på plats.

Förra året, 2022, vann Anton Hallor, OK Tisaren, med tiden 1:18:30. Nu återkommer han i årets lopp.
– Det var en otroligt bra tid, säger Alexander Söderström, Experience Arjeplog.
På damsidan vann Jennie Olsson, Piteå, med tiden 1:41:51.
Förra året kom sammanlagt 222 damer i mål och 109 herrar. Det har helt enkelt kommit att bli en stor damdominans i loppet vilket tävlingsledningen bara tycker är roligt.

Det har regnat en hel del senaste tiden i Norrbotten, vilket Alexander Söderström är medveten om.
Är det blött efter banan från Guijaure till Polcirkeln?
– Inte mer än tidigare vad vi nu vet, men man kan säga att det som vanligt är växlande förutsättningar. Vissa korta sträckor är blöta, så man kan inte räkna med att ta sig genom loppet torrskodd.
Om det kommer 412 tävlande, hur ska man klara av det?
– Visst är det fler, men vi har en stor organisation med närmare 25 funktionärer. De flesta har varit med i flera år. Jag känner ingen oro för det. Det enda som kan spöka för oss är vädret, men det ser bra ut.
I anslutning till Kebnekaise fjällstation har det nyligen varit ett svårt virusutbrott. Hur hanteras smittriskerna under loppet?
– Det viktigaste är att vi inte har någon samlad start. Man flyger ut i små grupper och drar sedan iväg direkt. Det finns toaletter och sedan uppmanas alla att tvätta sig noga och använda handsprit. När vi arrangerade loppet under pandemin hade vi ingen smittspridning, det har stärkt oss i vår hantering. I målgång åker var och en till sitt håll. Även här finns ingen samlad avslutning.
Har du själv sprungit loppet?
– Ha, ha, nej, det borde jag förstås ha gjort.
Erfarenheten nu på det åttonde året är att det är ett festligt lopp med många skratt.
Många reser från landets alla hörn för att delta, men fler och fler ansluter nu i närområdet.
– Ett superroligt lopp, säger Anna Kaltenegger, Arjeplog.
– Det är ett otroligt vackert område och banan lagomt trixig.
Arctic Circle Race arrangeras av Experience Arjeplog / Silver Resort och Magasin Silvervägen i samarbete med Arctic Air, Vuoggatjålme.

 

FAKTA. Trailrunning-tävling. Anordnas av Experience i Arjeplog och Magasin Silvervägen sedan 2017. Artic Air i Vuoggatjålme kör ut deltagarna med helikopter. Startar i Guijaure och följer Polcirkeln 17 kilometer till riksväg 95 / Silvervägen. Antingen flygs man ut till start eller vandrar dagen innan. Kuperad fjällterräng blandat med spångar, skogsstigar och vandringsled. Ett par hundra höjdmeters stigning, rätt mycket utför andra halvan av loppet. Läs mer: https://arcticcirclerace.se/

VILL DU HEJA PÅ VÅRA LÖPARE? Kom till målområdet vid Polcirkeln eller ta dig ut längs stigen. Var beredd från klockan nio lördagmorgon. Det kan gå snabbt!

 

2022: Frida Markstedt, Skellefteå, med toppentiden 1:42:23. Foto Maria Söderberg

Fredag 11 augusti 2023: Middag i Guijaurestugan 250 kr

Den vackra hösten med Top of Arjeplog: Vandrarhelg 8–10 september 2023

2017: Arctic Circle Race – terrängloppet vid Polcirkeln som genast blev populärt

Sex minuter till start, att springa 17 km. Foto Maria Söderberg