Vatten från Vuolep Sårvejávrre som rinner ned till Stuorsavvun. I bakgrunden Fierrás 1 600 m ö.h. Foto Maria Söderberg

Boka in middag i Guijaure! 250 kr / person fredag kl. 19.30.
Om du vill kan du även haka på guide och få information om området och de vanligaste växterna.
Efter första 5-6 km kan du lossa från gruppen, eller vandra i egen takt.
Perfekt för dig som vill vandra till start i Arctic Circle Race 2023 eller ta en av
våra mest utmanade toppar i Top of Arjeplog – Gujjávrtjårro.
Värdar: Maria Söderberg och Linda Buska.

Start vid Silvervägen. Var gärna i god tid om du har bil. Det brukar finnas parkeringsplatser, men det går alltid att veta helt säkert.

 

 

De flesta utnyttjar helikopter ut till startplatsen. Vill Du vandra inför 2023 års Arctic Circle Race? Det har blivit en uppskattad aktivitet. Läs mer här om själva loppet hos Experience Arjeplog – det är också här som anmälan sker: https://arcticcirclerace.se/ 

I priset 250 kr / person ingår: 
Vandring med guide till Guijaure. Om man vill gå själv efter ett tag kan man förstås göra det. I berättelsen om området ingår historia om gruvnäring och handel, växter och historia om Silvervägen och dess närområde. Välsmakande middag utlovas kl. 19.30 och för den som önskar frukost i Guijaurestugan kl. 6.15–7.00.
Din märkta packning/ryggsäck åker med helikopter till målområdet nästa dag (vilket gäller för alla som deltar i loppet).

Morgon i Guijaurestugan. Dags snart att ge sig av till startplatsen.

Vill man ha tältplats i närheten av stugan i Guijaure är kostnaden 100 kr. Kan betalas på plats eller efteråt (ibland fungerar ej Swish här, dvs dålig nätkontakt).

Middag: Anmälan senast dagen innan kl. 12 på tel 070 3500555 eller till maria @ midsommarudden.se.
Det serveras älginnanlår med lingon, sallad och klyftpotatis. Sallad med mozzarella (eller liknande). vegbiffar och tomater (som veg-mat). Blåbärskaka med färska hjortron till efterrätt med kaffe / te. Dryck: Läsk / lättöl / Guijaurevatten.
Frukost kl. 6.15–7.00 består av yoghurt, flingor, mackor, te & kaffet.
Betalning: Kontant eller Swish Midsommarviken AB 123 500 94 10.

Om du väljer att stanna kvar och vandra vidare – gör så!
Utflyktsguide Gujjávrtjårro: https://www.arjeplog.se/download/18.354f36bd17763b7407d22f92/1612539981615/Gujja%CC%81vrtja%CC%8Arro%202021%20Top%20of%20Arjeplog%20Utflyktsguider%20Arjeplogs%20kommun.pdf

Till Guijaure! Foto Maria Söderberg

 

Boka här: Maria Söderberg 0703500555 e-post maria @ midsommarudden.se

Det finns många platser för ett stopp där man kan fylla på friskt bäckvatten. Foto Maria Söderberg

FAKTA
Guijaure är som en fjord utan hav. Den omges i öst och väst av höga fjäll. Den är fiskrik och Lappväsendet i Norrbotten hade på sin tid (en myndighet som avskaffades 1971) båthus i vardera ändan av sjön. Om detta skriver bland annat Harald Grundström när han nedtecknar ortnamn i Lappland. Grundström var präst och författare (född i Jörn 1885) och gjorde en ovärderlig insats för att bevara fjällens namn. Men Gujjávrtjårro? Efterleden tjårro betyder fjällrygg. Gujjávr skrevs av Grundström 1934 som Kuij. Han härledde till ordet sval, men skrev också ”annars obekant betydelse”. Andra menar att Guijaure betyder ”sjön som liknar en skida”. Om man söker platsen i arkiv hittar man även stavningen Godejaure. Namnet tolkas i denna form 1941 som ”god sjö” av en annan språkvetare, hemmasonen Sigvard Wallström. På den västra sidan reser sig Vávlátjårro 1 386 m ö.h. som anses ha varit ett fjäll med samiska offerplatser. En liten glaciär finns nära högsta punkt, eller fanns. Den globala uppvärmningen fortgår – även här.

Guijaure – vid korsvägen. I tusentals år har området utgjort en knutpunkt för människor och djur. Sjöar, forsar och omgivande fjäll har fört samman de som färdats i olika väderstreck vid olika tider, olika epoker. Det går knappast beskriva området som ”vildmark” där ingen mänsklig varelse satt sin fot. I det här landskapet finns spår av jägarfolk och samer med renskötsel sedan flera tusen år tillbaka. I nutid är området ett populärt fritidsmål för fiskare, vandrare och skoteråkare. Arkeologiska inventeringar i området runt Guijaure visar spår av gamla boplatser, härdar, fångstgropar (och system av fångstgropar). Inte oväntat finns också minst en äldre grav vid sjön. Två fiskare upptäckte 1959 en grav när de skulle bygga ett mindre rökeri vid stranden.

Vid denna tid brukar det finnas hjortron på de små myrarna. I bakgrunden Gujjávrre mellan fjällen. Till höger Gujjávrtjårro och på den andra sidan Vávlatjårro. På bilden din guide Maria Söderberg.  

Fredag 4 augusti 2023: Guidad visning hyttområdet i Adolfström

Guidade visningar: Händelser vid vatten 25 juni och 29 juli 2023

Arjeplogsfjällen 29 juni – 2 juli 2023: Njutresa med Amelia Adamo och Lotta Byqvist