Följ med på en tur i Arjeplogsfjällen med Naturquiz!

Foto från juni 2018 när vi vandrade med Renata Chlumska upp på toppen av Veälbmábuovđđa nära Mellanström, 710 m ö.h. Foto Maria Söderberg 

 

Välkommen, nu anar vi att barmarken snart är här. I början av den ljusa tiden i juni erbjuder vi en vandring med Renata Chlumska som gästar Arjeplog. Renata med familj har tidigare besökt Arjeplog och framför allt peppat elever att vandra, planera ett äventyr och tänka på vilken utrustning man ska ha med sig.
Renata Chlumska är äventyrare, föreläsare, guide och entreprenör, och hon hoppas snart kunna lägga till en ny titel till samlingen – astronaut, eller i alla fall rymdturist. Biljetten på en av Virgin Galactics rymdflygningar är bokad sedan länge. Renata använder sitt engagemang för vandring och natur till att lyfta fram något som kallas för #fjällvett. Här nedan kan du läsa om vad det innebär. Under vår vandring kan du fråga Renata Chlumska om utrustning och på toppen har vi en extra liten utmaning med henne.
Här är vår inbjudan!
När? Fredag den 3 juni kl. 17 är det samling på torget i Arjeplog för gemensam resa.
Behöver du skjuts? Vi försöker fixa plats till alla! Hör av dig så hoppas vi kunna lösa detta – mejl: maria @ midsommarudden.se. Det går också bra att komma med direkt till start. Se karta!
Hur lång tid? Vandringen till toppen är ca 3 km och tar ca 1,5. (Vi ska testgå innan och lägger ut en rapport!)
Något att äta: Vi bjuder på grillat på toppen, även veg. Ta med egen dricka.
Vad händer mer? Naturquiz med priser, särskilt för de yngre.
Förmån: Allt gratis för alla som är 18 år och yngre.
Vuxna: Ett Top of Arjeplog-kort för sommaren 2022 – 250 kr. Finns på Turistbyrån, Granns Järn & Bygg eller köp direkt vid start via Swish.
I samarbete: 
Leader Lappland / ABF Norr / Top of Arjeplog / Argentis / Arjeplogs kommun

Hássávárre 773 m ö.h. Karta från Lantmäteriet. Håkan Sundström har rekat sträckan.

Den snitslade sträckan – tack, Håkan Sundström!

 

Från boken Ortnamnen i Arjeplog/Árjepluovve av Ann-Charlotte Sjaggo:
”Hássávárre: ett fjäll med kal topp 773 m.ö.h. omgärdat av skog mellan Märssájávrre, Märrsájávvre i söder och Lill-Mattaure / Máttávrre, Máddávvre i norr. Namnet är upp-tecknat av Grundström 1935 med uppgift om att ”Hássá-” har med att renarna sking-ras, sprids att göra. Denna förklaring går inte att få bekräftad. Collinder nämner att förleden kan vara personnamnet Hasse (Collinder 1964:59), vilket inte heller går att få bekräftat. Hássat betyder ́plocka ihop ́ vilket snarare pekar mot att berget samlar renarna. På sydsamiska finns termen haasenidh ́sprida sig, bli spridd för alla vindar ́ och haasedh ́svärma (om mygg), virvla upp (om aska och liknande), hoppa från varandra (om skrämd ren) ́(Bergsland Mattsson Magga 2007:126). Várre betyder ́berg, fjäll ́. Namngivningsorsaken är dunkel.”

 

Renata Chlumska 2020 bild från vandring nära Kebnekaise / Giebmegáisi. Foto från Renatas Facebook. 

#fjällvett

Nolltolerans mot nedskräpning och håll din hund kopplad. Foto Maria Söderberg

1. Säkerheten är nummer 1: Håll koll på väderrapporten – vädret växlar snabbt i fjällvärlden och speciellt under vintern ställer det stora krav på förberedelser. Berätta alltid för någon vart du ska och när du beräknar vara tillbaka. Lita inte på att det kommer att finnas täckning på telefonen under turen.
2. Kunskap är lätt att bära: Läs på innan! Låna eller köp böcker, sök information på nätet, gå en kurs eller två i fjällvandring eller fjällsäkerhet, boka guidning.
3. Planera för det oväntade: Under turen kommer omständigheterna och förutsättningarna ändras. Nödvändigheter vid toppbestigningar och fjällturer i allmänhet är: karta och kompass, vind- och vattentäta plagg, värmeplagg, första hjälpen, mat och vatten. Var beredd på skador, att du måste ligga pall i tältet en dag extra och att det kan bli spänningar i gruppen.
4. Lämna bara ditt fotavtryck: Det är nolltolerans mot nedskräpning och det finns ingen som städar i naturen. Allt som du tar med dig ut ska också tas med hem igen. Fjällturer sker ofta i skyddade områden såsom naturreservat eller nationalparker med särskilda restriktioner. Läs på vad som gäller för det område som du ska besöka och följ reglerna. Tänk också på att du många gånger rör dig i renbetesland, och då måste hunden vara kopplad och du får inte störa eller skrämma renarna.
5. Kom ihåg att njuta! Att vara väl förberedd gör resan trevligare. Ta hand om dig så att du orkar ha en positiv attityd, våga upptäcka nytt och vara villig till samarbete. Hjälp andra och ta tillfället i akt att träffa nya människor med samma intresse som du!

Läs mer här: http://renata.nu/fjallvett/

Vandrarvecka i Arjeplog: 9-16 juli 2022 – njut av korta och långa turer med guide

Nytt Magasin Silvervägen med sommarens pärlor

15-17 juli 2022: Välkommen till toppturer och kyrkogårdsvandringar