Hur kommer man hit? Här en bild från en vandring till Tjårok som ligger i Arjeplogs kommun. Det är sent på kvällen, litet mulet och dags för fikapaus. Foto Maria Söderberg 2015

Det finns många härliga bilder på vandrare i skog och fjäll,
men det kan kännas som ett väldigt stort steg att ta sig ut.
Hur ska man hitta? Högstadiets lektion med kompass och karta
känns kanske avlägsen. I Arjeplogs kommun finns markerade stigar,
men de är få i förhållande till alla utflykter som skulle kunna bli av.
Men det finns lösningar! Dessutom är allt är nämligen
mycket enklare än förr. Här några steg!

Steg 1. Tänk efter hur långt du vill gå och gör ett val. Ta hjälp av Lantmäteriets utmärkta karta: www.minkarta.lantmateriet.se. Finns det en en stig är den markerad som i fallet med Áhkális nära Bukt eller Renberget med start i Djuptjärn. Med ett enkelt verktyg kan man se hur lång sträckan är. Men minst lika viktigt är det att titta på kartans höjdkurvor. Om de där bruna strecken ligger tätt intill varandra ska man se upp! På Lantmäteriets hemsida kan man skriva ut en alldeles egen karta och få precis den noggrannhet man önskar. Allt är dessutom kostnadsfritt. Top of Arjeplog har en Google Map-karta med över 100 toppar med beskrivningar. Vill du gå på de statliga lederna kan man titta i Naturkartan som steg för steg blir allt bättre. 

Testa Lantmäteriets karta som app, Topo GPS.

Steg 2. Följ den röda pricken! Ja, tänka sig. Genom att ladda ned en app i din mobil kan man se vart man befinner sig. I Arjeplogs kommun finns det mobiltäckning nästan överallt. För Topo GPS som utgår från Lantmäteriets karta känner man igen hur terrängen presenteras.  Pris 40 kr. En annan app som många använder är Lokalsinne som kan laddas ned gratis. Båda dessa har en funktion som gör att man kan spara sina spår. Det kan vara en glädjande finess när man ska gå tillbaka eller visa hur man gick. Ett mer avancerat sökverktyg i din hand är en handhållen GPS. Finessen här är att den fungerar via satellit och kan vara ett ovärderligt verktyg när mobiltäckningen är väck. 

Steg 3. Trots alla dessa digitala finesser rekommenderas en utskriven karta och kompass på turen. Det är ljust dygnet runt på sommaren, men så snart augustimörkret börjar sänka sig är det bra att ha med en pannlampa även om man tror att man ska vara tillbaka innan det mörknar. 

Roligt ha med kameran. Plötsligt får man kanske syn på en massa små vilda blommor. Foto Maria Söderberg

Steg 4. Finns det tips och beskrivningar? För Arjeplogs kommun finns det utflyktsguider att ladda ned alldeles gratis. Ett tjugotal kan fås genom att gå in på www.arjeplog.se under rubriken Natur & Friluftsliv. Hos Turistbyrån på Silvermuseet finns de också att se. Här kan man också få andra upplysningar och inspiration inför vandringen. Om du är utrustad med att Top of Arjeplog-kort har du fri support varje dag. I en aktiv Facebook-grupp med 1 300 medlemmar går det också att få tips. 

Ett tält behöver inte vara tungt eller dyrt. Ut och testa!

Steg 5. En återkommande fråga är: Var ska jag parkera? Vår erfarenhet är att det alltid går att parkera i närheten av en startpunkt. Undvik att ställa dig nära privat tomt. Om du är osäker – fråga. Se till att markera i app eller på karta var bilen står när du ska gå tillbaka. Vi är många som missat den lilla detaljen och fått leta. Allemansrätten ger dig rätt fritt fram att vandra, cykla, paddla kanot, plocka bär och tälta nästan var du vill, men pekar också på skyldigheter. Gör det till en vana att kolla in vad den säger och även de regler som gäller för naturreservat och nationalpark.

Steg 6. Testa gärna allt innan turen. Jag vet precis hur ivrig man är att komma iväg och plötsligt står man där i skogen och fipplar med appar. Det går att träna sin orienteringsförmåga. Dessutom – även att gå litet fel är lärorikt. 

Välkommen ut! Maria Söderberg 

Planering exempel kortare vandring: Áhkális nära Arjeplog med karta på vandring där man studerar alla förutsättningar. Hur ser höjdkurvorna ut och hur långt är det? Klarar barnen följa med? Underlag Lantmäteriet.

Planering exempel längre vandring: Riebnesgájsse karta på vandring där man studerar alla förutsättningar. Klarar man turen på en dag? Ska man ta med tält? Hur ser höjdkurvorna ut? Underlag Lantmäteriet.

Söndag 16 juli 2023: Vandring till grottorna väster om Mierkenes

Midsommardagen 24 juni 2023: Vandring Ávnasvárrie 625 m ö.h. vid Uddjaure

Den vackra hösten med Top of Arjeplog: Vandrarhelg 8–10 september 2023

 

 

 

Klicka på bilden och kom till Top of Arjeplogs Facebook-grupp! Här finns närmare 1 500 medlemmar. Leta rätt på tips i gruppen eller ställ en fråga.

Klicka på Google Map-kartan och se beskrivningarna!