”Vare sig det gäller bergsklättring eller annan idrott, karriären eller fritiden och inte minst inom företagsvärlden så är verktygen för att uppnå målet snarlika. Vikten av motiverade medarbetare, kommunikation, öppenhet, att kunna hantera förändringar, möten med det oväntade och att ha magnetiska mål är bara några av komponenterna till att kunna förverkliga sina idéer.”

(Renata Chlumska)

Aktiviteten blev framflyttad p g a covid-19. Vi återkommer med nya detaljer snart!
Datum 4-5 juni 2022. 

På tur i Arjeplog juni 2018 – nu kommer Renata Chlumska med familj tillbaka till oss. Här på väg upp till toppen av Veälbmábuovđđa. Foto Maria Söderberg 

Renata Chlumska på Veälbmábuovđđa nära Mellanström, 710 m ö.h. 2018. Foto Maria Söderberg

På väg till toppen av Bieljegájsse / Pieljekaise. En av Top of Arjeplogs favoriter. Foto Grit Martin för Top of Arjeplog. 

 

Välkommen vandra med oss den 6 juni till toppen av Bieljegájsse / Pieljekaise 1 137 m ö.h.

 

Inled sommaren med en tur till Pieljekaise nationalpark! Lördag den 6 juni 2020 – på nationaldagen i nationalparken – bjuder vi in till vandring med sikte på Pieljekaises topp 1 137 m ö.h. Vi gör vandringen tillsammans med Renata Chlumska. Vi är otroligt tacksam att denna äventyrare och inspiratör vill komma tillbaka till oss! Det är två år sedan hon var med oss en första gång. I fokus för besöket och våra aktiviteter sätter vi barn och ungdomar, de har hela fredagen till förfogande (och natten i vår Base Camp om de vill tälta). Idén är att vi ska försöka väcka lust för vandring och se hemmanaturen. Vi sätter också strålkastarljuset på Allemansrätten. Eftersom vi delvis befinner oss i ett nationalparksområde går vi också igenom vad som gäller här.
Antalet deltagare för den 6 juni är max 50 pers. Denna dag vänder vi oss till alla åldrar. Samling vid Pieljekaisestugan kl. 9.30.
Alltså, välkommen till vår Base Camp – vår topptur inleds vid Pieljekaisestugan! 

Start i Jäckvik / Kungsleden kl. 7.30 – samling Pieljekaisestugan kl. 9.30

Om du vill ha guide från parkeringen i Jäckvik vid Kungsleden går det bra – vi möts där kl. 7.30 för att ta oss sträckan upp till stugan. Den är ca 3 km.
Vi börjar med en samling vid elden med information om Allemansrätten. Här bjuds alla på fika med mackor. Renata Chlumska berättar om sitt förhållningssätt till vandring och hur hon ser på ett äventyr – i det stora och i det lilla. Genomgång av utrustning. Vi räknar med att vara på toppen ca kl. 14. Det blir vandring i lugnt tempo. (Om du går fort får du kanske starta litet senare).

Så här ser vår vandring ut. Till vår Base Camp 3 km, därefter till toppen 4 km. Kartunderlag från Lantmäteriet. 

Utrustning: Viktigt med bra skor, extra tröja och vindtygsjacka

Dryck: Ta med egen dricka / kosa om du önskar. Det går bra fylla på vatten under vandringen. Ta alltid med litet extra ätbart i ryggan. Vi bjuder på middag efter toppturen.
Skor: Det går bra med gympaskor, men gärna litet mer stabila.
Övrig utrustning: Varm tröja, mössa, vantar, regn/vindskyddsjacka, plåster, kniv, myggmedel.
Tema: Hur man gör upp eld, allemansrätt och överlevnadstips i fjällen sommartid. Vi tränar på karta och kompass, samt mobiltelefonens GPS.
Om du vill övernatta kvällen innan med oss vid Pieljekaisestugan: Ta med sovsäck och liggunderlag. Vi har extra tält. men detta sker utanför vår tur och då måste skjuts arrangeras tillbaka på egen hand. 
Tips: Testvandra gärna innan utflykten! T ex Renberget, Öberget eller på något annat bra berg. Testa hur dina skor känns.

Pris för dig med toppkort som inkl. guide, fika & middag

Pris för dig med toppkort: 400 kr. Kan enklast betalas med Swish.
(Kort för Top of Arjeplog, Top of Arvidsjaur, Top of Älvsbyn, Top of Piteå och Top of Boden kostar 250 kr. Dessa kort ger vinstchanser och med detta får du erbjudanden under sommaren om gemensamma utflykter. Korten börjar säljas under april månad. I Arjeplogs kommun startar sommarsäsongen den 1 juni).
I avgiften ingår mat över eld (renkött, bröd, dressing m m och vegetariskt alt. finns alltid). Vi har också stugan som en möjlig plats att grilla och sitta i. 
Pris för dig under 15 år: Inget alls, du blir även bjuden på fika och grillat till middag vid Pieljekaisestugan.
Anmälan: Senast 4 juni 2020 till maria @ midsommaruden.se eller via våra Facebook-grupper för toppvandring. Vi meddelar på denna sida om det skulle bli fullt, maxgräns 50 pers.

Bra länkar:
Läs gärna mer om Allemansrätten här: https://www.naturvardsverket.se/allemansratten
Om nationalparken: https://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/besoksmal/skyddad-natur/nationalparker/pieljekaise.html

Från Renata Chlumskas föredrag för elever på Silvermuseet i juni 2018. Foto Maria Söderberg

 

Vad händer mer under besöket?

Renata Chlumska inleder dagarna i Arjeplogs kommun den 4 juni med ett möte med Silverskolan.
Mot aftonen blir det föredrag på Silvermuseet som är enöppen inbjudan. Föredraget inleds med att museets personal visar föremål ur samlingarna med fokus på sport (skidskor, skidor, fiskespö m m). Renata Chlumska kommer att berätta om värdet av sätta egna mål. Vi kommer säkert också få höra henne berätta om den planerade rymdresan med Virgin Galactic. Och ni som var med förra gången minns väl att ett av hennes framtida mål var att bestiga högsta berget på månen? 🙂 Det heter Mons Huygens och är 4 700 meter högt.
Kvällen är ett samarrangemang med Silvermuseet och ingår som en satsning på deras torsdagskvällar under sommaren. Det är vi glada för! Biljett finns en månad innan att köpa på Silvermuseet. Pris 150 kr.
För elever och skolpersonal: Fredag den 5 juni åker vi med buss till Jäckvik. Denna dag riktar sig enbart till elever, lärare och andra vid Silverskolan i Arjeplog.
Nationaldag i nationalpark: Den 6 juni är det allmän vandring med inbjudan till alla åldrar (se ovan). Max antal: 50 personer (förutom de elever som kanske vill delta även den 6 juni, det är helt fritt fram för detta att hänga med även denna dag).

 

Välkommen! Vi uppdaterar denna sida så snart vi vet mer! 

Från mötet på Silvermuseet i Arjeplog juni2018: Anna Blomgren, Silvermuseet (som var värd för kvällen), Renata Chlumska och Maria Söderberg.

 

Bok av Renata Chlumska

Renata Chlumska är en av Sveriges främsta och mest kända äventyrare. Hennes dröm om att en dag stå på toppen av Mount Everest föddes 1996 och samtidigt väcktes idén om att någon gång genomföra den legendariska utmaningen ”Seven Summits” – att bestiga de högsta bergen på jordens sju kontintenter. Tre år senare började äventyret och hon blev den första svenska kvinna att bestiga Mount Everest. Äventyret Seven Summits, som totalt tog 15 år, avslutades 2014 med Mount Vinson i Antarktis. Hennes berättelse är både spännande och dramatisk. Hon berättar om minutiösa och tidskrävande förberedelser, om ibland fruktlös väntan i baslägren på perfekt väder, om risker, motgångar och misslyckanden och förstås om den euforiska känslan av att till sist nå toppen. Boken är rikt illustrerad med hennes egna bilder. Renata Chlumska är en av Sveriges mest eftertraktade föredragshållare. Hon har också blivit utsedd till en av världens främsta äventyrskvinnor.
Boken finns till försäljning under besöket.

 

Presentation

(Från https://www.kvinnligatalare.se/renata-chlumska/)
Renata Chlumska är inte den som säger nej till nya utmaningar. Som 25-åring besteg hon Mount Everest som första svenskan i världen och hade tidigt ett starkt intresse för friluftsliv, resor och främmande länder. 4 år tidigare var hon baslägerchef för Göran Kropps Mount Everest Expedition och cyklade därefter hem från Nepal till Sverige genom bland annat Indien, Pakistan och Kina. Ett år senare blev hon första svenska att nå över 8000 meter utan syrgas på berget Shishapangma. Efter det körde Renata motorcykel hem från Indien.
Renata har även hunnit med att runda USA helt av egen kraft genom 48 stater i kajak, cykel och inlines genom öken, floder, berg och hav. Ett äventyr som tog 439 dagar och över 18 200 kilometer. Den 15 september 2006 dagen för målgång på expeditionen, utnämndes till ”Renata Chlumska Day” av Seattles borgmästare. De senaste åren har Renata hunnit producerat en dokumentärfilm om sin USA-expedition som vunnit fina priser bland annat på i filmfestivaler i Dijon, Franrike och Vancouver. Hon har även hunnit med en Svensk Klassiker.
Renata föreläser om sina äventyr med mycket bilder och filmklipp men även om mål, förändringsbenägenhet, riskvärdering, förverkligande av idéer och drömmar. Men framför allt om inställning, att våga satsa och att ha viljan för att uppnå sina mål. Framgång kräver mycket hårt arbete, beslutsamhet och engagemang. Man kanske inte kan påverka varenda faktor runt omkring oss men betydligt fler än man tror. Som föreläsare menar Renata Chlumska att alla kan nå framgång om vi lägger energi på de vi faktiskt kan förändra och tar personligt ansvar. En tjej från Skåne kan till och med nå toppen av världens högsta berg!

Vandring till Pieljekaisestugan från Jäckvik. Foto Maria Söderberg

 

Spana in andra vandringar här:

För dig under 15 år: https://topofarjeplog.org/2020/03/top-of-arjeplog-for-dig-under-15-ar-valkommen-vandra-till-toppen-av-ahkalis-och/

Naturvandringar: https://topofarjeplog.org/2020/03/4326/

Med Lennart Jonsson: https://topofarjeplog.org/2020/02/18-juni-2020-ulljabuovdda-vandra-med-lennart-jonsson/

Ett arrangemang av ABF Norr i samarbete med Top of Arjeplog, Argentis och Arjeplogs kommun.