Välkommen inleda sommarlovet med toppturer!

Aktiviteten är framflyttad, nytt datum kommer! (9/6-20). 

Sommarlov! Gör en topptur en kväll eller var med oss och övernatta i tält. Vi lär oss att göra upp eld, överleva på sommarfjället och hur en karta fungerar.
Top of Arjeplog tar med er till Áhkális och Veälbmábuovđđa med vår överlevnadsexpert Marcus Bove. 

 

Läs gärna mer om Allemansrätten här: https://www.naturvardsverket.se/allemansratten

Lördag 13 juni – kvällstur till Ahkális med middag

Aktiviteten är framflyttad, nytt datum kommer! (9/6-20). 

 

Välkommen! Vandring för alla upp till 15 år till toppen av Áhkális. Start från torget kl. 17. Samåkning i bil. Vi hade tänkt hämta alla i minivan, men på grund av pandemin ska det ju vara två meter mellan varje (om man inte tillhör amma familj). Det innebär att en vuxen behöver skjutsa till startpunkt.
Vi vänder oss till dig som vill gå litet lugnare, men om du har lust att ta dig upp litet snabbare så har vi två grupper. Vi räknar dock med samling för alla på toppen kl. 20.30 när vi tar en fika med utsikt över Hornavan. Vi har ljuset med oss!
Ta med egen dricka om du önskar, men det går bra fylla på vatten under vandringen och matsäck. Vi bjuder på middag!
Skor: Det går bra med gympaskor, men gärna litet mer stabila.
Övrig utrustning: Varm tröja, mössa, vantar, regn/vindskyddsjacka, plåster, kniv, myggmedel.
Tema: Hur man gör upp eld, allemansrätt och överlevnadstips i fjällen sommartid. Vi tränar på karta och kompass, samt mobiltelefonens GPS.
Ålder? Alla under 15 år erbjuds gemensam vandring tillbaka och returskjuts till torget (men, det kan bli sent, räkna med det, kanske midnatt!)  
Om du vill övernatta: Ta med sovsäck och liggunderlag. Vi har extra tält. men detta sker utanför vår tur och då måste skjuts arrangeras tillbaka på egen hand. 
Tips: Testvandra gärna innan utflykten! T ex Renberget, Öberget eller på något annat bra berg. Testa hur dina skor känns.
Avgift: Ingen kostnad för dig som är under 15 år.
Övriga 300 kr + Top of Arjeplog-kort som kostar 250 kr (ex vis föräldrar som självklart är välkomna att delta). I avgiften ingår mat över eld (renkött, bröd, dressing m m och vegetariskt alt. finns alltid).
Anmälan: Senast dagen innan till maria @ midsommarudden.se.
Vandringen börjar vid parkeringen nära Bukt. Då kollar vi utrustning och lyssnar till i vilken takt vi ska gå.

 

Tisdag 16 juni Base Camp Veälbmábuovđđa

Aktiviteten är framflyttad, nytt datum kommer! (9/6-20). 

Vandring för alla upp till 15 år till toppen av Veälbmábuovđđa. 
Vi vänder oss till dig som vill gå litet lugnare, men om du har lust att ta dig upp litet snabbare så har vi två grupper. Vi räknar dock med samling för alla på toppen kl. 20 när vi gör middag med utsikt över Uddjaure. Vi har ljuset med oss!
Ta med egen dricka om du önskar, men det går bra fylla på vatten innan vandringen (vi har vattendunk) och matsäck.
Middag ingår. Frukost för de som övernattar. Vi utlovar några lagomt läskiga spökhistorier efter middagen. Vi har också en NaturQuiz med pris till alla.
Skor: Det går bra med gympaskor, men gärna litet mer stabila.
Övrig utrustning: Varm tröja, mössa, vantar, regn/vindskyddsjacka, plåster, kniv, myggmedel.

En värmande eld. Den här bilden är från vandring till Tjårrok 21 juli 2015. Foto Maria Söderberg

Guide: Marcus Bove som är ansvarig för turen (extra resurs Maria Söderberg). 
Tema:
Hur man gör upp eld, allemansrätt och överlevnadstips i fjällen sommartid. Vi tränar på karta och kompass, samt mobiltelefonens GPS.
Alla under 15 år erbjuds gemensam vandring tillbaka och returskjuts till torget.
Om du vill övernatta: Ta med sovsäck och liggunderlag. Vi har extra tält.
Avgift: Ingen kostnad för dig som är under 15 år.
Övriga 200 kr + Top of Arjeplog-kort som kostar 250 kr (ex vis föräldrar som självklart är välkomna att delta). I avgiften ingår mat över eld (renkött, bröd, dressing m m och vegetariskt alt. finns alltid).
Tips: Testvandra gärna innan utflykten! T ex Renberget, Öberget eller på något annat bra berg. Testa hur dina skor känns.
Om jag ångrar mig mitt i natten? Vi har jour och erbjuder den som så önskar vandring tillbaka till bil och skjuts hem.
Anmälan: Senast dagen innan till maria @ midsommarudden.se.

Toppvandring med fokus på överlevnad.
Vem är Marcus Bove?

Vi är glada att Marcus Bove vill vandra med oss. Fokus är för dig under 15 år. Marcus har själv fem egna pojkar och är djupt engagerad i många aktiviteter i Arjeplogs kommun.

Marcus Bove som pendlar mellan Stockholmsområdet och Arjeplogsfjällen. Foto Maria Söderberg

”Marcus Bove har en bakgrund inom försvaret som kapten och underrättelseofficer. Han har därigenom en gedigen och omfattande ledarskapsutbildning och pedagogisk utbildning samt ett antal år av praktisk erfarenhet med utbildning av värnpliktiga och befälselever.
Åren inom försvaret gav också Marcus en högkvalitativ utbildning i överlevnadskunskap som sedan vidmakthållits och vidareutvecklats genom mycket vistelse i naturen, främst i svenska Lappland. De senaste åren har kunskapen byggts på genom civila kurser i ämnet.
Under åren 1990 till 2004 jobbade Marcus på försäkringsbolaget Skandia som säljare, projektledare, internutbildare, försäljningschef, och chef för marknadsavdelningen. Åren medförde erfarenhet inom ledarskap och personalansvar samt utveckling av ledare och ledningsgruppsarbete. Tiden från försäkringsbolaget har givit ledarskapserfarenhet från ett företag med både stark framgång och i kris under Skandia-skandalen. Marcus har även gått civil ledarskapsutbildning via Ahrens Rapid Growth och UGL.” Information från https://www.progresso.nu/om-marcus

För frågor: Skriv till Maria Söderberg
maria @ midsommaruddden.se

Arrangör:
Leader Lappland i samarbete med Top of Arjeplog, Arjeplogs kommun och Argentis.