Till toppen av Pieljekaise med hård vind i ryggen. Foto Grit Martin

Jan Lebeda, 16 år, åkte på en topptur med skidor för första gången.
– Det här var verkligen roligt! Men det blåste hårt på toppen.
Närmare trettio anslöt när Top of Arjeplog arrangerade
med träff i Pieljekaisestugan. Tolv åkte till toppen, 1 137 m ö.h.

 

Tog toppen: Jan Lebeda, 16 år. Foto Maria Söderberg

 

Solen sken på morgonen i Jäckvik och det var noll grader. Perfekta förhållanden för en skidtur till den högsta toppen av Pieljekaise som ligger i nationalparken. Men det blåste hårt och enligt flera som åkte högst upp närmare 20 sekundmeter.
Trots detta var det tolv skidåkare som skidade till högsta punkt under dagen för att njuta av den vida utsikten. I Pieljekaisestugan, som ligger vid trädgränsen, var det dock närmare trettio som kom för att grilla, fika och bjudas på påskgodis.
Tre deltagare i Top of Arjeplog gjorde under dagen sin sista topp på det kort som innehåller först tio toppar runt om i Arjeplogs kommun och sedan fem extra. Gussar Blomgren, Håkan Sundström och André Karlberg, alla från Arjeplog, firade vid elden med att grilla älgkorv.

Håkan Sundström, André Karlberg och Gussar Blomgren tog alla 15 toppar på vinterkortet. Foto Maria Söderberg

– Det här blev ett fint avslut på vinterkortet, sa en nöjd Håkan Sundström med besöket på 1 137 meter över havet.
– Skönt med medvind upp till toppen där det blåste ungefär 15-18 sekundmeter. Sen gick det inte så fort utför.
En som överraskade alla var Jan Lebeda, 16 år, från Tjeckien. Han studerar i Sverige och besökte Arjeplog under påskhelgen. Att åka topptur med skidor var något han gjorde för första gången.
– Det här var verklig roligt, men på toppen fick jag huka för vinden.
En familj som uppskattade de fina skidspåren i Jäckvik var familjen Palopää med de snabbskidande ungdomarna Line och Ed. Föräldrarna Emma och David Palopää är engagerade i Arjeplogs sportklubb och de hoppas att fler unga ska haka på skidtrenden i kommunen.

Line, Emma, Ed och David Palopää vid Pieljekaisestugan. Foto Maria Söderberg 

Med tanke på coronaläget var arrangören noga med att inte för många skulle samlas på samma ställe, men det var aldrig något problem. Mottot var ”Skida tillsammans – håll avstånd”. Toppskidåkarna kom i sina grupper. Turdagen arrangerades av Top of Arjeplog i samarbete med ABF Norr inom ramen för ett Leader Lappland-projekt. Nästa gemensamma tur går till Áhkálisstugan den 11 april. Vi är i stugan samma tid, dvs kl. 11–14.

Van toppåkare med kamera – fantastiska bilder genom åren. Stort tack, Grit! Foto Maria Söderberg

 

Mot toppen av Pieljekaise. Foto Maria Söderberg

På väg till toppen först ut Thomas Martin. Foto Maria Söderberg

Tvillingarna Alice och Atle Nyström tyckte om att klättra upp på Pieljekaisestugans tak. De gick hela vägen upp och ned från Jäckvik. Foto Maria Söderberg

 

Vinterkortet avslutas den 15 maj 2021. Foto Maria Söderberg

 

En toppselfie: Foto Maria Söderberg (Sist upp av alla, när jag äntligen kom upp på toppen svepte ett snöoväder in och skymde topputsikten. Men glad blir man ju, ändå :)) Själva toppen var vältrampad denna dag. Men skidorna fladdrade i vinden när jag lyckades ställa upp dem. 

 

LÄS MER! 

Top of Arjeplog: Vandrarvecka 6-12 juli 2021

Top of Arjeplog vinterkort 2021

Top of Arjeplog firar snart tio år – start 30 maj 2021