Vår utgångspunkt för vandringarna – Kraja mitt i Arjeplog. 

Hotell och resturang Kraja i Arjeplog. 

Välkommen till en vandrarhelg i Arjeplog
när förutsättningarna är som bäst.
Nu har du chansen att få introduktion
och guide till de vandrarvänliga topparna.

Vårt program för tre dagar

Fredag 30 juli med start från Kraja
Kl. 9.00–9.45
Tips och information för dig om vill ut och vandra i grupp med oss eller ensam.
Plats: Den stora kåtan vid restaurangen, Kraja.
Kl. 10
Vi drar till Vuordnátj 8 km från Arjeplog. En vandring med stor belöning efter bara ca 45 min vandring. Från toppen en enastående vacker vy över Hornavans nedre del. Lämpligt för barnfamiljen och för dig som vill vandra i ett behagligt tempo.
Kl. 16
Gemensam vandring till Áhkális. Fjället är ett av centralorten Arjeplogs närmaste fjäll. Utsikten är magnifik över sjölandskapet med den djupa Hornavan och den grunda örika Uddjaure. Ca 1,5 tim till toppen.
Kl. 23 Nattvickning i hotellets restaurang ute eller inne.

Lördag 31 juli med start från Kraja
Kl. 9.00–9.30
Tips och information för dig om vill ut och vandra i grupp med oss eller ensam.
Plats: Den stora kåtan vid restaurangen, Kraja.
Kl. 10
Vi drar till Veälbmábuovđđa! Tar ca 20 min med bil där vi påbörjar vandringen. Med veälbmá menas ett lugnt flytande vatten. Det är också lätt att känna lugnet inom sig när man når toppen av Veälbmábuovđđa. Det här är ett av kommunens mest välbesökta utflyktsmål.
Kl. 16
Vandring till Måffe – en port till Piteälvsområdet, fast med en höjd av 745 m ö.h. Vandringen går främst genom skog men när trädgränsen passerats öppnar sig fjällvärldens vyer.
Alt. kl.16 till Pieljekaise nationalpark och dess högsta topp 1 137 m ö.h. Detta blir tur som tar ca 8 timmar och vi är tillbaka till hotellet vid midnatt.
Kl. 23 Nattvickning i hotellets restaurang och / eller ute.

Söndag 1 augusti med start från Kraja
Kl. 9.00–9.30
Tips och information för dig om vill ut och vandra i grupp med oss eller ensam.
Plats: Den stora kåtan vid restaurangen, Kraja.
Kl. 10
Vi drar till Lájsovárre. En storslagen utsikt väntar den som tar sig upp till Lájsovárres, Laisvikbergets, topp. Här breder vattenlandskapet ut sig med Sveriges djupaste sjö Hornavan.
Restid till start 25 min. Vandring 1,5 km, men bitvis är det en aning brant ta sig upp.
Kl. 16
Vandring till toppen av Gáldesbuovdda / Galtispuoda, som utnämns av många som en av Sveriges vackraste utsiktsplatser. Det finns bilväg ända upp på toppen. Men varför inte njuta litet extra av fjället och gå upp? Det gör vi från Hällvik, den historiskt gamla stigen som delvis är igenvuxen. Med guide tar vi oss fram. Ca 1 tim vandring.
Alt 2. Märkberget och Märkforsen i Laisdalen. Välkommen till ett botanisk eldorado! Märkberget utgör ett naturreservat i Laisdalen nära Gautosjö och är mest känt för sin rika flora. Hela 270 olika växtarter har påträffats här. Bilresan dit tar ca 45 min. Var beredd på en spännande tur som tar ca 5 tim plus resa.
Kl. 23 Nattvickning i hotellets restaurang och / eller ute.

Vi har flera guider, här är två

Anton Högberg, Experience Arjeplog, är van fjällvandrare och kan även gå litet fortare för den som önskar. Jägare, vandrar ofta med hund.
Maria Söderberg, var med och drog igång Top of Arjeplog 2012. Vandrar i lugnt tempo med stopp för historia och flora (om så önskas).

Transport

Vi har tillgång till en minivan med 8 platser. Det finns inga uttalade råd eller restriktioner om att inte använda denna (med tanke på Covid-19). Vi återkommer om hur man bokar och antal platser.

 

 

¶ Här finns utflyktsguider till alla toppar:
https://www.arjeplog.se/uppleva–gora/natur–friluftsliv/vandra/utflyktsguider
¶ Alla turer kostar 300 kr / person. Gratis för alla under 15 år och yngre. 
¶ Låt dig inspireras och gå på fler toppar i Arjeplog kommun, köp Top of Arjeplog-kortet för 250 kr (gratis för alla som är 18 år och yngre). Med kortet deltar man i utlottning av fina priser och kan alltid ringa ett journummer varje dag för råd. Även andra förmåner finns. 

 

 

 

TOPPA DIN SOMMAR
– ett erbjudande som gäller hela juli månad 2021

Drömmer du om nya naturupplevelser? I friluftsparadiset Arjeplog kan ni finna lugnet på Kraja och uppleva unika miljöer med närheten till natur och vandring.
Boka toppsommarpaketet redan nu!✨
I paketet ingår följande för att ni ska kunna upptäcka Arjeplogs unika omgivning under dag- och kvällstid och sedan sova gott i ett av Krajas hotellrum:
– Två hotellnätter med frukost
– En 2-rätters middag
– Två energiboostade matsäckar
Pris från 1 449 SEK per person
Mer om paketet hittar ni på vår hemsida: https://silverresort.se/erbjudanden/toppadinsommar/
Bokning kan göras direkt på hemsidan:  Tel 0961–315 00 E-post: kraja@silverresort.se

En utflykt till Vuordnátj, det lilla berget, med den stora utsikten gör ingen besviken. Line Palopää, 11 år, hoppar vid toppen. Foto Maria Söderberg

Läs mer om Vuordnátj:
https://topofarjeplog.org/2019/04/vuordnatj-vid-hornavan/

Läs mer om sommarens alla toppar:

Hyr gärna bastuflotten på Kraja! Foto Johan Fjellström

Bastuflotten på Sällá. Foto Maria Söderberg