”Man måste ju försöka sova också, men när fisket går bra skulle jag gärna fiska både dag och natt”. Foto Marianne Hofman

Han har fiskat gädda så länge han
kan minnas. Han har precis köpt sin
första håv. Och han har aldrig ätit gädda.
Nicklas Hallnor från Arjeplog är en
av Sveriges bästa gäddfiskare.

  • 15 september 2013

Vi träffas i hamnen vid Skeut strax utanför Arjeplog. Nicklas har precis slutat sitt jobb som snickare för dagen, och kastat i sig lite mat för att sedan kunna åka ut på Uddjaur. Så ser de allra flesta sommarkvällarna ut för honom.
– Man måste ju försöka sova också, men när fisket går bra skulle jag gärna fiska både dag och natt, säger han, och räknar upp de dagar under sommaren 2013 som han inte har fiskat gädda.
– Jag har varit i Piteå en helg, och under Krajafesten blev det inget fiske. Sen kanske det är någon fler dag i sommar som jag inte har varit ute…

 

Han har inget speciellt favoritdrag,
utan provar sig fram vid varje fisketur

Båten och utrustningen är ändamålsenlig och modern. I fören finns en elmotor med GPS-styrning, och inför denna sommar monterade Nicklas även ekolod i sin båt. Dessutom köpte han en rejäl håv.
– Jag har aldrig förlorat någon gädda för att jag inte haft håv, men det är bättre för gäddan att använda håv istället för att trötta ut den så att jag kan ta den med händerna, förklarar han.
Med i båten finns alltid en hink, fylld med drag och wobblers.
– Nästan alla ligger på 70 gram eller över. De flesta är mellan tio och tjugo centimeter långa, någon enstaka är ännu större, berättar Nicklas.
Han har inget speciellt favoritdrag, utan provar sig fram vid varje fisketur. Kastar några kast, byter drag, kastar igen och håller hela tiden koll på vattenytan för att se eventuella rörelser som kan avslöja en gädda på jakt.

Fiskedrag – i massor.

Plötsligt avbryter Nicklas vårt samtal om fiskemetoder och utrustning.
– Nu hugger det snart, två meter till bara. Var beredd!
Ja, visst högg det. Precis där han sa att det skulle ske. Niklas Hallnor kan sin sak. Och även om man kan fånga stora gäddor med enbart tur, eller tålamod, så är kunskap och erfarenhet värdefullt.
Den här kvällens största gädda vägde drygt åtta kilo. En bit ifrån Nicklas Hallnors personbästa, 10,6 kilo. Men den hade till-räcklig längd för att rapporteras in till en av de tävlingar Nicklas deltar i, Fiskejournalens Meterligan. Där räknas alla fångade gäddor som är längre än hundra centimeter. I den tävlingen slog han sommaren 2013 alla tiders rekord, med totalt 68,7 meter fångad och återutsatt gädda.
En annan tävling Nicklas Hallnor brukar delta i är Gäddfajten. Målet i denna tävling är att få flest antal meter gädda på fem fiskar, och 2012 slutade Nicklas som Gäddfajtens segrare.
Under en period i somras fanns två gäddfiskare från Arjeplog i topp. På första plats låg då Nicklas Hallnor, med totalt 595 cm gädda, och på andra plats Viktor Sundkvist, med 591 centimeter gädda. Vid finalen ville det sig inte riktigt, och Nicklas fick nöja sig med en fjärde plats.

 

Till sist blir det mörkt för att se gäddorna

Det är lätt att glömma tiden när man har roligt. En vacker augustikväll med gäddfiske tillsammans med Nicklas Hallnor ute på Uddjaure är riktigt roligt.
Men till slut blir det mörkt och då är det svårt att se gäddorna och stenarna som döljer sig precis under vattenytan.
Vid den tidpunkten är det dags att avbryta fisket och bege sig mot land. För denna gång. Det kommer förstås en ny sommar och en ny dag. Med nya fiskemöjligheter. Med största sannolikhet kommer Nicklas Hallnor att fånga gäddor även då.

Av Marianne Hofman

 

 

Läs mer om fiske och vatten i Arjeplog i boken ”En skvätt om Arjeplog”.

En skvätt om Arjeplog heter en ny bok av frilansjournalisten Marianne Hofman. Arjeplog är Sveriges vattenrikaste kommun och där ligger också Sveriges djupaste insjö Hornavan, med ett största djup på 221 meter. Marianne Hofman bor i Arjeplog och ger bland annat ut nättidningen Arjeplognytt. Tillsammans med fotografen Erland Segerstedt från Skellefteå har hon skrivit boken En skvätt om Arjeplog, som handlar om vatten i alla dess former och funktioner. ”Vatten ger oss liv och möjligheter, men kan också ta liv och i ett svep spola bort de möjligheter som vi så lätt tar för givna. Vattnet rör på sig, förändras och speglar både livet och oss människor i sitt flöde. Ibland är vågrörelserna snabba och oförutsägbara, ibland är de långsamma och nästan omärkbara, men energin finns där, hela tiden. Det väcker känslor, och bär med sig en ursprunglig kraft som vi inte alltid kan hejda eller kontrollera. Allt vatten i hela världen hänger ihop. Från de minsta bäckar till de största havsströmmar i världshaven. Under arbetet med denna bok har vattnets kraft, betydelse och inverkan på våra liv framträtt tydligt. Arjeplog är Sveriges vattenrikaste kommun och så länge människor har funnits här har vattnet på många olika sätt haft en avgörande betydelse för överlevnad och utveckling. De äldsta funna spåren av människor i Arjeplog är tiotusen år gamla. Landskapet och människors liv var ett helt annat än det vi har idag, men behovet av vatten och viljan att leva nära vattnet var och är densamma. Med vår bok vill vi lyfta fram några berättelser om vattnet i Arjeplog.” (Från efterordet) https://midsommarudden.blogspot.com/2017/07/ny-bok-en-skvatt-om-arjeplog.html

A N N O N S