Johan Sadelius gillar Krajas läge vid Hornavan. Bakom honom ligger bastuflottor redo att skjutsas ut i vattnet. Foto Maria Söderberg

Skotertävlingar på vatten lockar stor publik. I år blir EM-tävling den 9 augusti. Foto Veronica Fjellström

Poolområdet blir restaurang. Foto Veronica Fjellström

Publik under Krajafesten.


För några dagar sedan
simmade Johan Sadelius i femgradigt vatten i Hornavan.  Men så tufft ska det inte bli när han och Kraja bjuder in till en av sommarens fester i Arjeplog. Om man inte deltar i EM i vattenskoter förstås, då finns alltid risken att det blir både en och annan kallsup.
– Det blir sista deltävlingen i EM i Watercross här. Vi brukar ha uppvisningar på Kraja varje sommar, men det här blir något extra.
Festdagen den 9 augusti 2014 bjuder också på kubbturnering och musik.

Johan Sadelius är uppvuxen i Arjeplog och arbetar sedan fyra år som IT-ansvarig på Silverhatten och Kraja stugby. Han är även engagerad i Experience vintertid som sysslar med olika former av snöupplevelser, främst skoter.
– Jag trivs kalasbra! Det är ett väldigt varierande uppdrag beroende på säsong.
Johan Sadelius är skoterentusiast. Medan andra funderar hur de ska vandra eller åka skidor till olika toppar i tävlingen Top of Arjeplog funderar han om man inte kan göra det med skoter.
I vintras genomförde han tillsammans med Joakim Armgren på Experience i Arjeplog en tävling där man med skoter skulle hitta olika GPS-punkter i fjällterräng. Det blev en uppskattad tävling.

För den som inte vill bada i Hornavan finns alternativ. Här dopp i den tempererade poolen. Foto Veronica Fjellström

Vad är bäst med Arjeplog?
– Naturen, givetvis. Allt kretsar kring fjällen och vattnet. Jakt, fiske, skoter, vattensport, terrängcykling och annat som är lätt att utöva här.
Hur kopplar du av?
– När jag tänker efter så kopplar jag nog inte av så mycket, funderar han.
– Jag varvar ner med någon bra serie på TV eller någon schysst film.
Sommaren 2014 lär det inte hinnas med så många filmer. Varje dag tar Kraja bland annat emot busslaster med tyska turister på turné i norra Skandinavien.
– Det är roligt att de valt att komma tillbaka till Arjeplog igen, efter att ha provat grannkommunen ett år.

Det är en utmaning för både Kraja och andra hotell och stugbyar i kommunen hur antalet övernattningar ska öka sommartid. För är det något som inte saknas i Arjeplog är det bäddar. Det har vinterns biltestare från världens alla hörn sett till.

 

15 augusti 2013

Text Maria Söderberg
(som arbetade på Kraja tre somrar på 1970-talet när Silvervägen över till Norge öppnades. Stugpriserna var 45 kr till 70 kr/natt. Billigaste övernattning i dåvarande vandrarhem – idag Värdshus med reception och restaurang – var 20 kr).

 

A N N O N S