Här påbörjas den gemensamma vandringen kl. 9. Det kan vara problem parkera när platserna är begränsade, så var gärna i god tid. Karta Lantmäteriet

 

Vill Du vandra till startplatsen inför 2022 års Arctic Circle Race? Det är något man sällan ångrar!
Läs mer här om själva loppet hos Experience Arjeplog: https://arcticcirclerace.se/ 
Inför Arctic Circle Race lördag 13 augusti 2022 erbjuder vi gemensam vandring till start. Sträckan är 17 km.
Själv loppet dagen efter är ca 16 km till Polcirkelns målområde. Vi vandrar i ett lugnt tempo, start kl. 9 den 12 augusti vid ledens start, strax norr om bron vid Polcirkeln.

Detta ingår i priset 550 kr / person: 
– Vandring i lagom takt med guide till Guijaure. Om man vill gå själv efter ett tag kan man förstås göra det. I berättelsen om området ingår historia om gruvnäring och handel, växter och historia om Silvervägen och dess närområde.
– Middag / rejäl frukost i Guijaurestugan från kl. 6.30.
– Din märkta packning/ryggsäck åker med helikopter till målområdet nästa dag (vilket gäller för alla som deltar i loppet).
Boka här för middag: https://simplesignup.se/event/195022-arctic-circle-race-2022-middag-i-guijaure-kvaellen-innan-loppet

OBS vad gäller själva vandringen är det bara att vara på plats kl. 9.
Det viktiga är att vi vet hur många matgäster det blir. Betalas kontant eller med Swish 123 500 94 10 Midsommarviken AB.

Önskar du åka helikopter tillbaka morgonen efter kostar det 700 kr / person.

Vid stugan inför start i Guijaure. Foto Maria Söderberg

Enbart middag kostar 350 kr (anmälan nödvändig senast kl. 12 dagen innan). Om man vill ha tältplats är kostnaden 100 kr. Kan betalas på plats eller efteråt (ibland fungerar ej Swish här, dvs dålig nätkontakt).
Om man hänger med guiden under vandringen blir det historiska glimtar och information om vilda blommor. Vi räknar också med att plocka med oss litet hjortron (till efterrätten) sista sträckan.
Middag: Det serveras älginnanlår med lingonsås och klyftpotatis. Sallad med rökt mozzarella (eller liknande) och tomater. Blåbärskaka med färska hjortron till efterrätt med kaffe / te. Dryck: Läsk / lättöl / Guijaurevatten.
Frukost kl. 6.15–7.15 består av yoghurt, fil, flingor, te & kaffe och något stärkande inför loppet.
Betalning: Kontant eller Swish Midsommarviken AB 123 500 94 10.

Om du väljer att stanna kvar och vandra vidare – gör så!

Boka här: Maria Söderberg 0703500555 e-post maria@midsommarudden.se
Middag:
https://simplesignup.se/event/195022-arctic-circle-race-2022-middag-i-guijaure-kvaellen-innan-loppet

 

Hjortron vid leden. Guide Maria Söderberg. 

 

 

 


Passa på att ta denna topp!

En vandring till Gujjávrtjårro är något alldeles speciellt. Två år var den med i Top of Arjeplog. Stigen är väl utmärkt i sexton kilometer, sedan blir det fri vandring till toppen med den storslagna utsikten. Från Guijaure är det ca 2 km till toppen.
https://www.arjeplog.se/download/18.354f36bd17763b7407d22f92/1612539981615/Gujja%CC%81vrtja%CC%8Arro%202021%20Top%20of%20Arjeplog%20Utflyktsguider%20Arjeplogs%20kommun.pdf

Vy över Guijare 2 km innan stugan. Foto Maria Söderberg

Start strax norr om Polcirkeln och bron till vänster. Här börjar leden.

FAKTA
Guijaure är som en fjord utan hav. Den omges i öst och väst av höga fjäll. Den är fiskrik och Lappväsendet i Norrbotten hade på sin tid (en myndighet som avskaffades 1971) båthus i vardera ändan av sjön. Om detta skriver bland annat Harald Grundström när han nedtecknar ortnamn i Lappland. Grundström var präst och författare (född i Jörn 1885) och gjorde en ovärderlig insats för att bevara fjällens namn. Men Gujjávrtjårro? Efterleden tjårro betyder fjällrygg. Gujjávr skrevs av Grundström 1934 som Kuij. Han härledde till ordet sval, men skrev också ”annars obekant betydelse”. Andra menar att Guijaure betyder ”sjön som liknar en skida”. Om man söker platsen i arkiv hittar man även stavningen Godejaure. Namnet tolkas i denna form 1941 som ”god sjö” av en annan språkvetare, hemmasonen Sigvard Wallström. På den västra sidan reser sig Vávlátjårro 1 386 m ö.h. som anses ha varit ett fjäll med samiska offerplatser. En liten glaciär finns nära högsta punkt, eller fanns. Den globala uppvärmningen fortgår – även här.

____________________________________________________________________________

 

 

 

Söndag 7 augusti 2022: Guidad visning i Nasafjäll