Dags för bokfest i fjällen! Torsdagkväll den 21 juli drar vi igång i Jäckvik. På pitesamiska heter det Jäggeluaktta. Om du önskar åka buss från Skellefteå samma dag så startar den kl. 8.15. Gratis för dig med Bokpass. Övriga 300 kr för t o r Skellefteå–Jäckvik.

  • Stort tack för 2022! Nästa år blir det helgen 20-23 juli 2023. 

 

Vy västerut Jäckvik / Jäggeluaktta. Foto Johan Fjellström

Program

Uppdaterat 21/7-22
TORSDAG 21/7
Kl. 8.15 Buss från Skellefteå, Kanalgatan 43, nära Scandic Hotell. Vi åker först till Jörn och järnvägsstationen där vi har några gäster som kommer med tåg söderifrån. Det blir en guidad bussresa med några stopp. Under resan berättar vi om författarna som medverkar och om Silvervägen. I Arvidsjaur (torget) plockar vi upp några som kommer med flyg (kl. 10:35).
Vi stannar för lunch i Arjeplog ca kl. 12. Det är en s k fri lunch (ingår ej i resan) där vi innan tipsar om olika matställen. Bussen parkerar på torget. Du hinner även besöka t ex Silvermuseet eller Arjeplogs speciella kyrka. Kl. 13 kikar vi på utställningen om Doktor Einar Wallquist 100 år på Silvermuseet.
Kl. 13.45 är det 20 min guidad visning av Arjeplogs kyrka med betoning på den första Nasafjällsepoken.
På Silvermuseet, som ligger vid torget, finns mycket att se! Här pågår bl a en utställning till minne av Doktor Einar Wallquist.
Kl. 14.30 Avresa från Arjeplog
Kl. 15.30 Ankomst till Jäckvik.
Om du önskar åka tillbaka med samma buss är det OK. Den vänder i stort sett vid ankomst, kl. 16.30. På hemresan blir det inga stopp.
Alla med Bokpass reser gratis. Övriga 300 kr. Kan bokas här: https://simplesignup.se/event/193507-bok-vandring-buss-fraan-skellefteaa

Kl. 16.30 Grillat utomhus nära ångbåtsbryggan, Hornavan. (Om man vill kan man gå inomhus och äta).
Sedan drar vi igång med seminarierna. Plats salen, Kyrkans fjällgård vid Hornavans strand.
Kl. 18.00–18.45 Fjällrand – De krokiga tallarnas land med Thomas Öberg och Jan-Erik Nilsson. Bildvisning och berättelser.
Kl. 19.00–19.15 Mitt Jäckvik. Marianne Hofman med ett intro.
Kl. 19.20–20.00 Om de mest ”svårskötta och obildbara sinnesslöa”. Reporter och författare Thomas Kanger berättar om Vipeholmsanstalten och sin senaste bok Idiotanstalten – reportage om ett brott.
Kl. 20.15–21.00 Bilder & berättelser: Anders Skoglind, med smedja i Saittarova, Tornedalen, och serietecknare. Om 91:an och sin egen serie, Viltliv. Givit ut Fjällvandrarens Trollguide.
Kl. 21.10–21.40 Peder Lundkvist, Lövlund, med poetisk bildvisning.
Vi rundar av med kvällsfika. Är kvällen lugn och Hornavan blank blir det simtävling (nä, vi skojar, men kanske annat?).

FREDAG 22/7

A. Kl. 8.30 Samling på parkeringsplats Kungsleden. Vår naturguide är Thomas Öberg som berättar om växter och inte minst de vilda blommorna. Vi rör oss på Pieljekaises sluttning.
Målet är raststugan med uteplats, knappt 3 km lätt vandring. Tid t o r ca 2,5 tim.
B. Kl. 8.30 Guidad visning i Jäckvik med Eva-Karin Rosenberg. Turen tar ca 60 min. och handlar om bebyggelsehistoria, kapellet och födelseplatsen för Lars Levi Læstadius. Startpunkt entrén Kyrkans fjällgård.

För dig som inte är med på en vandring eller annat finns följande program, plats Kyrkans fjällgård. Här finns kaffe med tillbehör.
Kl. 9.30–9.58 Författaren och forskaren Curt Persson om sanningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Kl. 10.00–10.28 Språk som brofäste. Översättaren från svenska till ryska, Julia Kolesova, berättar om sitt arbete, bland annat om utgåvan Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris, en bok av Ingrid Carlberg. Men även om hur hur det svenska deckarromanerna präglat bilden av Sverige hos ryska läsare.
Kl. 10.30–10.58 Ovanjorden med Mikael Berglund. En bok som utspelar sig i Ammarnäs, Lycksele och Rusksele och följer förskolepedagogen Oskar,  renskötaren Eija och människorna som står emellan eller intill dem, i nutid och förgången tid. Marken är bara en tunn hud mellan underjord och ovanjord och släpper ibland människor igenom.
11.00–11.28 Kriget i Ukraina ställer allt på sin spets. Vad ställer det för nya krav på vårt kulturliv? Vad tvingas vi omvärdera? Stefan Ingvarsson,
analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.
11.30–12.00 Mänskliga rättigheter i Ryssland – arbete i exil. Författaren och journalisten Liza Alexandrova-Zorina om en ny tid sedan Ryssland gick in i Ukraina. Författaren har även medverkat i en nyligen utgiven antologi Det nya landet – reportage från Expressen om ett Sverige i förändring. Liza Alexandrova-Zorina är bland annat uppvuxen på Kolahalvön, men bor idag i Stockholm.

Kl. 12.15–13.00 Vi serverar lunch utomhus, Jäckviksgården. (D v s 400 m från Kyrkans fjällgård). 
Därefter är vi kvar här:
13.15–14.00 Babetta. När drömmen blev till en gripande berättelse om kvinnlig vänskap. Författaren Nina Wähä i samtal om Tornedalen (hon lärde sig finska och meänkieli som barn) och om sina två böcker Testamente och Babetta.
Kl. 14.15–15.00 Om offer och förövare, skuld och straff. Kathrine Nedrejord och Ronald Nystad-Rusaanes om boken Forbryter og straff.
15.10–15.40 Författaren och forskaren Curt Persson om sanningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
15.45–16.00 Jörgen Stenberg om sin jojk Skilgget, som han vann Sami Grand Prix med och vad vi ska få lyssna till under kvällen.
Kl. 16.05–16.55 Himlabrand. Moa Backe Åstot, renägande same i Jokkmokk, berättar om sin debutroman. I samtal med Kristina Henschen. 
Kl. 17.05–17.30 Botanisk vandring i 30 min: Från Jäckviksgården till Kyrkans fjällgård. Vi utkovar minst 20 blommor denna korta sträcka. Samling vid utgången.

Till Kyrkans fjällgård för kvällens program.
Grillat vid vattnet, vår kock Daniel Overgaard serverar mat utomhus från kl. 17.15.
Nära den gamla ångbåtsbryggan.
Kl. 18.00–18.45 Jojk med Jörgen Stenberg.
Sång med Emil Sundberg och Anna Nordqvist.

Sal Kyrkans fjällgård:
Kl. 19.00-19.45 Reporter Arne Müller och fotograf Erland Segerstedt med bilder från boken KliMat, en antologi där journalister från Sverige och Ryssland besökt Norrbotten, Karelen och Österbotten på jakt efter den hållbara maten.
Kl. 20.00–20.28 Fjällvandrarens trollguide.Serietecknaren Anders Skoglind om sin bok om troll. I samtal med Maria Söderberg. Bildvisning.
Kl. 20.30–21.00 Om Söndagsmannen – en deckare av Thomas Kanger som delvis utspelar sig i Jäckvik, men också om lockelsen med att skriva just deckare.
21.00–ca 21.30 Utblick: Samtal med Sergey Lebedev, Fredrik Wadström m fl. Språk engelska. (OBS ändrad pga fotbollsmatch)
(Några deltagare önskar se kvartsfinal i fotboll, en match som börjar kl. 21.00: Sverige-Belgien. Vi fixar en bra skärm). 

Kanske inte behöver sägas? Men alla arrangemang som Bok & Vandring arrangerar är alkoholfria. Vi har ingen försäljning av starka drycker, men annat läskande. 

LÖRDAG 23/7
Kl. 7.00 For Early Birds: Vi gör en tur till Ribrebuovdda 804 m ö.h. och kommer ovanför trädgränsen med en fantastisk vy i närheten av Polcirkeln. Botaniska upptäckter. Turen inkl. fika, ca 3 tim t o r. Boka plats i bil / minivan kvällen innan.
Kl. 9.00 Guidad visning i Jäckvik med Eva-Karin Rosenberg. Turen tar ca 60 min. och handlar om bebyggelsehistoria, kapellet och födelseplatsen för Lars Levi Læstadius. Startpunkt entrén Kyrkans fjällgård.
Föredrag i Jäckviksgården där det finns fika:
Kl. 10.00–10.28 Om de mest ”svårskötta och obildbara sinnesslöa”. Reporter och författare Thomas Kanger berättar om Vipeholmsanstalten och sin senaste bok Idiotanstalten – reportage om ett brott. 
Kl. 10.30–10.58 Ovanjorden med Mikael Berglund. En bok som utspelar sig i Ammarnäs, Lycksele och Rusksele och följer förskolepedagogen Oskar, renskötaren Eija och människorna som står emellan eller intill dem, i nutid och förgången tid.
11.00–11.40 Tusen miljarder till klimatsatsningar i norr – men är allt bara bra?
Arne Müller har under lång tid granskat gruvindustrin och andra naturresursbranscher. Han har utgivit böckerna Smutsiga miljarder – den svenska gruvboomens baksida, Elbilen och jakten på metallerna och Norrlandsparadoxen.
11.40–12.00 Frågor & diskussion om satsningarna i norr med Arne Müller.

Lunch serveras vid Jäckviksgården.

13.00–13.45 Om gruvbolaget Boliden som växte fram samtidigt som folkhemmet. Författaren Anneli Rogeman, uppvuxen i Boliden, som 2021 blev uppmärksammad för sin bok Mönstersamhället. I samtal med Maria Söderberg, som 2009 utgav boken Blygruvan i Laisvall.
13.55–14.25 Språk som brofäste. Julia Kolesova, översättare från svenska till ryska.
14.50–15.45 Solstorm, Det blod som spillts, Svart stig... och nu senast Fädernas missgärningar. Hennes böcker har sålts i mer 3,6 miljoner exemplar bara i Sverige, och internationellt till 26 länder. Författaren Åsa Larsson i ett samtal om sitt författarskap med Pia Raattamaa Visén.
16.00–16.45 Sergey Lebedev, geolog och författare, om sin senaste bok Debutant. Själva ordet ”debutant” i hans thriller är namn på ett gift som dödar blixtsnabbt, elegant och försvinner utan spår. ”En av Rysslands mest intressanta unga författare tar sig an Putin, gift och makt i denna unika roman; Lebedev ger en fascine­rande inblick i det moderna Ryssland”, skrev Anne Applebaum. I ett samtal med Fredrik Wadström. Språk engelska.

17.00–17.45 Starkast hjärta har flest ärr. Arjeplogs Musikteater med nyskriven pjäs om Vuoggatjålmes stugby och Mimmi Helamb. Hon var bekant med den svenska konstnärseliten och engagerade sig för flyktingar som kom över fjället under Andra världskriget. Hon var medlem av motståndsrörelsen och fick medalj av den norske kungen för sin insats. Skådespelaren Harleen Kalkat är berättare och Magnus Karlsson står för musiken.
18.00–19.00 Middag vid Hornavans strand, nära Kyrkans fjällgård. 

Kl. 20.00 Samling utanför entrén, Kyrkans fjällgård. Kvällsutflykt till Polcirkeln med vandring till toppen av Stiephaltjåhkkå. Gratis buss med guide.
Tar ca 40 min gå upp. Botaniska upptäckter längs leden och på toppen.
Bada gärna i tjärnen!
Vi är tillbaka ca kl. 24.00.

Stiehpaltjåhkkå vid Polcirkeln 686 m ö.h. med Top of Arjeplog
Flinkfeldts stora buss avgår från torget Arjeplog kl. 18.30. Deltagare i Bok & Vandring ansluter kl. 20.00 för fortsatt färd till Polcirkeln. Guidning i bussen med Maria Söderberg sträckan Jäckvik–Polcirkeln. Vandring till toppen tar ca 45 min. Här stannar vi ca 1 tim. Naturguide Thomas Öberg berättar om blommorna vi ser på toppen. De är överraskande många. Tag gärna med eget fika. Vandringen tillbaka till bussen tar ca 30-40 min.

Lokal: Kyrkans fjällgård
Kl. 20.00–20.45 Flukta til Finnmark. Författaren Kathrine Nedrejord i samtal med Ronald Nystad-Rusaanes. Från presentation av boken: ”I siste halvdel av 1800-talet blei Finland ramma av ei rekke uår som fekk tusenvis av menneske til å forlate landet. Mange av desse, som blei kalla kvener då dei slo seg ned i nord, enda opp i Troms og Finnmark. Ein av dei var tippoldefar til forfattaren, Isak Martimo Gaski. Etter at far til Isak kom ut for ei alvorleg arbeidsulykke, blei Isak overlaten til framandfolk. Åtte år gammal blei han sett bort til ein samisk familie i Tana-området, til ein heim og ein kultur som var heilt ukjent for han.”

SÖNDAG 24/7
Kl. 8.30 Samling på parkeringsplats Kungsleden med en introduktion. Välj att gå till raststugan 3 km lätt vandring. För den som vill – passa på att ta toppen 1 137 m ö.h.
Kl. 9.00–9.30 Välkommen till altanen på Kyrkans fjällgård! Vi bjuder på frukost till deltagare, föreläsare och alla med Bokpass.
Kl. 9.30–9.55 Peder Lundkvist med sina poetiska bilder. Kyrkans fjällgård.
Kl. 10.00–10.40 Fjällrand – De krokiga tallarnas land med Thomas Öberg och Jan-Erik Nilsson. Bildvisning och berättelser.

Kl. 11 Svenska Kyrkan bjuder in oss till: Gudstjänst i Jäckviks kapell.
Sång och musik. 

Lunch kl. 12.00–12.40 vid Kyrkans fjällgård

Kl. 13.00–13.40 Solstorm, Det blod som spillts, Svart stig... och nu senast Fädernas missgärningar. Författaren Åsa Larsson i ett samtal om sitt författarskap med Pia Raattamaa Visén.
Kl. 14.00–14.40 Om Boliden som växte fram samtidigt som folkhemmet. Författaren Anneli Rogeman, uppvuxen i Boliden, som 2021 blev uppmärksammad för sin bok Mönstersamhället.
Vi tackar för oss!
2023 års Bok & Vandring planeras redan 🙂
Hemresa: Vi har en minivan för den som t ex vill åka till Jörn eller Arvidsjaur. Länstrafikens buss avgår österut från Arjeplog kl. 15.50.
Boka plats på lista i hallen (Kyrkans fjällgård). 

Mer fortlöpande information: https://www.facebook.com/groups/250662548967217

BILJETTER BOK & VANDRING

Välkommen att köpa biljett direkt på plats! Kontant eller Swish. Vi har ingen förbokning av biljetter.
Pass Bok & Vandring: 350 kr / dag
Ett seminarium / film / musikframträdande / vandring: 120 kr / timme
Söndagspris 60 kr / timme.
Alla dagar från torsdagkväll till söndag e m Bokpass 900 kr / person. Priset inkl. även samtliga vandringar och om man köper Bokpass ingår även bussresa Skellefteå–Jäckvik den 21 juli.

MAT MED VÅR EGEN KOCK

Vi har uteservering, lunch och middag fredag, lördag och söndag med kock Daniel Overgaard. Pris 90 kr. Det finns veg, allt är gluten- och laktosfritt. Köp av dricka 10 kr.
Ankomstkväll arrangerar vi med grillat utomhus. Pris 60 kr.
Under bok- och vandringsdagarna kör vi alkoholfritt, dvs alla måltider och seminarier morgon som kväll är fria från dessa drycker.
I Jäckvik finns även ICA Nära. Här finns det mesta och förutom pizza och korv även wraps och färdiga sallader. Anne-Kirsti Westerlund med personal hälsar välkommen!
Servering enligt detta schema:
Torsdag kl. 16.30 grillat vid Ångbåtsbryggan pris 60 kr
Fredag lunch kl. 12.15–13.00 Jäckviksgården pris 90 kr
Fredag middag kl. 17.15–18.15 vid Ångbåtsbryggan pris 90 kr
Lördag lunch kl. 12.00–12.40 Jäckviksgården pris 90 kr
Lördag middag kl. 18.00–19.00 nära Kyrkans fjällgård pris 90 kr
Frukostbuffé söndag kl. 9.00–9.30 Välkommen till altanen på Kyrkans fjällgård. Gratis för alla deltagare och ni med bokpass.
Söndag lunch kl. 12.00–12.40 nära Kyrkans fjällgård pris 90 kr
Vi har ingen frukostservering förutom söndag. I alla boenden finns kök tillgängligt.
Betalning Swish Midsommarviken AB 123 500 94 10 eller kontant.

 

BOENDE

Det finns lägenheter att hyra vid Jäckviksliften (ca 4 km från centrum av Jäckvik) för 600 kr / natt för 4 bäddar (ett specialpris för Bok & Vandring). Ta med eget sänglinne / handduk.
OBS fullt 22/7).
Läs mer här: https://jackvikfjallcenter.com/lagenheter/
Det finns inte kvar några platser i Kyrkans fjällgård. Det är vandrarrumsplatser som kostar 280 kr / person / natt. Rummen varierar. Dessa rum bokas via maria @ midsommarudden.se. Även här gäller det att ta med eget sänglinne / handduk.
Övrig övernattningen kan ske i Arjeplog, Vuoggatjålme m fl platser.
Det finns tältplats vid Kyrkans fjällgård.
Föreläsare med sällskap bokas in av arrangören. Och de ombeds också ta med med eget sänglinne / handduk.

POLCIRKELBUSS LÖRDAGKVÄLL

Följ med till Stiehpaltjåhkkå vid Polcirkeln 686 m ö.h. med Top of Arjeplog. Lördag 23 juli avgår buss från torget i Arjeplog kl. 18.30. Pris 120 kr t o r. Avresa Jäckvik kl. 20.00. Samling utanför entrén, Kyrkans fjällgård. Gratis buss för dig med Bokpass och Dagpass. Tar ca 40 min gå upp till toppen av Stiehpaltjåhkkå. Botaniska upptäckter längs leden och på toppen utlovas.
Bada gärna i tjärnen! Vi är tillbaka före midnatt. Historisk guidning i bussen om Silvervägen med Maria Söderberg sträckan Jäckvik–Polcirkeln.
Ett arrangemang i samarbete med Argentis, Arjeplogs kommuns näringslivsbolag.

 

Stort tack till våra sponsorer!

Det finns särskilt två platser att hålla koll på: Jäckviksgården och Kyrkans fjällgård. Se här!

 

Fjällsippa, Dryas octopetala. Foto Maria Söderberg