Vy västerut Jäckvik / Jäggeluaktta. Foto Johan Fjellström

Dags för bokfest i fjällen! Torsdagkväll den 21 juli drar vi igång i Jäckvik. På pitesamiska heter det Jäggeluaktta. Om du önskar åka buss från Skellefteå samma dag så startar den kl. 8.30. Gratis för dig med Bokpass.

OBS. denna sida är under bearbetning. 

Våra gäster! Vi är så tacksamma för er som tackat ja. Några till kommer.

PROGRAM

Första version 15/5-22. 

TORSDAG 21/7
Kl. 8.30 Buss från Skellefteå med start kl. 8.30 utanför stadsbiblioteket, Kanalgatan 43. Guidad resa med stopp på några platser. Under resan berättar vi om författarna som medverkar och om Silvervägen. Vi stannar för lunch i Arjeplog kl. 12. Det är en s k fri lunch (ingår ej i resan) där vi tipsar om olika ställen. Bussen parkerar på torget. Du hinner även besöka t ex Silvermuseet eller Arjeplogs speciella kyrka. Kl. 13 kikar vi på utställningen om Doktor Einar Wallquist på Silvermuseet.
Kl. 14.30 Avresa från Arjeplog
Kl. 15.30 Ankomst till Jäckvik.
Alla med Bokpass reser gratis. Övriga 300 kr. Kan bokas här: https://simplesignup.se/event/193507-bok-vandring-buss-fraan-skellefteaa

Kl. 16.30 Grillat utomhus nära ångbåtsbryggan, Hornavan.
Sedan drar vi igång med seminarierna. Plats salen, Kyrkans fjällgård vid Hornavans strand.
Kl. 18.00–18.45 Fjällrand – De krokiga tallarnas land med Thomas Öberg och Jan-Erik Nilsson. Bildvisning och berättelser.
Kl. 19.00–19.15 Om Jäckvik. Marianne Hofman med ett intro.
Kl. 19.15–20.00 Om de mest ”svårskötta och obildbara sinnesslöa”. Reporter och författare Thomas Kanger berättar om Vipeholmsanstalten och sin senaste bok Idiotanstalten – reportage om ett brott.
Kl. 20.15–21.00 Bilder & berättelser: Anders Skoglind, med smedja i Saittarova, Tornedalen, och serietecknare. Om 91:an och sin egen serie, Viltliv. Givit ut Fjällvandrarens Trollguide.
Kl. 21.10–21.40 Peder Lundkvist, Lövlund, med poetisk bildvisning.
Vi rundar av med musik & kvällsfika. 

FREDAG 22/7
A. Kl. 8.30 Samling på parkeringsplats Kungsleden. Vår naturguide är Thomas Öberg som berättar om växter och inte minst de vilda blommorna.
Om det är soligt och fjärilarna tittar fram så blir det även litet fjärilsjakt. Målet är raststugan med uteplats, ca 2,5 km lätt vandring. Tid ca 2,5 tim t o r.
B. Kl. 8.30 Guidad visning i Jäckvik med Eva-Karin Rosenberg. Turen tar ca 60 min. och handlar om bebyggelsehistoria, kapellet och födelseplatsen för Lars Levi Læstadius. Startpunkt entrén Kyrkans fjällgård.

För dig som inte är med på en vandring finns följande, plats Kyrkans fjällgård:
Kl. 10.00–10.40 Språk som brofäste. Översättaren från svenska till ryska, Julia Koleseva, berättar om sitt arbete. Bl a om utgåvan Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris, en bok av Ingrid Carlberg.
Kl. 10.50–11.30 Ovanjorden med Mikael Berglund. En bok som utspelar sig i Ammarnäs, Lycksele och Rusksele och följer förskolepedagogen Oskar, renskötaren Eija och människorna som står emellan eller intill dem, i nutid och förgången tid. Marken är bara en tunn hud mellan underjord och ovanjord och släpper ibland människor igenom.
Kl. 12.00–12.30 Vi serverar lunch utomhus, Jäckviksgården.
Därefter är vi kvar här:
Kl. 13.00–13.30 Dan Eriksson, föreläsare om HBTQ och samisk identitet, från Arvidsjaur. Utkommit med boken Hur jag nästan dog – den homosexuella samen som lurade döden. I samtal med Marianne Hofman.
13.30–14.15 Babetta. När drömmen blev till en gripande berättelse om kvinnlig vänskap. Författaren Nina Wähä i samtal om Tornedalen (hon lärde sig finska och meänkieli som barn) och om sina två böcker Testamente och Babetta med kulturredaktör Fredrik Wadström, P1.
Kl. 14.30–15.15 Om offer och förövare, skuld och straff. Kathrine Nedrejord och Ronald Nystad-Rusaanes om boken Forbryter og straff.
15.30–16.00 Författaren och forskaren Curt Persson om sanningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Kl. 16.15–17.00
Författarsamtal med frågor från publiken: Nina Wähä, Åsa Larsson, Kathrine Nedrejord och Thomas Kanger. 

Därefter går vi ned till Kyrkans fjällgård för kvällens program.
Grillat vid vattnet, vår kock Daniel Fjellström serverar mat utomhus från kl. 17.30.

Kl. 19.00–19.30 Konsten att färdas – bildvisning med Erland Segerstedt. En berättelse med fotografier med fokus på färdsätten i bland annat Ryssland, Haiti och Sverige. Vi möter människor som på olika sätt bidrar till konsten att färdas.
Kl. 20.00–20.30 Anders Skoglind, smed och serietecknare. Han har smedja i Saittarova, Tornedalen. Berättar om hur han illustrerar 91:an och sin egen serie, Viltliv. Utgivit Fjällvandrarens Trollguide. Bildvisning.
Kl. 20.30–21.00 Om Söndagsmannen – en deckare av Thomas Kanger som delvis utspelar sig i Jäckvik, men också om lockelsen med att skriva just deckare.
21.00–22.00 Ukraina: Poesi och samtal med Sergey Lebedev, Fredrik Wadström m fl. Språk engelska / svenska.

Kanske inte behöver påpekas? Men alla arrangemang som Bok & Vandring arrangerar är alkoholfria. Vi har ingen försäljning av dessa drycker. 

LÖRDAG 17/7
Kl. 9.00 Guidad visning i Jäckvik med Eva-Karin Rosenberg. Turen tar ca 60 min. och handlar om bebyggelsehistoria, kapellet och födelseplatsen för Lars Levi Læstadius. Startpunkt entrén Kyrkans fjällgård.
Föredrag Jäckviksgården:
Kl. 10.30–11.00 Ovanjorden med Mikael Berglund. En bok som utspelar sig i Ammarnäs, Lycksele och Rusksele och följer förskolepedagogen Oskar, renskötaren Eija och människorna som står emellan eller intill dem, i nutid och förgången tid.
11.00–11.45 Elbilen och jakten på metallerna. Författaren Arne Müller har  granskat elbil-boomens miljömässiga konsekvenser.
11.45–12.15 Drömmen om norr. Scensamtal. 

Lunch serveras utomhus.

13.00–13.40 Om Boliden som växte fram samtidigt som folkhemmet. Författaren Anneli Rogeman, uppvuxen i Boliden, som 2021 blev uppmärksammad för sin bok Mönstersamhället. I samtal med Maria Söderberg, som 2009 utgav boken Blygruvan i Laisvall.
13.50–14.35 Himlabrand. Moa Backe Åstot, renägande same i Jokkmokk, berättar om sin debutroman. I samtal med Kristina Henschen.
14.40–15.00 Språk som brofäste. Julia Koleseva, översättare från svenska till ryska, berättar om sitt arbete.
15.10–15.55 Solstorm, Det blod som spillts, Svart stig... och nu senast Fädernas missgärningar. Hennes böcker har sålts i mer än en miljon exemplar bara i Sverige, och internationellt till 26 länder. Författaren Åsa Larsson i ett samtal om sitt författarskap med Pia Raattamaa Visén.

16.00–16.45 Sergey Lebedev, geolog och författare, om sin senaste bok Debutant. Själva ordet ”debutant” i hans thriller är namn på ett gift som dödar blixtsnabbt, elegant och försvinner utan spår. ”En av Rysslands mest intressanta unga författare tar sig an Putin, gift och makt i denna unika roman; Lebedev ger en fascine­rande inblick i det moderna Ryssland”, skrev Anne Applebaum. I ett samtal med Fredrik Wadström. Språk engelska.
17.00–17.45 Arjeplogs Musikteater med nyskriven pjäs om Vuoggatjålmes stugby och Mimmi Helamb. Hon var bekant med den svenska konstnärseliten och engagerade sig för flyktingar som kom över fjället under Andra världskriget. Hon var medlem av motståndsrörelsen och fick medalj av den norske kungen för sin insats. Skådespelaren Harleen Kalkat är berättare och Magnus Karlsson står för musiken.
18.00 Middag vid Hornavans strand, nära Kyrkans fjällgård. 

Kl. 19.30 Samling utanför entrén, Kyrkans fjällgård. Kvällsutflykt till Polcirkeln med vandring till toppen av Stiephaltjåhkkå. Bada gärna i tjärnen på toppen! 

Stiehpaltjåhkkå vid Polcirkeln 686 m ö.h. med Top of Arjeplog
Flinkfeldts stora buss avgår från torget Arjeplog kl. 18.30. Deltagare i Bok & Vandring ansluter kl. 19.30 för fortsatt färd till Polcirkeln.
Guidning i bussen med Maria Söderberg sträckan Jäckvik–Polcirkeln. Vandring till toppen tar ca 45 min. Här stannar vi ca 1 tim. Tag gärna med eget fika. Vandringen tillbaka till bussen tar ca 30-40 min. Gratis buss för dig som betalat pass Bok & Vandring. Övriga 100 kr t o r.

Lokal: Kyrkans fjällgård
Kl. 20.00–20.45 Flukta til Finnmark. Författaren Kathrine Nedrejord i samtal med Ronald Nystad-Rusaanes. Från presentation av boken: ”I siste halvdel av 1800-talet blei Finland ramma av ei rekke uår som fekk tusenvis av menneske til å forlate landet. Mange av desse, som blei kalla kvener då dei slo seg ned i nord, enda opp i Troms og Finnmark. Ein av dei var tippoldefar til forfattaren, Isak Martimo Gaski. Etter at far til Isak kom ut for ei alvorleg arbeidsulykke, blei Isak overlaten til framandfolk. Åtte år gammal blei han sett bort til ein samisk familie i Tana-området, til ein heim og ein kultur som var heilt ukjent for han.”

SÖNDAG 18/7
Kl. 8.30 Samling på parkeringsplats Kungsleden. Målet är raststugan med uteplats, ca 2,5 km lätt vandring. Tid ca 2,5 tim t o r. För den som vill – passa på att ta toppen 1 137 m ö.h.
Kl. 9.00–9.30 Välkommen till altanen på Kyrkans fjällgård! Fika & mackor bjudes.
Kl. 9.30–9.55 Peder Lundkvist med sina poetiska bilder. Kyrkans fjällgård.
Kl. 10.00–10.30 Fjällrand – De krokiga tallarnas land med Thomas Öberg och Jan-Erik Nilsson. Bildvisning och berättelser.
Kl. 11.00–11.45 Programpunkt kommer.

Kl. 11 Svenska Kyrkan bjuder in oss till: Gudstjänst i Jäckviks kapell.
Sång och musik. 

PREL.
Kl. 13.00–14.00 Solstorm, Det blod som spillts, Svart stig... och nu senast Fädernas missgärningar. Författaren Åsa Larsson i ett samtal om sitt författarskap med Pia Raattamaa Visén.
Kl. 14.15–15.00 Om Boliden som växte fram samtidigt som folkhemmet. Författaren Anneli Rogeman, uppvuxen i Boliden, som 2021 blev uppmärksammad för sin bok Mönstersamhället. I samtal med Curt Persson, som 2018 utkom med boken Hjalmar Lundbohm : ledare, samhällsbyggare och kulturmecenat.
Kl. 15.15–16.00 Programpunkt kommer.

Kl. 18.00 Vi erbjuder en guidad visning vid gränsområdet! Programpunkt kommer.

Mer information: https://www.facebook.com/groups/250662548967217

 

Det finns särskilt två platser att hålla koll på: Jäckviksgården och Kyrkans fjällgård. Se här!

 

Fjällsippa, Dryas octopetala. Foto Maria Söderberg