”Nu har jag verkligen funnit inspiration”

Petronella Edlund på omslaget till Magasin Silvervägen. Foto Johan Fjellström.

Hon är svetsare och konstnär. Sedan två år tillbaka bor Petronella Edlund från Harads i Arjeplog tillsammans med pojkvän. Något som hon verkligen uppskattar med sin nya bostadsort är utelivet och då kanske inte främst dans-ställen eller barer. Det är naturen som lockar.
– Här finns så många fina ställen att upptäcka, säger Petronella som ofta kan ses ute med hund i samhället på väg till olika grönområden. Paret bor centralt.
I Arjeplog driver hon eget företag med satsning på konst. Sina första verk som hon ställde ut var i gips och senare i metall. Båda gångerna var i Luleå på Galleri Syster. Hon målar också och deltog sommaren 2021 i utomhusställningen ”Konst i det gröna” som arrangerades av Arjeplogs konstförening.
Men nu är det leran som gäller.
– Jag har nog mer eller mindre alltid använt mig av keramik för konstnärlig gestaltning. Men det som hänt nu är att jag verkligen funnit inspirationen för det sedan jag flyttade till Arjeplog.
På omslaget till årets Magasin Silvervägen cyklar Petronella Edlund på toppen av Galtispuoda, det eviga utflyktsberget 800 meter över havet. I bakgrunden Hornavan. Fotograf var Johan Fjellström och Experience Arjeplog lånade ut en mountainbike. Det blev många skratt innan vi klara i den sena kvällen.

”Nu har jag verkligen funnit inspiration”. I Arjeplog har Petronella Edlund börjat med keramik.