Axel Westholm hoppar över en av alla bäckar som passerades. Helena Bloom och Emma Eriksson har redan gått över på den andra sidan. Foto Maria Söderberg

Fjällsippan har blommat ut. Foto Maria Söderberg

– En fantastisk tur som verkligen bjöd på allt!
Helena Bloom deltog i Top of Arjeplogs dagstur till toppen av Gujkkultjårro. En vandring på två mil.
– Vilka grottor och stenhällar vi såg, häftigt att naturen skapat allt detta.

Vandringens dag firades i Arjeplog med en tur till toppen av Gujkkultjårro 1 267 m. ö.h. Det samiska namnet betyder på svenska ungefär en fjällrygg som ”torkar av sig själv”. När namnet skrevs ned i Ortnamnsregistret 1934 skrev man att betydelsen var ”torka”, kåihkåt. Nedanför den rundade toppen ligger en liten sjö och snö som ligger året runt.
Starten gick vid Mierkenes där fjällsidorna lyste i höstfärgerna rött, brunt och gult. Första stopp var vid ett grottområde efter en stigning på närmare 300 meter.
Flera var nyinflyttade till Arjeplog.
– Jag har aldrig vandrat så här långt norrut. Det är en storslagen natur här, sa Axel Westholm som är vikarierande lärare på Kyrkholmsskolan. Han hade stort intresse av all växtlighet. Trots att det var sent på säsongen fanns blommande brudborst, blåklocka och isranunkel för att nämna några. 

 

Alla på toppen av Gujkkultjårro. Fr v Erik Karlsson, Axel Westholm, Emma Eriksson, Helena Bloom, Joel Vikström, Brita Hallnor, Maria Söderberg, Erika Bengtsson och Hampus Sjödin. Foto Cathrin Söderberg

Lördag 9 oktober 2021: Final Top of Arjeplog

16 toppar i sommar! Cathrin Söderberg är nöjd. Foto Maria Söderberg

 

För en vecka sedan flyttade paret Erika Bengtsson och Hampus Sjödin till Arjeplog och Luleå från Malmö. Turen till Gujkkultjårro blev ett av deras första möten med fjällkommunen.
– Fint! Men också trötta, sa de efter två mils vandring med en höjdskillnad på 670 meter.
Det är som att vandra 3,5 Turning Torso, Sveriges högsta byggnad som finns i just Malmö. 

 

Över Miergenisjåhkå. Foto Maria Söderberg

Joel Vikström, som arbetar som byggnadsinspektör på Arjeplogs kommun, hade aldrig tidigare vandrat just här. Men förra veckan gick han med hund åtskilliga mil i älgskogen.
– Kul att visa nya kollegor vår fina kommun.
En av dessa är Emma Eriksson som precis börjat som utvecklingssamordnare. Hon var hänförd över den varierade terrängen med allt från stora block av räfflade stenhällar till trånga videsnår.
– Storslaget! tyckte hon och la till att det var ”majestätiskt” se ut över landskapet.

Snön ligger kvar från förra året intill toppen av Gujkkultjårro. Helena Blom spanar på snön och ser att det finns rödrosa fläckar, ett tecken på alger. Foto Maria Söderberg


Efter åtta timmar var alla tillbaka till sina bilar. Inte minst Helena Bloom var nöjd över dagen. Hon arbetar som miljöinspektör på Arjeplogs kommun och hon var den som lockade med sig flera av kollegorna.
– En fantastisk tur som verkligen bjöd på allt! Vi såg vattenfall, grottor, tog oss över många vadställen och såg geologiskt spännande formationer. Dessutom kunde vi se glaciären i Sulitelma från sluttningen, en och annan ren, och så fanns det fortfarande kvar smaskiga blåbär att plocka.

 

Stenhällar. Foto Maria Söderberg

Vandringens dag är en idé från Svenska Turistföreningen och Top of Arjeplog, som firar 10-årsjubileum, hakade på. Till de mer erfarna toppvandrarna hör Cathrin Söderberg, Arjeplog, som tog sin 16:e topp för i år.
– Vi hade perfekt vandrarväder, så nöjd. Så rika vi är som har allt detta runt hörnet.

Så här gick vi. Kartunderlag Lantmäteriet. Sträcka 21 km.

 

Isranunkel (Ranunculus glacialis). Artnamnet glacialis kommer av latinets glacies (is) och betyder ’växer nära isen’. Tillsammans med fjällsyra (Oxyria digyna), en av de arter som kan påträffas högst upp på fjälltopparna. Foto Maris Söderberg