Nasafjäll – flera historiskt intressanta gruvepoker

Välkommen till guidad visning på Nasafjäll! Vi samlas vid gruvstugan kl. 13. För guidning svarar Expedition Nasafjäll och prel. arkeologerna Lena Berg Nilsson, Ola Nilsson och Lennart Klang. För introduktion: Maria Söderberg.
Den guidade visning är ca 1,5 tim och det finns tid för frågor.
Hur hittar jag? För inresa i Norge – se här: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/reiserad-knyttet-til-nytt-koronavirus-coronavirus/
Läs mer i denna utflyktsguide hur du kan ta dig till oss: https://www.arjeplog.se/download/18.7e566ecd15576cf80b975921/1466699145843/Utflyktsguide%20-%20Nasafj+%C3%B1ll%20Arjeplog%202015.pdf

Pris: 400 kr. Detta inkl. guidad tur och en rejäl måltid med älg, bönsallad, eldost med dricka / kaffe. Självklart finns veg. alternativ. Avgiften kan betalas på plats med Swish eller kontant.
Föranmälan: Nej.

Läs gärna https://www.arjeplognytt.se/2020/08/13/10-ars-jubileum-pa-nasafjall/ ”Den gamla silvergruvan på Nasafjäll ligger i ett kargt och ogästvänligt område, cirka 1000 meter över havet, alldeles i närheten av riksgränsen mellan Sverige och Norge. Platsen, som spelar en stor och viktig roll i Sveriges historia, är präglad av naturen och påverkad av den gruvbrytning som skett här i olika perioder.
– Det är en jättespännande plats, och nu börjar vi få ett bra grepp om vad som hänt här, säger Ola Nilsson, en av de arkeologer som deltar i Expedition Nasafjäll och sedan 2015 har jobbat med att undersöka och dokumentera gruvområdet.”

Om du besöker Nasafjälls gruvområde: Besök gärna högsta toppen, ca en kilometers vandring. Foto Maria Söderberg

 

1640 ritade bergmästaren Hans Lybecker en karta efter besök i Nasafjäll. Kartan finns i original på Riksarkivet, här är en detalj med gruvstugan. Det troliga är att den är på samma plats som det idag finns en raststuga. Originalbilden är ca 2 cm. 

 

Gruvstugan omgiven av många försök till gruvfynd runt kullen. Bilden tagen med vy västerut och de norska fjälltopparna. Foto Maria Söderberg 7 augusti 2020.

 

Arrangör Magasin Silvervägen, Expedition Nasafjäll, ABF Norr Arjeplog och Polarsirkelen turlag (tidligere Rana turistforening).