Det här är en populär vandring! Lugnt tempo. 
Njut av naturen. Få information om området.
Perfekt för dig som vill vandra till start i Arctic Circle Race 2021
eller ta en av våra mest utmanade toppar i Top of Arjeplog
– Gujjávrtjårro. 

Vill Du vandra till startplatsen inför 2021 års Arctic Circle Race?
Läs mer här om själva loppet hos Experience Arjeplog: https://arcticcirclerace.se/  Se och njuta litet mer av fjällområdet? Inför Arctic Circle Race lördag 14 augusti 2021 erbjuder vi gemensam vandring till start. Sträckan är 17 km. Själv loppet dagen efter är ca 16 km till Polcirkelns målområde. Vi vandrar i ett lugnt tempo, start kl.9 den 13 augusti vid ledens start, strax norr om bron vid Polcirkeln.

Detta ingår i vårt paket 850 kr / person i stuga och med tält 600 kr / person:
– Vandring med guide till Guijaure.
– Middag / frukost
– Din märkta packning/ryggsäck åker med helikopter till målområdet nästa dag.
– Karta och informationsblad om området.

Önskar du åka helikopter tillbaka morgonen efter kostar det 700 kr / person.

Vid stugan inför start i Guijaure. Foto Maria Söderberg

Enbart middag kostar 350 kr (anmälan nödvändig senast kl. 12 dagen innan). Om man vill ha tältplats är kostnaden 100 kr.
Om man hänger med guiden under vandringen blir det historiska glimtar och information om vilda blommor. Vi räknar också med att plocka med oss litet hjortron sista sträckan där det är fina bärmyrar.
Middag: Det serveras renkalvinnanlår alt. älgentrecote med lingonsås och sötpotatis. Sallad med rökt mozzarella och körsbärstomater. Blåbärskaka med färska hjortron till efterrätt med kaffe / te. Dryck: Läsk / lättöl / Guijaurevatten.
Frukost kl. 6.30–7.00 består av yoghurt, fil, flingor, te & kaffe och något stärkande inför loppet.
Om du väljer att stanna kvar och vandra vidare – gör så!

Boka här: Maria Söderberg 0703500555 e-post maria@midsommarudden.se

Hjortron vid leden.

 

 

 


Passa på att ta denna topp!

En vandring till Gujjávrtjårro är något alldeles speciellt. Stigen är väl utmärkt i sexton kilometer, sedan blir det fri vandring till toppen med den storslagna utsikten.
https://www.arjeplog.se/download/18.354f36bd17763b7407d22f92/1612539981615/Gujja%CC%81vrtja%CC%8Arro%202021%20Top%20of%20Arjeplog%20Utflyktsguider%20Arjeplogs%20kommun.pdf

Vy över Guijare 2 km innan stugan. Foto Maria Söderberg

Start strax norr om Polcirkeln och bron till vänster. Här börjar leden.

 

FAKTA
Guijaure är som en fjord utan hav. Den omges i öst och väst av höga fjäll. Den är fiskrik och Lappväsendet i Norrbotten hade på sin tid (en myndighet som avskaffades 1971) båthus i vardera ändan av sjön. Om detta skriver bland annat Harald Grundström när han nedtecknar ortnamn i Lappland. Grundström var präst och författare (född i Jörn 1885) och gjorde en ovärderlig insats för att bevara fjällens namn. Men Gujjávrtjårro? Efterleden tjårro betyder fjällrygg. Gujjávr skrevs av Grundström 1934 som Kuij. Han härledde till ordet sval, men skrev också ”annars obekant betydelse”. Andra menar att Guijaure betyder ”sjön som liknar en skida”. Om man söker platsen i arkiv hittar man även stavningen Godejaure. Namnet tolkas i denna form 1941 som ”god sjö” av en annan språkvetare, hemmasonen Sigvard Wallström. På den västra sidan reser sig Vávlátjårro 1 386 m ö.h. som anses ha varit ett fjäll med samiska offerplatser. En liten glaciär finns nära högsta punkt, eller fanns. Den globala uppvärmningen fortgår – även här.

Torsdag 19 augusti 2021: Guidad tur med Per Holmlund till glaciären Sállajiegŋa