Vy från Stiephaltjåhkkå västerut vid Polcirkeln. Foto Maria Söderberg

 

26 juni 2021 Midsommardagen – Stiephaltjåhkkå!

Välkommen! Alla med kortet Top of Arjeplog bjuds in till lunch lördag den 26 juni 2021 kl. 13. Det blir grillat över eld. Ta bara med egen dryck så står vi för resten. Vi har med oss älgkorv från Viltbutiken, ostar och sallad.
Ingen föranmälan.
Om ni är riktigt morgonpigg kan ni vara med när P1 Naturmorgon sänder live mellan kl. 6–8 direkt från Stiephaltjåhkkås topp. Reportern Thomas Öberg är på plats. Det kommer att handla mycket om flora och annat som vi kan berätta mer om senare.
Vårt kort Top of Arjeplog kostar 250 kr för vuxna. Gratis för alla som är 18 år och yngre. Kan köpas på plats via Swish eller kontant.
Läs mer: https://sverigesradio.se/naturmorgon

 

Stigen upp till toppen. Foto Maria Söderberg

 


FAKTA

Stiehpaltjåhkkå ligger strax söder om Polcirkeln. På toppen får du en vidsträckt vy mot de norska fjällen, sjön Sädvvájávrre och Ruonekjåhkkå som rinner fram längs dalgången Smuolevágge. Ruonekjåhkkå med sitt vackra fall och Sädvvájávrre. Höjd 686 m ö.h.
Hur man tar sig dit: 102 km från Arjeplog längs Silvervägen, E95, västerut. Strax efter skylten Lillviken, Stiehpal, kan vandringen påbörjas vid en parkeringsficka. Om du kommer västerifrån påbörjas vandringen strax efter Polcirkeln på vänster sida. En skylt markerar var stigen börjar. Det finns även en stig strax innan Polcirkeln.
Avstånd till toppen: 1,8 km.
Vandring: Lätt och medelsvår. Rekommenderas för barn. Stigningen är relativt kraftig under en sträcka av ca 200 m. Utrustning: Kängor/stövlar rekommenderas då det fläckvis finns myrmark. Karta och kompass är bra att ha med. Ta gärna med vatten – ingen bäck efter stigen.
Stig: Det finns två äldre leder. Dels en något bättre från Lillviken och dels en med start vid Camp Polcirkeln, den senare finns ej inritad på karta.
Utsikt: Över ett vidsträckt fjällandskap. I östlig riktning ligger dalgången Smuolevágge. Vid klart väder ses gränsfjällen västerut.
Skydd: Finns inget, men i närområdet ligger Camp Polcirkeln med butik, Vuoggatjålme med restaurang och stugor och Sandvikens fjällgård med stugor och butik.

 

Lappspira Stiephaltjåhkkå. Foto Maria Söderberg

 

Utflyktsguide Stiehpaltjåhkkå:
https://www.arjeploglapland.se/wp-content/uploads/2019/07/stiehpaltjahkka.pdf

Stiephaltjåhkkå – här finns en liten tjärn. Foto Maria Söderberg