Sergey Lebedev på väg till Nasafjäll. Vandringen gick från Norge som en del av litteraturfestivalen ”Bok & Vandring”. Foto Maria Söderberg

 

”Det måste ha utförts ett hårt arbete här”, säger Sergey Lebedev
när han går omkring och letar efter mineraler på Nasafjäll.
Silvret upptäcktes redan 1634 och idag återstår ett stort område
på fjällsluttningen med mer eller mindre lyckosamma försök till brytning.
”För mig framstår det som en tragedi”, summerar han vandringen
till en av Sveriges mest omtalade gamla gruvor.

 

Författaren Sergey Lebedev från Moskva är inte bara en hyllad rysk författare som översatts till tjugo språk. Han är även geolog som i sin ungdom utbildade sig vid Moskvas statliga geologiska universitet. Men när studierna hade påbörjats, och även var avklarade, befann sig Ryssland i ett instabilt 1990-tal och det var svårt att få arbete. Liksom många andra unga geologer begav sig Sergey Lebedev under sommarhalvåret till bergen för att leta mineraler. Hans föräldrar var även de geologer och de hade startat en butik, en mindre affärsrörelse, som handlade med mineraler. Åren som följde gjorde att Sergey Lebedev blev inte bara väl förtrogen med mineralletning utan även av landskapet. Han träffade många människor i olika delar av Ryssland. Landet har en lång tradition av gruvdrift och är en av världens största producenter av bland annat nickel, aluminium, koppar, palladium och platina. Andra viktiga mineral som utvinns är guld, silver, järn, kol, diamanter och andra ädelstenar. Efter sju år med mineralletning År 2002, när han var 21 år, började han arbeta som journalist på tidningen Pervoje sentiabrja (’Första september’). Han hade även börjat skriva dikter.

 

”För mig framstår det som en tragedi”, summerar han vandringen till en av Sveriges mest omtalade gamla gruvor.

 

Vad är det här? Foto Maria Söderberg

”Här har vi kvarts”, säger Sergey Lebedev som

Geologen Sergey Lebedev
När jag var tonåring fick jag en chans att gå en geologisk skola i Moskva
Fokus praktiskt arbete gå ut i naturen för att hämta
Mina föräldrar
Under 1990-talet hade mina föräldrar en butik
Gav mig en stor erfarenhet av mineraler, mycket
Jag var en god hittare av mineraler, uppmärksam på
en detektiv – ja

Vilken geologisk erfaremhet var det?
Det här var gammalt,
När du ser alperna är de unga
I norr är de mer äldre det trycktes upp deras skönhet är – de är farliga förstås, din själ är där

Grassland täcker sligen typisk

Ger dig erfarenheten av hur
Rick som har sediment av … limestone slig var från dessa
Det är ett tricky rock, krispi du kan bryta sönder det lätt
I dessa ådror sökte folk efter mineraler
Kvarts är en mineral
300-400 grader
Blev en mineral top får sin topp kristalliseras, det såg vi Result av detta
Du såg vad som tagits ut?
– Vad kunde vi?
Klart järnmalm, spår av silver (men måste ses i labb); silvret är gömt i andra mineral – det behövs extra transformation och extraktion

Det var små kvartskristaller, conditions 1 long , men det kanske finns mer djupare? Drilling… de försökte hitta ORE med den kvantitet av silver, det såg ut som de aldrig fann aldrig den stora myndigheten
Det var chaft 2.3 5 meter long … det försvann som fyndigheten-
Lanskapet visar en tragedi där det aldrig blev stora fynd.
Arbetet var nog hårt, men det var svårt – unluck place!

Berggrunden i området är en sur intrusivbergart (SGU 2012 B, Tegengren 1924), vilken brutit sig genom fjällkedjans siluriska sedimentära bergarter. Intrusionen har endast i sina centrala delar antagit massformig bergartsstruktur, medan den utåt kanterna övergår i mer finkornig gnejs. I den granit som utgör de centrala delarna av intrusionen uppträder en väldig kvartszon i vilken malmfyndigheten är uppbunden. Malmen i sig består främst av zinkblände, magnetkis och blyglans. Även antimonglans och boulangerit (blysulfatantimon) beskrivs förekomma, samt mindre mängder av svavel-, arsenik- och kopparkis (Tegengren 1924). 

 

 

 

 

 

 

En grupp på 16 deltagare gick från den norska sidan till Nasafjäll den 24 juli 2023. Arrangemanget var en del av litteraturdagarna ”Bok & Vandring”. Foto Maria Söderberg

 

 

Artiklar och en bakgrund

Lebedevs böcker har översatts till tjugo språk och hyllats av både läsare och kritiker. The New York Review of Books har bland annat omnämnt honom som “den bäste i den unga generationen ryska författare”. de kritikerrosade romanerna ”Vid glömskans rand”, ”Debutant” och ”Augustimänniskor”

Augustimänniskor utspelar sig i Ryssland 1991. I augusti skakar en kupp landet, Gorbatjov avsätts och Jeltsin tar makten. Landet splittras och inget är längre som det varit. Vissa tjänar pengar på utvinningen av jordens resurser, medan andra sjunker långt ner i fattigdom.

Lebedev skildrar hur Rysslands svåra historia sätter sin prägel på samtiden. I sina romaner går han tillbaka till den sovjetiska och ryska historien i ett försök att sätta fingret på vad som gått fel och vad som fortsätter att hemsöka det ryska samhället.

Sergej Lebedev: ”Det finns inga ursäkter för detta brott”. Intervju Stefan Ingvarsson.
https://vi.se/artikel/sNpnPnwn-a0j2LRwp-1a375

Gunnar Ardelius:Världens historia göms i våra hjärtan
https://www.svd.se/a/jPAOvo/varldens-historia-goms-i-vara-hjartan

Sanningssägaren av Staffan Heimerson:
https://www.axess.se/artiklar/sanningssagaren/

 

Sergey Lebedev visade och berättade om mineraler i den gamla gruvan på Nasafjäll. Foto Maria Söderberg