Tog alla 15 vintertoppar – stort grattis! André Karlberg och Håkan Sundström.

Nenne Åman på väg uppför Veälbmábuovđđa nära Mellanström, 710 m ö.h. Foto Grit Martin

Foto Cecilia Been

 

Det blåste i vinter, sedan blåste det litet mer och sedan undrade alla: Kommer det över huvud taget aldrig att sluta blåsa? Stort grattis till alla som har varit med i vinterns Top of Arjeplog, upplaga 2020.

Vi skippade de gemensamma samlingarna med grill & fika i mars och april till följd av coronaepidemin. Samtidigt lanserade vi ”Öppet – Top of Arjeplog”, för visst är det en fantastisk möjlighet med friheten på fjället? Långt bort från trängsel. Här några kommentarer i FB-gruppen i vinter!

”Med turen till Själbmatjåkkhå på Valborgsmässoaftonen blev det dussinet fullt för oss. En av årets favoriter var Garranisvaratj, så fin topp med utsikt över Pieljekaise! Men roligt också med alla gamla bekanta – olika väder o före gör ju varje tur ny.” (Ceclia Been och Lars Holmgren)

Själbmatjåkhhå och Gujkkultjårro 19,8 km på tur i strålande solsken med André Karlberg vi lämnade Andres bil vid plogstatioen och åkte upp till Guodles .Det blev rätt så blåsigt, skare med några mm snö goföre . Efter Själbma toppen gick vi i från brantaste delen på baksidan och upp delningen mellan Grattaståhkkå och Gärrimtjåhkkå .Då vi kom upp på Gujkkultjårro kom 4 pitepoliser på skoter ..dom tyckte väl det nog så fort uppför ? 🤭 Det var visst betydligt lugnare då norrmännen inte var i fjällen . Den som ska upp på Gukkutjårro kan vi nog rekomendera att åka vår väg om man inte vill ha en tuff uppförsbacke från Mierkenis plogstation , utförsåkningen på övredelen var rent av härlig till ovanför trädgränsen där det blev lite för hårt så vi gick ner till björken innan vi fortsatte åka skidor. Nenne Åman vi gick på en del ställen för att minska risken för skador enl. Folkhälsomyndighetens råd 😉 (Håkan Sundström)

”Det blev Ribrebuovdda idag, ganska tidigt med tanke på det oväder som utlovats på eftermiddagen. Det var UPPFÖR från första stavtaget. Men med stighudar under hela skidan gick det hyfsat bra. Ska nog skaffa mig bättre skidor för slätåkning och normala motlut. Det känns som det får räcka med en topp till i år, troligen Pieljekaise, den näst högsta toppen där.” (Åke Degermark).

Se denna lista, någon som saknas? Sms:a snabbt till 070 3500555! 

15 toppar

Håkan Sundström
André Karlberg

13 toppar

Åke Degermark

12 toppar

Cecilia Been
Lars Holmgren
Inger Lestander
Bernt Adolph
Nenne Åman
Thomas Martin

10 toppar

Gussar Blomgren

9 toppar

Grit Martin

8 toppar

Rob Martin, 12 år

7 toppar

Sören Marklund

6 toppar

Ben Martin, 14 år
Ned Martin, 9 år

4 toppar

Seved Blomgren

 

2020 års vintertoppar

2020 års vintertoppar i Top of Arjeplog:
Båtsojvárre / Renberget Arjeplog, stuga intill toppen, 628 m ö.h.
Suolovárre / Öberget (från Vaukaleden), Arjeplog, 553 m ö.h.
Áhkális, Bukt vid Hornavan, 784 m ö.h.
Veälbmábuovđđa nära Mellanström, 710 m ö.h.
Vuordnátj nära Svelleholm vid Hornavan, 652 m ö.h.
Striehtjáge vid Långviken, 668 m ö.h.
Stuor Gájgá / Stor-Gaika NV om Kasker 639 m ö.h.
Såmmárvárre strax söder om Mattuare 740 m ö.h.
Ribrebuovdda V om Sädvaluspen 806 m ö.h.
Gárránisvártj nära Pieljekaise nationalpark 796 m ö.h.

Bonustoppar vinter för er som vill litet mer
(dessa kan kombineras med eller ersätta en av de tio)

Gujkkultjårro, ca 8,5 km väster om Mierkenis, 1 276 m ö.h.
Själbmátjåkhhå gränsen / sjön Guoledisjávrre 1 061 m ö.h.
Bieljegájsse / Pieljekaise Jäckvik 1 137 m ö.h.
Gássavárátj nära Vuoggatjålme 1 042 m ö.h.
Árdnasvárre nära Riebnesluspen, 723 m ö.h.

 

Stort tack till Turistbyrån och Granns Järn & Bygg som sålt kort!