Litet om vår idé.

Top of Boden har som mål att locka ut fler i naturen, få oss att sträcka ut benen och inse att man klarar långt mer än man tror. Idén med ett toppkort startade i Arjeplog 2012 med Top of Arjeplog. Nu finns även kommunerna Skellefteå, Älvsbyn, Piteå och Arvidsjaur med.
Med kortet, där man kryssar i vilka toppar man besökt, skapas ofta ett behov – eller ”ett sorts driv” – att inte bara göra en eller två, utan fler bestigningar.
Under de år som toppidén har funnits har har vi inspirerat till närmare tiotusen toppbestigningar. Människor har vandrat till platser som de aldrig tidigare tänkt att de skulle besöka. Många uttrycker det som att man ”turistar i sin egen kommun”. Och när man väl gjort vill man gärna visar andra.

Välkommen delta i 2020 års toppjakt! Vad gör vi? I första hand går man själv eller med någon som man vill ska följa med. Under åren har vi arrangerat närmare ett hundratal gemensamma vandringar, konserter, botaniska turer, guidade turer i gamla gruvområden och middagar ute i det fria. Vi har ibland något som vi kallar för ”Base Camp” med middag, topptur och övernattning i tält. Vi har haft glädjen att samarbeta med många här! Men det viktigaste är inte vad vi i arrangörsgruppen erbjuder – det här är din grej! Se ditt Top of Skellefteå-kort som en möjlighet till ett nätverk där vi puffar för varandras insatser och delar upplevelser.

Vi håller på detta med hållbarhet
– minsta möjliga påverkan på naturen

Med erfarenhet från andra toppvandrarplatser: Nej, vi snitslar inte någon speciell väg upp på toppen eller sätter upp skyltar. Dels kräver skyltning tillstånd, dels blir det “låsta” förslag. En topp kan tas på många vis. Det är inte alltid den kortaste vägen som är den bästa. Dessutom riskerar man alltid att det blir nedskräpning i slutändan och markägare kanske inte tycker det är så roligt med t ex snitslar bland träden. Det finns ytterligare en sak: I diskussionsforum uppstår snabbt följande, här några exempel: ”1. Var är skylten eller snitseln? 2. Nu ser jag inte exakt var jag ska gå, kan ni / någon snitsla bättre? 3. När kommer de upp / tas ned?”Ja, ni förstår… det är mycket bättre att vandraren litar till sin karta, kompass, GPS och – framför allt – blick. Denna träning i att hitta är faktiskt ovärderlig. Om man har problem med detta i början kan man börja enkelt: T ex Gruvberget. Kolla kartan, testa, gå olika vägar! Även ostigat.

Med denna orienteringsblick blir man med tid kunnig om kommunens alla hörn. Och glöm inte att denna aktivitet kanske inte passar alla: Om man tycker det känns bättre och mer tryggt har ju länet vandringsleder som är märkta med skyltar och informationstavlor.
Vi trycker inga speciella kartor för just Top of Boden. Lantmäteriet har själva slutat med tryckta kartor och om vi ändå skulle trycka upp något krävs det både detaljer och översikter. Det blir mycket papper. Idag har 99 % mobiler där de t o m med en röd prick kan följa exakt var de är. Kostnadsfritt. Det är också helt gratis att anlita den bästa och mest uppdaterade tjänsten hos Lantmäteriet. De koordinatorer vi använder är från Lantmäteriets karta. Om man vill ha andra systen kan man enkelt slå upp hitta.se eller eniro.se och få de man önskar.

Introduktion karta och kompass: https://www.orientering.se/sa-funkar-orientering/grunderna-i-orientering/

Lästips krönika om vad som är tjusningen med berg:
Edith Södergran skrev för precis hundra år sedan dikten ”Triumf att finnas till…”.
Jaget i dikten står på berget under solen.

”Vad fruktar jag?
Jag är en del utav oändligheten.
Jag är en del av alltets stora kraft,
en ensam värld inom miljoner världar,
en första gradens stjärna lik som slocknar sist.
Triumf att leva, triumf att andas,
triumf att finnas till!”

Krönika här: https://kuriren.nu/kultur/en-del-av-oandligheten-nm4974397.aspx

Några allmänna snabba tips från oss toppvandrare:

¶ Hur hittar jag? Ta hjälp av en gratistjänst på nätet när du planerar din utflykt. Se Lantmäteriets hemsida www.kso.etjanster.lantmateriet.se. Bekanta dig med höjdkurvor och distans. Ta en skärmdump eller en bild av kartan.

¶ Meddela alltid någon vart du ska. Om man blir trött är det lätt att gå litet fel och turen kan bli längre än man väntat sig.Vilken utrustning ska jag ha? Det viktigaste är bra skor som du trivs i. Det är sällan som våra turer kräver gummistövlar eller stora kängor.

¶ Ta alltid med plåster! Vissa perioder är det mygg – glöm alltså inte myggmedel.

¶ Vanligare än man tror… vår erfarenhet är att mobiler kan ladda ur precis när man som mest behöver dem. Här kanske man har till exempel sina GPS-uppgifter och kartor. Ha alltid extra batterikapacitet med dig! I Skellefteå kommun är täckningen tack och lov god.

¶ Respektera vår natur! Allemansrätten är unik. Den gör att vi alla har tillgång till naturen, men där finns såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. I naturreservat och Natura 2000-områden kan allemansrätten kan vara begränsad. Läs mer här: www.naturvardsverket.se