Stor-Sandberget. Ett naturreservat med mycket gammelskog. Foto Maria Söderberg

 

Den somriga premiärturen förvandlades till en arktisk vandring.
Men nu är årets Top of Arvidsjaur invigd. 

 

Har det någonsin varit så här mycket snö så här sent på våren?
– Det är klart att vi måste pröva ta oss upp när vi ändå kommit hit, menade Christina Åhman och Harry Wikberg.
Skogsbilvägen fram till stigens början var fylld av snö. Det som skulle ha blivit en tur på fyra kilometer blev istället 13 kilometer. Sju deltagare hade därmed gjort sin första sommarvandring i årets Top of Arvidsjaur.
Med riktning mot Stor-Sandberget, som för några år sedan blev naturreservat, passerade gruppen Svartliden. Området ligger strax nordost om Glommersträsk. Här planeras en koppargruva om alla tillstånd går igenom. Fyndigheten omfattar även zink, bly, silver och guldförande sulfidförekomster. Arvidsjaurs kommun är positiv till en eventuell brytning, medan de kritiska rösterna handlar om oro för en förstörd miljö. Svartliden ligger enbart 1,5 km från naturreservatets gräns. Området är bland annat av riksintresse för rennäringen.
På toppen av Stor-Sandberget låg snön 50-70 cm djup. Utflykten förvandlades till en arktisk marsch med många skratt. Först i ledet var Harry Wikberg som fick tacksamma utrop för sina spår. Vid fikapausen under en gran tog han av kängorna, sockorna var genomblöta och fötterna iskalla.

Marlene Lima balanserade i fotspåren på toppen av Stor-Sandberget. Till vardags är hon yogainstruktör med egen studio.

– Helt otroligt att det är slutet av maj! skrattade Marlene Lima som balanserade i fotspåren. Till vardags är hon yogainstruktör med egen studio. Både hon och sällskapet Johan Nordström var, trots den tuffa vandringen, nöjda med turen. De har deltagit tidigare och vet att toppturer kan bli äventyrliga.
Men att njuta av naturreservatets gamla tallar, som kan vara upp till 400 år gamla, och det böljande hedmarksområdet högst upp, får vänta till senare. Den tretåiga hackspetten och ljungpiparen lyste med sin frånvaro. Men helt klart var det stor förekomst av tjäder.
– Ja, nu är man less på snö! utbrast Sofie Lundberg Nilsson när vandringen var avslutad. Hon gick med hunden Petter som då och då lyckades trilla in sig i grenar och trädstammar med sitt koppel.
Marlene Lima sammanfattande dagen:
– Det var verkligen en utmaning för oss alla, men ändå en uppskattad vandring där alla var superduktiga! Snacka om att träna på mindfulness med den här utmaningen. Ibland ville man gråta och gnälla av trötthet, andra stunder skrattade vi bara!

Nästa gemensamma utflykt blir den 7 juni med tre toppar på en dag, Tjähppsåjvvie / Tjappsåive, Svierdienåjvvie / Svärdåive och Suddale / Jan-Svensamössan. Den 12 juni blir det grillmiddag på Erik-Larsaberget med Lapplandsmat och övernattning i tält. Den utflykten har flyttats fram två gånger på grund av – snö.
Som alltid denna vår diskuterades pandemin och vad den gör med våra arrangemang. Dock finns det stora fördelar med att vandra utomhus. Håll ut, utomhus! 

 

 

 

 

Christina Åhman och Harry Wikberg är vana toppvandrare.

Svartliden. Området ligger strax nordost om Glommersträsk. Här planeras en koppargruva om alla tillstånd går igenom. Fyndigheten omfattar även zink, bly, silver och guldförande sulfidförekomster.

Marlene Lima och Johan Nordström på några av de barmaksfläckar som fanns på sydsluttningen av Stor-Sandberget.

På toppen av Stor-Sandberget.

 

2020 års toppar är:

Heärrávárrie / Prästberget intill Arvidsjaur, 570 m ö. h. N: 7279875 E: 690433
Riebiejvárrie / Rävaberget, nära Avaviken, 714 m ö.h. N: 7284335 E: 668285
Suddale / Jan-Svensamössan, nära Avaviken, 590 m ö.h. N: 7281825 E: 664203
Jeärjjá / Erik-Larsaberget nära Moskosel 560 m ö.h. N: 7319532 E: 705097
Svierdienåjvvie / Svärdåive 7 km V Arvidsjaur 560 m ö.h. N: 7281963 E: 685364
Tjurruoktjåhkka, Ledvattsfjällen, 727 m ö.h. N: 7270529 E: 661087
Bouvđđa / Stor-Sandberget, naturreservat. 608 m ö.h. N: 7250825 E: 703533
Tjähppsåjvvie / Tjappsåive, 531 m ö.h. N: 7307501 E: 699627
Vårdatje / Vithatten 6 km från Järvträsk 511 m ö.h. N: 7238483 E: 715520
Njurgavárrie / Blisterberget naturreservat. 562 m ö.h. N: 7294819 E: 719081