Samling på toppen av Stormansberget, Södra Vistträsk, när Top of Älvsbyn 2020 drog igång. 319 m ö.h. Foto Maria Söderberg

 

Förra sommaren gjordes det närmare tusen toppbestigningar
i Älvsbyns kommun.
Nu är sommarens Top of Älvsbyn igång. Med snö runt skorna!
– Det här är verkligen roligt, sa Cecilia Goldkulh, lärare i Älvsbyn.
– Härligt väder och trevligt sällskap!

 

– Så mycket snö!
Det var många som skrattande utbrast ett ”oj!” när den första gemensamma vandringen arrangerades i Top of Älvsbyn. Det var ett trettiotal som samlades i Södra Vistträsk för att inleda sommarsäsongen. Mötet i lokalen Mejeriet, Vistträsk, var samma dag inställt. Här skulle Johanna Borgenstål, konstnär och naturälskare, visat bilder och berättat om sin paddling med kajak längs hela Piteälven. Men till följd av coronapandemin har alla möten i lokaler ställts in. Nu är det utomhus som gäller.
I välkomnandet till sommarens toppturer ingick information om att alla måste hjälpas åt att förhindra smittspridning av covid-19. En särskild räddningsväst med trycket ”Vandra tillammans – håll avstånd” kommer att användas så att ingen missar budskapet.
– Jag var glatt överraskad över att så många kom! sa Katarina Sundman som var med och drog igång Top of Älvsbyn 2016.
– Med tanke på att oron är stor över pandemin så var det ändå glädjande se hur många som ville ses och ta sig ut tillsammans i terrängen.
Deltagarna var alla överens om att hålla avstånd. Väl framme på toppen har alla med sig eget fika.
Förra sommaren gjordes det närmare tusen toppbestigningar i Älvsbyns kommun. Så många som femtio gjorde alla tio toppar inom ramen för kortet som kryssar i.

Katarina Sundman tror att budskapet om att hålla avstånd kommer att följas i sommar. Här vid utsiktspunkten Stormansberget, 700 meter från högsta punkten. Katarina bor själv i området. Till vardags arbetar hon på Handelsbanken. Foto Maria Söderberg

 

Lars-Gustaf Nyström berättade om tallen. Foto Maria Söderberg

Stormansberget – en del av Storfinnträsk

Det är litet oklart var benämningen Stormansberget kommer i från. I ortnamnsregistret finns det nedtecknat 1935 som en del av ”Storfinnsträsk ägo Älvsby socken”. Det är klarlagt att en man vid namn Carl Petter Lindmark, född 1794, kom som nybyggare till Storfinnträsk. Han hade tidigare arbetat vid Palokorva Bruk i Pajala och hans far var masmästare. Stormansbergets topp ligger fem kilometer norr om Finntjärnen. Den högsta punkten är 319 m ö.h. men den finaste utsikten får man vid en punkt 700 meter från toppen där höjden är 235 m ö.h.
Vid den utsiktsplatsen och det första stoppet berättade Lars-Gustaf Nyström, som bor alldeles intill Stormansberget, om tallen. Det fanns många tallar att fästa ögonen vid.
– Om ni kikar på en gren kan ni se hur skotten växer och räkna antal år, berättade han.
I området finns tallar som kan vara uppemot tvåhundra år. Höjden på en tall varierar, men den kan i Sverige nå upp till fyrtio meter.
Från utsiktsplatsen kan man se hur ett stort skogslandskap breder ut sig. Här finns även avverkad och inplanterad skog.

 

Vistträsk – rikt på renbetesmark

Sjön Sör-Vistträsket breder ut sig i nordost. Träsk är en gammal benämning för sjö. Ordet vist i namnet kommer av det samiska ordet för renlav eller renmossa. En plats som är rik på renlav heter visstá på lulesamiska. Hela bygden är känd för sin goda tillgång på renbetesmark och det är också skälet till att Semisjaur-Njarg fjällsameby har sitt vinterbete på platsen.
Sör-Vistträsket och andra sjöar i området har varit känt som bra fiskeområde sedan tidig medeltid. Dateringar som gjorts av arkeologer visar att fiskben och kol från eldplatser besökts någon gång under 1200- eller 1300-talet. Sör-Vistträsket var en sjö som brukades av fiskare från Piteå socken vid 1500-talets mitt. Ja, det troliga är att gädda, abborre, sellak och sik fångats under flera tusen år här.

Den fridlysta blåsippan gjorde succé på Rackberget. På en sydsluttning med bar mark och i skydd av löv hade den brutit fram trots all snö. Foto Maria Söderberg

Rackbergets topp ligger 254 m ö.h. Toppen, som utgör ett så kallat kalottberg, låg aldrig under hav. Den lösa moränen låg kvar, som en kalott, medan bergets sidor har svallats hårt av havsvattnet. Foto Maria Söderberg

Rackberget med raststuga och skyltning. Foto Maria Söderberg

Reservatet Rackberget nästa!

Cecilia Goldkuhl var nöjd med att starta årets Top of Älvsbyn med två turer. Foto Maria Söderberg

Dagens andra topptur gick till Rackberget, nära Älvsbyn. Även här fanns snö kvar. Naturreservatet bjuder på fin utsikt, skyltade leder och intressant växtlighet. I anslutning till toppen finns en öppen stuga och grillplats. Alldeles i början visade sig – till stor glädje för de botanisk intresserade – några blåsippor bland fjolårslöven. Tallarna på Rackberget kan vara mycket gamla, upp till femhundra år, och på berget växer flera orkidéer som nattviol och Jungfru Marie nycklar (dock dröjer det ett tag innan de tittar fram).
När Top of Älvsbyn startade för fem år sedan var Rackbergets topp det första målet. Det kom över hundra som deltog i tipstävling och grillning.
– Det här är verkligen roligt, sa Cecilia Goldkulh som tog två toppar på samma dag. Hon arbetar som lärare i Älvsbyn och har ett stort intresse för vandring.
I sommar tänker hon vara med i Top of Älvsbyn.
– Härligt väder och trevligt sällskap idag. Vi håller avstånd, men är ändå ute tillsammans.
Dagen avslutades av några med grillat vid eldplatsen.
– Jag ser inget problem med gemensamma vandring i sommar med tanke på pandemin. Vi har så stora ytor att rör oss på, sa Katarina Sundman, som tror att vandring kommer att bli stort i sommar.
I Top of Älvsbyn kommer många att få utmana sin orienteringsförmåga. Återkommande frågor är koordinatorer, kartor på nätet och en och annan kan ha svårt hitta den flagga som satts upp på varje topp. Men nu har allt fler lärt sig hur de ska göra.
– Men det är inget måste att man just ser flaggan. Om man har gått så högt upp man kan räknas det.
Det är ju resan i sig som är mödan värd och naturupplevelsen.
I mitten av juni planeras en Base Camp på Stora Nattberget och vandring till Vitbergsknacken.

Text Maria Söderberg 

 

Kortet Top of Älvsbyn finns att köpa på Coop i Älvsbyn. I början av oktober sker prisutdelning.
Gemensamma turer anslås i FB-grupp och i blogg.
Koordinatorer och tips för att hitta finns här: http://topofalvsbyn.blogspot.com/2020/05/koordinatorer-top-of-alvsbyn-2020.html
Om Rackbergets naturreservat: https://www.lansstyrelsen.se/download/18.840e7ca163033c061f1c1e0/1526067867160/Rackberget_broschyr_2004.pdf

 

 

 

Vi påminner varandra om att hålla avstånd. Foto Maria Söderberg

Stigen på den sydliga sidan av Rackberget. 9 maj 2020. Naturreservatet bildades 1966 av Länsstyrelsen. Det ingår numera även i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000. Reservatet är 1,3 kvadratkilometer stort. Foto Maria Söderberg