Vy från Öberget. På andra sidan syns Gáldesbuovvda, 800 m ö.h. Foto Maria Söderberg

Öberget, Suolovárre på lulesamiska, är
utsiktsberget mitt i samhället Arjeplog.
Det är en stor ö mitt mellan Hornavan
och Uddjaure, därtill en del av Skellefteälvens
rörelse mellan fjäll och kust.

 

  • 12 februari 2020

Öberget bjuder på en härlig utsikt över samhället Arjeplog, Hornavan och Gáldesbuovvda, 800 m ö.h. Stigen i den branta backen är 350 meter lång.
Hur man tar sig dit: Toppen ligger 2,8 km från Arjeplogs centrum i sydvästlig riktning. Det finns gångväg nästan hela sträckan om du väljer denna startpunkt. Den branta backen mot slutet har en längd av 350 m och därefter – när man vänder sig om och ser utsikten – är det 200 m kvar till högsta punkten. Det finns väg ända fram till toppen (men av ca 200 m de sista 400 m avråder vi från att köra bil, det är en dåligt underhållen grusväg). Vandring till Öbergets högsta punkt kan med fördel även ske via stigen som ansluter från Vaukaleden.
Höjd: 553 m ö.h.
Vandring: Lätt. Rekommenderas för barn.
Utrustning: Vid torrt väder tar man sig fram i gymnastikskor utan att bli blöt. Ta gärna med vatten, eftersom det inte finns någon bäck eller kallkälla på toppen.
Skydd: Finns inget särskilt skydd eller rast- eller grillplats på toppen. Det står dock en liten bänk vid toppen av den tidigare liften.

Ångbåtstrafik med Carl XV 1890-talet. Foto Arvidsjaurs kommun fotoarkiv. Bilden skänkt av Sven Carlsson.

 

Öberget hade en livlig hamn i Skeut

Skeut, på den östra sidan av Öberget, var länge hamn för Arjeplog och den ångbåtstrafik som trafikerade på Uddjaure i slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet. Öberget / Suolovárre är till stora delar idag en integrerad del av Arjeplogs samhälle. Förutom bebyggelse och friluftsaktiviteter växte i slutet av 1960-talet intresset för utökad turism. Kraja stugby och camping öppnades. 1970 invigdes Hotell Silverhatten på Öbergets sluttning. Hotellet byggdes i trä och med Arjeplogstegel som framställt ur avfallssand från Laisvallgruvan. Öbergets östra sidan, på en udde som kallades för Skomakarholmen, var länge en utomhusfestplats, men i mitten av 1960-talet fick det ge vika för sporthall med simbassäng. Senare anlas hockeyplan och fotbollsplan. Under 1990-talet byggdes ett Medborgarhus och i samma byggnad öppnades gymnasie-skola. Bibliotekets lokaler fick också plats här. En mellanstadieskola tog plats med namnet Öbergaskolan. Idag har den, och högstadieskolan, döpts om till Silverskolan.

Hela Vaukarundan med en tur längs strömmarna, upp på toppen av Öberget och gångvägarna i samhället, blir en vandring på ca 10 km. Av dessa finns det en 2 km lättvandrad led för färd till fots eller på hjul med barnvagn, cykel eller rullstol. Här finns broar, fiskeramper och vindskydd med grillplatser, ved och torrdass. Foto Maria Söderberg. Kartunderlag från Lantmäteriet. Finns även i guide om Vaukaleden, Arjeplogs kommun. 

 

 

Lämningar från yngre stenåldern

Öberget ligger strax söder om polcirkeln men det går utmärkt se midnattssolen härifrån mellan den 12 och 30 juni. Bästa utsikten finns rakt ovanför den tidigare slalom- och hoppbacken i det brantaste partiet (A). Området har en varierande skog med framför allt tall och gran, men även lövskog. Mossor, lavar och bär (såsom blåbär, lingon, hjortron och kråkbär) är rikt förekommande. Men de växer fläckvis och den som vill plocka får ibland leta efter de rätta tuvorna. För hjortron gäller det att finna de rätta myrarna eller områden strax intill. Själva toppen av Öberget är skogsbevuxen, men när man rör sig i sydvästlig riktning ser man Uddjaure, Ujják på pitesamiska. Sjön är känd för alla sina holmar som under årtusenden har brukats på många vis. Här, liksom vid många fyndplatser i Arjeplogs kommun, finns lämningar från yngre stenålder. Så finns exempelvis en boplats med kokgrop noterad i Kalvholmsviken på Öberget från en arkeologisk inventering utförd av Silvermuseet.
Under sen medeltid kom området att allt mer koloniseras av nybyggare. Innan dess var Öberget en del av ett samiskt kulturlandskap med renskötsel, jakt och fiske.

Finn-Anders, så kallades Anders Hendriksson-Huusko (1855–1929), som i slutet av 1800-talet flyttade till Öberget. han kom ursprungligen från Uleåborg. Han var gift med Anna Matilda Eklund från Gargaur. Deras stuga var ursprungligen en s k kyrkstuga från centrala Arjeplog. Det är troligen en av de äldsta bevarade husen i Arjeplog idag. Foto Maria Söderberg

 

Vill du se djur under vandringen?

Det gäller att ha litet tid och invänta om du vill se! Kanske seglar fjällvråken över trädtopparna? Här finns även lavskrika, tjäder, dalripa, falkar, räv, hare, älg och ren. Men eftersom Öberget är ett område med många vägar och bebyggelse får man räkna med att ta sig till områden bortom stigarna för att syn på djur.
Top of Arjeplog arrangerar under året flera vandringar till toppen av Öberget. Håll utkik! 

Hotell Silverhatten öppnades 1970. Här en bild långt senare. Foto Silver Resort.

 

 

Serien med utflyktsguider utges av Arjeplogs kommun. Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt (LONA) är medfinansiär.
Arjeplogs kommun © Lantmäteriet, Geodatasamerkan. Kartunderlag från
Lantmäteriets fjällkarta www.kso.etjanster.lantmateriet.se. Använd gärna denna sida för att planera utfärder. Fler guiderna finns här: www.arjeplog.se