Illustration med detaljer från den tidigaste kända bilden av Stockholm: Vädersolstavlan. Den är från år 1535 och den äldsta kända bilden av Stockholm. (Vintern 1998/99 rengjordes och konserverades den. Efter olika tekniska analyser visade det sig att det i själva verket är en kopia från 1636. Vanligtvis tillskrivs originalet från 1535 Urban Målare, kopian är utförd av Jacob Elbfas. Fakta från Stockholmskällan). Bilden från häxan är publicerad i The Malleus Maleficarum (”Häxhammaren) som utkom 1487.  

 

Häxprocesser, Vita berg och försvaret på Fåfängan

Top of Stockholm erbjuder vandring med tema ”Häxor, Vita berg och försvar: 1600-talets Södermalm”.
Ca 2 tim. med guide från Slussen till Vita bergen (Kråkberget) och Fåfängan. Tema är häxprocessen i Katarina församling i Stockholm det ödesdigra året 1676. Därefter fortsätter vi till Vita Bergen och avslutar vid 1600-talets försvarsanläggning på Fåfängan (vilket man inte ser något av idag, men vi får göra oss en föreställning).
Ta gärna med fika eller annat, vi avrundar ju på Fåfängan där vi njuter av utsikten.
I samarbete med Stockholms stad.
Start: Vid trappan till Stockholm stadsmuseum kl. 18. Turen håller på till ca kl. 20.
Entré: fritt
Antal deltagare: Max 15. Åldersgräns 12 år. (Om du vill ta med dina ungdomar: Tänk på att guidningen är faktarik och inriktad på att passa en vuxen publik).
Anmälan till maria @ midsommarudden.se

 

Sveriges avrättningsplatser påminde om varandra. Så här såg galgen ut i Visby.  Illustration av Per Widerström Gotländskt Arkiv 2011. 

Södermalms historiska galgbacke på Stigbergsgatan

Samling Mosebacke torg kl. 22. Guidad tur till den historiska galgbacken på Stigbergsgatan. Top of Stockholms guide Maria Söderberg, stud fil mag historia. Ca 1 tim. Fri entré.
Start: Vid trappan till Stockholm stadsmuseum kl. 22.00–23.30
Entré: fritt
Antal deltagare: Max 10. Anmälan till maria @ midsommarudden.se eller på plats strax innan.
(Om du vill ta med dina ungdomar: Tänk på att guidningen är faktarik och inriktad på att passa en vuxen publik).

Vitabergsparken och Fåfängan finns med i 2020 års upplaga av Top of Stockholm.

Läs mer: Om Vädersolstavlan: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/2

Top of Stockholm pågår mellan 9 februari och 20 oktober 2020. Kortet kostar 250 kr och kan köpas via www.topofstockholm.blogspot.se eller direkt med Swish 123 345 35 94 Midsummer HB. För Dig under 15 år är kortet gratis. Förutsättningen är då att någon familjemedlem köpt ett kort. Uppgiften går ut på att besöka de höjder som anges. Kortet vill uppmana till angenäma upplevelser där historia och natur är vårt fokus. Vi genomför även gemensamma vandringar. För att delta måste du ha besökt och kryssat i minst fem höjder. Ta en bild av ditt kort och skicka in. Top of Stockholm sker i samarbete med originalet – Top of Arjeplog. Vi vill inspirera till många nya äventyr.  Lycka till med dina upptäckter! Läs mer här:
https://topofarjeplog.org/2020/02/top-of-stockholm-2020-tio-stallen-att-besoka-njut-av-vandring-i-skagardsstaden/

Turen finns med i Kulturnatt Stockholm. OBS enbart digitalt! 
Läs mer här: https://kulturnattstockholm.se/

Guide Maria Söderberg. Studerar historia på Stockholm universitet (nu fil. magisterkurs). Är skribent och arrangerar framför allt kulturaktiviteter vid Polcirkeln under sommarhalvåret. Engagerad vandrare i bl a Top of Arjeplog, Top of Stockholm m m. Foto Ia Lind.