Tyvärr! I samråd med vår guide Per Holmlund har vi beslutat att flytta fram vår guidade visning till nästa år samma datum, dvs 12 augusti 2021. Vi ber om ursäkt om detta krånglar till er planering för sommaren. Vi vill självklart säga att ni kan genomföra besöket med helikopter (eller vandra) ändå, men det är ingen guidad visning med oss. En bra partner här är Arctic Air i Vuoggatjålme. Med vänliga hälsningar, Maria Söderberg (20/7-20)

Välkommen! Guidad visning torsdag 13 augusti 2020:
Glaciären Sálajiegŋa, Sulitelmamassivet

Ta chansen att besöka glaciären i världsarvet Laponia med guide: Välkommen till visning med glaciologen Per Holmlund vid glaciären Sálajiegŋa.
Hur kommer jag dit? Vandra med oss! Vi går från den norska sidan efter led norr om Låmivatnet, öster om Sulitjelma. Från själva orten Sulitjelma åker man bil ca fem km närmare gränsen. Mer information om vandringen längre fram! Naturligtvis är denna tur beroende av vädret och vattenmängder. Själva guidningen sker kl.12 den 13/8. Denna tid kan dock komma att justeras en aning, vilket vi informerar om så snart vi vet.

Det går bra att åka helikopter från den svenska sidan med start i Vuoggatjålme. Ca 25 minuters resa en väg, sex mil.
Bokning sker direkt hos Arctic Air på tel. 0961–10715.

Om vädret: Visningen är väderberoende. Vid tjock dimma kan inte helikoptern landa.
Utrustning: Ta med högskaftade stövlar, det kan vara lerigt. Varma kläder. Vi kommer att påbörja vår tur vid kanten av glaciärisen. Ingen vandring äger rum på själva isen inom ramen för denna utflykt.
Pris för guidad visning ca 1,5 tim är 550 kr. Obs att ev. helikopterresa ej ingår i detta belopp.
Betala gärna via Swish 123 345 35 94 Midsummer HB.
Priset inkl. fika med varma mackor med ost, renkött & grönsaker.

Föranmälan till guidad visning till Maria Söderberg maria @ midsommaruden.se  Frågor 070 3500555.

Per Holmlund, professor i glaciologi, med inriktning mot klimat, 
vid Stockholms universitet, medverkar. 
Han har tidigare vi flera tillfällen deltagit på våra visningar.
Foto Maria Söderberg 
Sedan den här kartan publicerades för några år sedan hos Lantmäteriet har isen dragit sig tillbaka väsentligt. Men här finns startpunkt för guidningen.