Någon som vill hänga med?
Top of Arjeplog fick tips om ytterligare ett
spännande utflyktsmål: Tjievletjåhkkå.
Dags igen för Piteälvsområdet!

  • 3 juli 2019

 

Kartunderlag Lantmäteriet. 

Top of Arjeplog: Dags för en tur till Tjievletjåhkkå! Fjället ligger nära Övernäs 689 m ö.h. En ny topp i år som vi spanat på under resan längs den långa grussträckan till Örnvik och Tjieggelvas. Här är det också brant! Men bara i trettio meter, vilket alla vi tio ledigt fixade med varsamhet. Vi fick också en chans se en fin flora på sydsluttningen. Stora frågetecknet var – är det en skogsviol? (Se bild). Men vad betyder Tjievle? Ringde till Ann-Charlotte Sjaggo som arbetar på Sametinget och hon tolkade namnet till att det troligen kan kopplas till en langendobb. Vad är det? undrade flera i går. Jo, t ex en dunk eller större flaska som man fäster vid nätet. Nätet kan kan kallas för ”langnen”. Pratade också med Peter Steggo som snabbt sa ”flöte” när jag undrade. Och i Joshua Wilburs ”Pitesamisk ordbok” står det tjivvle = nätflöte.

Därmed kan berget översättas till Langendobbfjället / Nätflötsfjället. Övernäs / Tjievle, som ligger strax nedanför, har troligen varit en bra utgångspunkt för fiske. Halvön / ön ser ju ut som en langendobb, eller?

Det som var extra roligt denna dag var en artikel i Piteå-Tidningen om att pitesamiska nu får ett eget skriftspråk. Det var trots allt huvudspråk i Arjeplogsfjällen fram till ca 1850-talet. Idag talas det enbart av 30-40 personer. Den 20 augusti kommer man officiellt godkänna den pitesamiska ortografin.

Rekommenderar alla att ta en tur upp på Tjievletjåhkkå och se Piteälvsområdet. Magiskt.

Av Maria Söderberg 

 

Tjievletjåhkkå

Höjd: 689 m ö.h.
Att ta sig hit:
Åk till Övernäs. Från Arjeplog 51 km.
Bil: Parkera efter Skogalid på en större parkeringsplats, höger i körriktningen. Berget är mycket väl synligt till vänster.
Buss: Kolla tidtabellen för tur till Örnvik. Be att få stiga av vid plats som nämns här. Men bussen passerar inte förrän dagen efter, ta alltså med tält 🙂
Blött? Nej, men ha bra skor. Det är bitvis stenigt och brant.
Rapport efter toppbestigningen i vår Facebook-grupp:  Tänk på att det är ganska kuperad terräng (dvs stenar under mossa). Kanske bra med kängor som ger stöd till fotleder. På den södra sluttningen finns ett brant parti på ca 30 meter. För mig är det inga svårigheter ta det, trots att jag är höjdrädd. Här finns också en rad blommor som är spännande att se. Men små barn bör (som jag ser det) inte klättra här. Å andra sidan är det förstås föräldrarnas ansvar att avgöra. Det är lugnare ta den norra sidan.” (2019)

Upp på den södra sidan av Tjievletjåhkkå, ned på den nordöstra. Foto Maria Söderberg

Toppen Tjievletjåhkkå. Foto Maria Söderberg

2 juli 2019. Ett toppgäng Tjievletjåhkkå i den sena aftonen. Foto Maria Söderberg

Eva Bergarp. Upp på den södra sidan av Tjievletjåhkkå, brant! Foto Maria Söderberg

Upp på den södra sidan av Tjievletjåhkkå, ned på den nordöstra. Foto Maria Söderberg

Tjievletjåhkkå med Linnea Eriksson och hund. Foto Maria Söderberg

Fika och flora. Foto Maria Söderberg

Fika! Foto Maria Söderberg

Hej! Tjievletjåhkkå bjuder på en fantastisk utsikt.

Rödblära, skogsnäva och andra fina blomster. Foto Maria Söderberg

Smörbollar. Foto Maria Söderberg

Skogsnäva / midsommarblomster. Foto Maria Söderberg