Midnight Run från Ikkesjávrre​ till Guoledis vid Silvervägen​ arrangerades för första gången. Foto Maria Söderberg

Ikkesjávrre var startplatsen för det
första Midnight Run. Men vädret var minst sagt
omväxlande och satte deltagarna på prov.
– Det var en väldigt roligt bana, sa Olov Öhman,
Storkåge, som vann herrklassen.

  • 2 juli 2019 Artikeln först publicerad i Arjeplognytt.se

Vinnaren i damklassen Li Pettersson vid kontrollen i Jurun där Andreas Grundström höll koll. Foto Maria Söderberg

– Jag älskar fjällen, men jag har aldrig sprungit ett lopp som detta. Det krävdes en hel del teknik att ta sig fram på snö, bland stenar och hoppa över jokkar.
Li Pettersson, Kusmark, vann damklassen i det första Midnight Run som arrangerades i helgen. Deltagarna startade i Ikkesjávrre och sprang i mål i Guoledis vid Silvervägen. Loppet var 15 km och hennes tid blev 1.48.13. Arrangörer var Experience Arjeplog och Magasin Silvervägen.

Inför startskottet. Foto Maria Söderberg

– Det blåste och var kallt vid starten och jag undrade verkligen vad jag gett mig in på, men det var verkligen en vacker plats. Egentligen är jag ingen tävlingsmänniska, jag började springa för ett år sedan och för mig handlar löpning om meditation, berättar hon dagen efter segern. Till vardags arbetar hon som personlig assistent.
Men hon har kanske påbrå?
– Min pappa Jan-Erik Pettersson gjorde mig sällskap i bilen från Skellefteå och han är en gammal maratonlöpare. Nu var med han med i loppet. Han har inte sprungit på tio år, men det gick ju bra för honom ändå. Han har tekniken.
Tvåa i damklassen blev Anna Kaltenegger, Arjeplog, med tiden 1.52.10. Fram till kontrollen i Juryn gjorde hon och Li Pettersson sällskap.

Tre arjeplogare deltog i loppet: Christian Lestander med tiden 1.36.39 och blev därmed tvåa, Mikael Karlsson 1.53.54 och Anna Kaltenegger som blev tvåa av damerna med tiden 1.54.33. Foto Maria Söderberg

 

Matilda Karlberg, Luleå, och Maja Helmersson Lindström​, Umeå, var nöjda med loppet, men frös innan start. Det var en kylslagen afton vid Ikkesjávvrie. Foto Maria Söderberg

 

Bästa tiden i det nya loppet presterade Olov Öhman 1.28.04 från Storkåge. Han var mycket nöjd med sin insats.– Banan var ju inte så lång. Jag springer gärna längre, men det var tekniskt sett en väldigt rolig löpning. Här fanns snöfläckar och med allt vatten skiftande snabbt terrängen så det gällde att vara fokuserad.Olov Öhman arbetar som psykiatrisjuksköterska på en mottagning i Skellefteå. Han fick tips från kompis om att det fanns ett lopp i Arjeplogsfjällen.– Jag tyckte det lät kul. Inte minst är det häftigt att få åka ut med helikopter och springa tillbaka.

Maja Helmersson Lindström, Umeå, fick tiden 2.10.24, och slutade som trea. Foto Maria Söderberg

Tvåa blev Christian Lestander, Arjeplog, med tiden 1.36.59. Han var enbart 10 sekunder före i mål fre trean Erik Forssman. 19 var anmälda, 17 kom till starten av Midnight Run som inleddes klockan 21 på kvällen. Men midnattssolen glimmade enbart till i början över Ikkesjávrre. Vädret var synnerligen ostadigt och när funktionärerna gick tillbaka till Guoledis vid midnatt föll snön och pudrade intilliggande fjällsidor vita.

Text / foto Maria Söderberg


FAKTA
Midnight Run återkommer 2020 och uppstår som Arctic Circle Long.
Tävlingen går av stapeln den 27 juni med start kl. 12.00.
Start i närheten av sjön Mavasjaure södra strand. Terrängen är tuff med långa både utförs och uppförs sträckor. Loppet följer till största del vandringsleden och väl markerad. Läs mer här: https://arcticcirclerace.se/long/

Jurunvaratj – passeras under Arctic Circle Long

Top of Arjeplog har flera år haft med toppen Jurunvaratj. För att komma hit börjar du på leden strax intill Silvervägen nära norska gränsen. Den ca 6 km långa vandringen bjuder inte på några branta backar, bortsett från den sista korta sträckan upp på toppen. Starten sker på 700 m ö.h. vid parkeringen vid rastplatsen Guoledisjávrre och toppen ligger på 890 m ö.h. Du startar alltså redan på högfjället med bara några fjällbjörkar som sticker upp här och där. Det är bra att kängor eller stövlar med sig, eftersom vissa sträckor kan vara klädda med snö även långt in på sommaren.

Vandringsled mellan Jurun och Vuoggatjålme. 27 km.
Se kartor och mer information här.
https://naturkartan.se/sv/norrbottenslan/vandringsled-bd81-mellan-jurun-och-vuoggatjalme

Jurunvaratj 860 m ö.h. Foto Maria Söderberg