Vaukaledens spångade del är ganska precis två kilometer lång och ansluter till gångstigar och trottoarer. Hela rundan runt blir drygt sju kilometer lång. Här finns fint fiskevatten och har man tur går det att dra upp fina öringar på flugfiske- eller kastspö. Foto Jens Wennerberg / Jessepix


Sitter du i rullstol eller vill dra ut med barn
vagn?
Här är utflyktstips i Arjeplogs kommun.

Först ut som tips är Vaukaleden som ligger mellan de två stora sjöarna Hornavan och Uddjaure. Här finns en två kilometer lång led för färd till fots eller på hjul eftersom området är spångat och anpassat för rullstolsburna. Här finns broar, fiskeramper och vindskydd med grillplatser, ved och torrdass med rejält ut-rymme. Platsen erbjuder ett variationsrikt djur och växtliv, vanligast är ekorre, mink, hare, räv, älg och ren.
Strömmarna är förstås ett intressant ställe för den som är fiskeintresserad. Här finns en särskild stam av öring, kallad arjeplogsöring. Även sik och harr kan fångas längs Vaukaleden. Hela rundan runt blir drygt sju kilometer lång.

Rapatjärn vid Åsarna ligger ca fyra km från Arjeplog. I området ligger flera vindskydd och grillplatser med ved. Fiskekort kan lösas för Rapatjärn och har man tur får man en regnbåge och röding.
Stuga vid Rapatjärn. Vid parkeringen finns en spångad rastplats. Foto Maria Söderberg


Ett populärt utflyktsmål är Rapatjärn och Åsarna som ligger ca fyra km från Arjeplog. Vid parkeringen finns en spångad rastplats som kan nås med rullstol. I området ligger flera vindskydd och grillplatser med ved. Här finns också möjlighet till fiske. Skoterföreningen kan hyra ut en stuga, som även är vinterbonad.
Rapatjärn och Åsarna  är ett arkeologiskt fyndområden där informationstavlor berättar om gamla boplatser, härdar och fångstgropssystem. Det är fascinerade tänka sig att  människor fanns i området för 7 000 år gamla. Stenålderns jägarfolk fann bo- och jaktplatser här med riklig tillgång av fisk och vilt.

Bilväg ända upp

Testa Gáldesbuovdda, Galtispuoda! Bilväg går ända upp till den 800 meter höga toppen. Utsikten är enastående vid klart väder. Här framträder inlandsskärgård i all sin tydlighet på de stora sjöarna. Trots att reservatet ligger söder om Polcirkeln kan man se mid-nattssolen härifrån mellan den 12 och 30 juni. Galtispuoda är en del av ett lågfjällsreservat med en blandskog av gran, tall och björk i de lägre liggande delarna. Med litet tålamod kan du få syn på ängspiplärka och stenskvätta, liksom dalripa som finns där året runt. På den nedre parkeringsplatsen strax intill toppen finns rastplats att duka upp vid. 

Ulrica Jacobsson.

Ulrica Jacobssons bästa tips

Hon är trädgårdsmästaren  som älskade att ta steg ut i naturen. Idag är Ulrica Jacobsson rullstolsbunden sedan fem år tillbaka efter en stroke. Men det har inte hindrat henne från att fortsätta med sitt intresse för uteliv, vilket förstås innefattar trädgårdar.
– Jag tar ofta med mig en sekatör och planteringsspade när jag är ute, alltid är det något som jag kan utföra.
Ulrica Jacobsson arbetar nu för att få igång en trädgårdsförening med kolonilotter i cent-rum av Arjeplog.

Vilka tips kan du lämna till besökare i rullstol som kommer till Arjeplogs kommun?
– Självklart säger jag Vaukaleden, Rapatjärn och toppen av Galtis, men det finns så mycket mer. Kraja har ett utmärkt utebad. Silvermuseet är handikappanpassat, liksom kyrkan. Tyvärr inte alla butiker, men jag har inga problem med Coop, ICA och OKQ8.
Hon uppmanar besökare att ta sig ut på sjön. Det finns flottar att hyra.
– Med lämplig brygga tar jag mig upp och ned i båt, men det är svårare att ta sig i land utan den, då behöver jag hjälp.
I kommunen finns många handikappanpassade stugbyar, hotell och restauranger. Och Ulrica rekommenderar gärna en utflykt med fika i handelsboden i Adolfström eller en lunch i Vuoggatjålme.

Tempererad bassäng, Kraja, Arjeplog.

 

Våra bästa tips för Dig med rullstol:
Vaukaleden 2 km
Galtispuodas topputsikt
Fiske / grilla i Rapatjärn
Ta in på några av kommunens handikappanpassade hotell
eller stugbyar. Hög standard.
Silvermuseet
Kyrkan
Hyra en flotte, båt eller kanot.