Älgcarpaccio på Kraja vid Hornavan. På tallriken: Älg tillsammans med kapris, västerbottenost och ruccola. 

Direkt från Köpenhamns krogar till Arjeplog i Lappland. Nu smälter ren, älg och vegetariska rätter samman med bönor och rotfrukter hos Lina Appelros.

Det finns ett avgörande ögonblick i Lina Appelros liv. Det var när hennes morfar tog med henne till Operakällaren i Stockholm.
– Det var magiskt att se restaurangen, höra ljuden, se de som serverade  och äta den fantastiska maten. Jag var 19 år och hörde mig själv säga: ”Jag ska bli kock”.
Lina Appelros utbildade sig och fick arbete på just Operakällaren. Hon hann arbeta i samma kök som hovköksmästare Werner Vögelis under hans sista verksamma år.
– Han är en stor förebild, liksom Tore Wretman.
Efter barndomens resa från Ljungsbro, nära Linköping, har hon arbetat och bott på flera orter. Till Arjeplog och Kraja Värdshus och restaurang  kom hon direkt från Köpenhamn.
– Det var som att se en savann komma till norr! Vilka vidder här finns.

En kockfamilj – Lina Appelros med sonen Viljam Bergquist som även han satsar på att bli kock. Båda arbetar på Silver Resort i Arjeplog. Foto Maria Söderberg. 

Varje kock har sin egen idé om matupplevelser och råvaror. Så även Lina Appelros. Hon föreslår genast att läsarna till Magasin Silvervägen ska få hennes recept på hjortron parfait, vilket tacksamt tas emot. Hon brinner för att den mat som serveras ska vara så lokal och ”lapplandsorienterad” som möjligt.
– Älg, ren, röding ska alltid finnas på menyn och vi erbjuder nu fler vegetariska rätter. Jag är oerhört förtjust i rotfrukter och bönor i mat-lagningen.
Men för att matglädjen ska infinna sig handlar det även om miljön.
– Du går väl egentligen inte på restaurang för att du är hungrig? Det är minst lika viktigt att det blir en trevlig upplevelse.
Och så ropar hon på sin son Viljam Bergquist som också är kockbiten med arbete i Arjeplog. Det går inte att ta miste på hennes glädje att även han valt köket som arbetsplats.

Text Maria Söderberg 

Dessert på Kraja restaurang. Hjortronparfait med havreflarn.

Varsågod! Recept på hjortronparfait med havreflarn

Ca 6 port
3 äggulor
½ dl florsocker
3 dl vispgrädde
3 dl lös hjortronsylt

Gör så här:
Vispa äggulor och florsocker i några minuter så att det blir riktigt krämigt.
Vispa grädden tills den blir något tjockare än filmjölk i konsistensen.
Blanda ner sylten i äggblandningen.
Vänd ner grädden i smeten.
Häll upp smeten i  formar, gärna portionsformar av silicon.
Annars kan man ta en tårtform men den måste man klä in i plastfolie.
Portionsformar behöver 2 timmar i frysen.
Hel tårta 4-5 timmar
Toppa med mer hjortronsylt, varm eller kall efter tycke och smak
och servera med havreflarn.

Med hälsningar från Lina Appelros! 

Kraja, hotell och resturang i Arjeplog.