Plassaselet fiske. Foto Peter Rolén. 

I Plassaselet väntar öringen. För den som vill  uppleva något verkligt exklusivt i fiskeväg kan man ta sig till Laisälvens övre del. Bara resan dit är ett äventyr med båtskjuts och vandring. Älven är grund och bästa sättet att klara färden är att hyra kanot. Den mytomspunne Carsten Lorange (1915–1961) var en norsk fjällvandrare och flugfiskare. I sin bok Fluga i Vildmark, som utkom 1959, skriver han om fiskelycka när han utforskar Laisälven med omgivningar. Han konstaterar att han på 1950-talet aldrig såg spår av någon annan på den östra sidan vid sluttningarna av Svájppa och Ertektjåhkkå: ”Om någon färdas här uppe märks det alltid på eldstäderna”.

I Laisälvens övre del finns enbart öring och röding, vilket gör älven till ett eldorado inte minst för flugfiskare. 

Plássávárdo, Laisälven, från ovan. 14 september 2017. Foto Maria Söderberg

 

Mer om Carsten Lorange:

Exklusivt: En förbannad flugfiskares sista äventyr

 

A N N O N S 

 

Läs mer om fiske och vatten i Arjeplog i boken ”En skvätt om Arjeplog”.

En skvätt om Arjeplog heter en ny bok av frilansjournalisten Marianne Hofman. Arjeplog är Sveriges vattenrikaste kommun och där ligger också Sveriges djupaste insjö Hornavan, med ett största djup på 221 meter. Marianne Hofman bor i Arjeplog och ger bland annat ut nättidningen Arjeplognytt. Tillsammans med fotografen Erland Segerstedt från Skellefteå har hon skrivit boken En skvätt om Arjeplog, som handlar om vatten i alla dess former och funktioner. ”Vatten ger oss liv och möjligheter, men kan också ta liv och i ett svep spola bort de möjligheter som vi så lätt tar för givna. Vattnet rör på sig, förändras och speglar både livet och oss människor i sitt flöde. Ibland är vågrörelserna snabba och oförutsägbara, ibland är de långsamma och nästan omärkbara, men energin finns där, hela tiden. Det väcker känslor, och bär med sig en ursprunglig kraft som vi inte alltid kan hejda eller kontrollera. Allt vatten i hela världen hänger ihop. Från de minsta bäckar till de största havsströmmar i världshaven. Under arbetet med denna bok har vattnets kraft, betydelse och inverkan på våra liv framträtt tydligt. Arjeplog är Sveriges vattenrikaste kommun och så länge människor har funnits här har vattnet på många olika sätt haft en avgörande betydelse för överlevnad och utveckling. De äldsta funna spåren av människor i Arjeplog är tiotusen år gamla. Landskapet och människors liv var ett helt annat än det vi har idag, men behovet av vatten och viljan att leva nära vattnet var och är densamma. Med vår bok vill vi lyfta fram några berättelser om vattnet i Arjeplog.” (Från efterordet) https://midsommarudden.blogspot.com/2017/07/ny-bok-en-skvatt-om-arjeplog.html