Fler och fler upptäcker fjällen på skidor.
Trenden syns inte bara med vinterkortet
i Top of Arjeplog.
Efterfrågan på bra längdskidspår ökar
och hotellen börjar rusta för en ny möjlig
besöksgrupp vintertid.

På väg till Jurunvaratj i början av maj. Foto Maria Söderberg

  • 20 december 2017

Att vandra i fjällen sommartid är en sak. Men att ta sig ut på skidor i ospårad terräng vintertid kräver mer av förberedelser. Dels gäller det att ha extra uppsikt över väderförhållanden, såsom kyla och snöns hållbarhet, dels gäller det att vara säker på att man kan orientera sig i området. Gardera med kompass, karta, GPS, mobil och – vilket är riktigt angeläget – mobilladdare.

 

Isarna är ett bekymmer i början av vintern


– Det är många gånger vi hört folk berätta om hur de använder mobilen flitigt i början av sin tur med att sms:a, ta bilder och ringa men att den senare, när den kanske verkligen behövs, har lagt av.
Det säger Thord Westerlund, Arjeplogs Fjällsäkerhetskommitté, som samtidigt är glad att det, trots många fjällbesökare, sällan inträffar några olyckor. Han har femtio års erfarenhet av fjällnärvaro och femton i Arjeplogs fjällsäkerhetskommitté.
– Mest handlar det om skotertrafiken. Maskiner går fort och man tar sig långa sträckor ut på fjället och så händer kanske något. Men samtidigt är jag glad över att skoterolyckorna nu är färre. Thords råd till skoterförare är att man noga ska följa lederna när man tar sig över sjöar och gärna kontakta någon innan man åker.
– Här har vi haft några allvarliga händelser de senaste åren, tyvärr även dödsolyckor när man gått igenom tunn is.
Några problem med skidåkare i fjällen kan han inte minnas under sina år med fjällsäkerhetsarbetet.
– De tycks sköta sig allihopa, såväl ripjägare som de som drar ut på dagsturer.
Den 15 december gick startskottet för 2017 års Top of Arjeplogs vinterkort. Antalet medverkande är ännu inte så högt, ca ett trettiotal, men det totala intresset för skidutflykter har ökat.
När Top of Arjeplog ordnade med fika i Pieljekaiasestugan senast kom ett trettiotal varav hälften tog sig ända upp på högsta toppen, 1 137 m ö.h.

Paketresor med längdskidåkning

Längdskidspår med elljus finns på tre platser i kommunen, Djuptjärn och Öberget i Arjeplog och i Laisvall. I Jäckvik finns fina spår nära Kungsleden. Flera turistanläggningar lägger spår till framför allt sina gäster.
Silver Resort försöker i vinter för första gången lansera paketresor med längdskidåkning. Men ännu är det ingen rusning och möjligen kan det upplevas väl så kallt i Arjeplogs kommun. Den bästa skidåkningen brukar ske mot vårvintern efter mars månad. Annars har Arjeplog en lång gedigen skidåkartradition med stora tävlingar och fina resultat.

Vasalopssvinnaren 1929: J A Persson.
Foto från Vasaloppets arkiv.

Vargjägaren Johan Abram Persson, Skierfa, från Luokta sameby vann Vasaloppet 1929. Han tävlade för Arjeplogs Sportklubb och vid den här tiden hade intresset ökat för skidåkning. Åren runt sekelskiftet hade skidor blivit allt mer populärt. Barnen fick allt oftare skidor, och man lånade mellan varandra. Nu hade flera börjat göra söndagsutflykter på de närliggande bergstopparna. By efter by började anordna tävlingar, intresset blev allt större. 1922 bildades Arjeplogs skidklubb.
Ja, kanske vi är där igen? Hundratjugo år senare med att man vill upp på topparna på just skidor?

Maria Söderberg

 

15 toppar! Gussar Blomgen och Håkan Sundström firar på toppen av Pieljekaise. Foto Maria Söderberg

 

Antar du vinterns utmaning?

Top of Arjeplogs vinterkort kan köpas på Turistbyrån i Arjeplog och Granns Järn & Bygg. Uppgiften går ut på att besöka de fjälltoppar som anges på kortet med skidor på fötterna, alternativt med (snö)skor. Alla som besökt och antecknat minst tre toppar deltar i utlottning av priser. För Dig under 18 år är kortet gratis.
Läs mer här: http://topofarjeplog.blogspot.com/2019/12/vinterkortet-ar-har-top-of-arjeplog-med.html