”Jag tycker om alla tider på året, varje årstid har något speciellt”. Foto Grit Martin

 

”Det går att hitta  tillbaka till nyfikenhet och glädje igen. Jag har varit sjuk i utmattningssyndrom i två omgångar och nu valt att ta kommandot över mitt eget liv. Jag är så ivrig att få berätta min historia om min pågående väg ut ur psykisk ohälsa”.

 

Det går alltid att ändra sin livssituation till det bättre.  Det är så Ruth Ranberg hanterar sin tillvaro. Hon är uppvuxen i Sjulnäs utanför Slagnäs och flyttade till Arjeplog som 22-åring. Idag har hon startat ett hälsoföretag och är tills vidare tjänstledig från Transportstyrelsen där hon arbetat i två decennier.
– Att vara ute och röra på sig utan att få en ny idé är omöjligt. Vi har två hundar som ofta drar mig ut på promenader i naturen. Den natur vi har runt Arjeplog är helt fantastisk och det är där som alla mina drömmar och visioner tagit form.

Att starta eget var en dröm som hon haft i åratal. Idag föreläser hon, håller kurser i av-
slappningsyoga och är utbildad i energimassage. Hon använder egna erfarenheter i sin nya roll.
  Jag har varit sjuk i utmattningssyndrom i två omgångar och nu valt att ta kommandot över mitt eget liv. Jag är så ivrig att få berätta min historia om min pågående väg ut ur psykisk
ohälsa. Det går att hitta  tillbaka till nyfikenhet och glädje igen.
Ruth Ranberg gör allt för att förkovra sig. Det är inte alltid lätt när det är minst 25 mil till närmaste universitet och till de gymnasielinjer som ligger henne närmast.
– Jag läser på distans, vilket jag verkligen rekommenderar, om man vill få nya infallsvinklar och inte har möjlighet att åka iväg. Jag har läst hälsopedagogik, om kost och hälsa och tänker fortsätta med psykologi.

 

”Kurserna blir ofta fulltecknade”

När hon startade sin verksamhet fick hon snabbt igång ett samarbete med ABF i Arjeplog och Arvidsjaur. Yoga i olika former är populärt – över hela landet – och kurserna blir ofta fulltecknade. Företaget fick namnet ”Hälsa på Arjeplogsvis”.
– Jag vill visa på så otroligt mycket bra kompetens vi har i kommunen när det gäller hälsa och friskvård. På min logga har jag målat årets tolv månader. Jag tycker om alla tider på året, varje årstid har något speciellt.

Ruth Ranberg har sin verksamhet med energimassage på Storgatan 1E, Arjeplog.
Läs mer här:
https://ruthranberg.se/wordpress/

 

A N N O N S