Mimmikåtan vid torget, Arjeplog. Foto Maria Söderberg

Ett landmärke vid torget och Hornavan – Mimmikåtan. Till höger Silvermuseet. Foto Maria Söderberg

 

För mer än tjugo år sedan fick konstnären Bengt Lindström i uppdrag att göra en ny  lokal för utställningar i Arjeplog och det utmynnande i en stor tältkåta. 1993 sattes den upp för första gången på den så kallade Barkudden mellan kyrkan och Silvermuseet. Det var med stöd från Arjeplogs kommun som Arjeplogs Konstförening kunde förvärva den. Kåtan blev ett konstverk, som sedan under ett antal som-rar prydde sin plats. Namnet Mimmikåtan fick den som en hyllning till Mimmi Helamb, Vuoggatjålme, som var en vän till konstnären.

Rätt kvalité och kulör – från Frankrike.

Men tältkåtan blev med åren sliten och färgen falnade och sprack upp.  Sommaren 2017 lyckades Konstföreningen få till stånd en renovering. Invändigt har den förstärkts med segelduk och på utsidan fick målaren Bernt Adolph, Kulturfärg, i uppdrag att förstärka och fylla i färgen. Det var inte alldeles enkelt att hitta rätt färg, berättar han. Det skulle ju vara rätt kvalité och kulör, som visade sig vara från Frankrike. Men själva burkarna hittade han i England.
Bengt Lindström, född i Härjedalen 1925 och död 2008 i Sundsvall, har gjort starka avtryck som konstnär. Norra utskovsluckan på Akkats vattenkraftverk och Y:et i Timrå kommun är två kända verk. Och så förstås Mimmikåtan i Arjeplog.

 

Bernt Adolph tog sig an Mimmikåtans färger. Foto Maria Söderberg