Nina och Danijel Göthe fann arbetslust och glädje trehundra mil från staden Ljubljana i Slovenien.
Foto Maria Söderberg

Nina och Danijel Göthe bytte storstadslivet
i Slovenien 
mot en tillvaro vid den svenska Polcirkeln.
– Vi trivs fantastiskt bra, säger de och är
tacksamma att de fått arbete i Vuoggatjålme.

– A piece of heaven!
Så beskriver Nina Göthe platsen dit de nu flyttat, hon och hennes man Danijel. Den himmelska platsen ligger någon kilometer från Polcirkeln vid Silvervägen.
– Jag hade förstås ingen aning om vilken plats det här var, skrattar Nina när hon tar emot i Vuoggatjålme.
På en höjd hyr de ett mindre hus och till hennes arbetsplats är det 150 meter.
Det är bara drygt två år sedan hon kom till Sverige och Älvsbyn. Här hade redan hennes man Danijel etablerat sig. Han har ett förlutet i den slovenska armén, hon var utbildad kock. De  var båda uppvuxna i Ljubljana, Sloveniens huvudstad, som ligger vid foten av Alperna. Huvudstaden Ljubljanas högsta höjd är 298 m ö.h. och därmed rena rama plattlandet jämfört med de fjäll som nu omger deras nya hem
– Jag fick en förfrågan om att börja servera i restaurangen och antog erbjudandet. Efter ett tag kom Danijel också hit och nu kan vi inte tänka oss att bo på någon annan plats.
Paret har lärt sig köra skoter, pimpla röding och öring, plocka svamp, röda vinbär, fjällets hallon och tycker om att vandra i fjällen.
– När hemlängtan sätter in kan vi alltid använda Skype, men vi brukar också åka tillbaka och hälsa på våra familjer under året.

”Hit kommer gäster från hela Europa
och vi trivs med årets alla växlingar”.

Vuoggatjålme Nina och Danijel Göthe, september 2017. Foto Maria Söderberg

Det har inte varit så enkelt att lära sig svenska, men de försöker aktivt. Och visst är det mer kyligt under vintern i norra Sverige, men medan Ljubljana kanske hade minus fem grader, är det på vintern omkring minus tjugo grader i medeltemperatur i Vuoggatjålme.
– Vi har faktiskt allt här som vi behöver och trivs med våra arbeten, menar Danijel som arbetar som vaktmästare och hugger i där det behövs med skötsel av stugor och restaurang.
– Det är inte avskilt. Hit kommer gäster från hela Europa och vi trivs med årets alla växlingar.
Nina Göthe, som främst serverar, har lärt sig uppskatta nya råvaror i köket med ren- och älgkött och fjällets fisk och tycker att hon ständigt lär sig något nytt.
– Det är oerhört viktigt med bra mat i restaurangen och jag blir alltid glad när gästerna
är nöjda, men ännu viktigare är att jag får arbeta med så många trevliga människor.

Av Maria Söderberg

BAKGRUND
Vuoggatjålme vid Polcirkeln är både en by och en stugby med restaurang. Här finns helikopterservice året runt.Fram till i slutet av 1960-talet var det här väglöst och utan elkraft. På den tiden slutade vägen mot Norge i Sädvaluspen, tre mil sydöst. Transporter fick lösas med hjälp av snövessla vintertid och med båt sommartid.
Silvervägen invigdes 1975 precis på gränsen av Sveriges och Norges kungar. Samma år byggdes sidovägen in till Vuoggatjålme.

Vuoggatjålme vy från 2012. Foto Maria Söderberg

Höga fjäll tecknar sig väster om Vuoggatjålme med höjder som sträcker sig mer än 1 600 m ö.h.
Foto Maria Söderberg