Anna-Maria Fjellström presenterar sig själv som en kvinna som tillhör urfolket samerna, är feminist och mor i Sápmi.
Hon är renskötare och lever ett modernt nomadliv med sin Nila, sonen Enok och deras tre hundar.

  • 15 december 2016

    Med farfar på skidor i Siejdegávva 22 november 2016. Foto Anna-Maria Fjellström

 

 

Med farfar. Siejdegávva 28 juni 2016. Foto Anna-Maria Fjellström

Anna-Maria Fjellström lever ett modernt nomadliv. Hon är uppvuxen i en renskötarfamilj i Västerbotten, men har tillbringat mycket tid de senaste nio åren i Siejdegáava hos sin Nila. För ett år sedan sökte hon medlemskap i Luokta-Màvas sameby och flyttade under förra året upp med sina renar.
– Siejdegávva är den plats vi bor på största delen av året nu, så jag är väl en form av Arjeplogsbo. Men renarna styr ju vår vardag och därför bor vi även under vintern i ett hus i Akkajaur. Det ligger tre mil från Moskosel.
Renskötselföretaget är hennes huvudsakliga sysselsättning, men sedan en månad tillbaka har hon även påbörjat en forskarutbildning på distans mot Stockholms universitet med fokus på urfolksrättigheter och industrietableringar i norra Sverige.
– Jag är väl en sån person som gillar att ha många olika saker för mig, även om jag tänker att all min verksamhet på ett eller annat sätt har att göra med renskötsel.
Tack vare modern kommunikation kan Anna-Maria Fjellström göra det hon tycker bäst om: kombinera det praktiska arbetet med renarna, med arbetsuppgifter som går att utföra som digital nomad.
Sonen Enok som föddes för snart tre år sedan, följer ofta med i arbetet med renarna, men har i nyligen även börjat två dagar i veckan på den samiska förskoleavdelningen i Arjeplog.

22 augusti 2016. På vänners bröllop: Anna-Maria Fjellström och Nila Sjaggo med sonen Enok. 

En digital nomad

Med  närmare åttatusen följare på Instagram – varav hälften i utlandet – och en välbesökt blogg lever hon upp till uttrycket om att vara just digital nomad.
– Jag startade bloggen för några år sedan då jag kände att det fanns så många små be-rättelser och vardagsbetraktelser inom mig som jag ville skriva ned och dela. Det fick bli de vackra delarna av mitt liv som jag ville visa upp. Det kändes också viktigt att skapa en framtidstro för min familjs sätt att leva. Eller åtminstone försöker jag övertyga mig själv om att det är genom denna typ av livsstil som inlandet i norr kommer att blomstra.
Anna-Maria Fjellström försöker ständigt hitta lösningar för att göra vardagslivet mer miljövänligt.
– Jag vill återanvända kunskap från tidigare generationer och särskilt de som hör ihop med mitt samiska arv.

 

Uppmärksammades i The Guardian

Hon drömmer om att att skaffa ett växthus och odla sina egna grönsaker.
– Men så inser jag alltid när mina få stackars krukväxter, med nöd och näppe, överlever vintern att den drömmen inte passar vår nomadiska livstil. Istället får jag plocka in vilda växter och älskar årstidernas variationer.
Att fotografera har blivit en kär angelägenhet med åren. Genom att medverka i sociala medier har även brittiska The Guardian, i december 2016, uppmärksammat hennes betraktelser på sin webbplats.
Och nu är vi stolta att även kunna göra det här, hos oss i Magasin Silvervägen.

Text Maria Söderberg

Fotografierna är utvalda från Anna-Maria Fjellströms Instagramkonto.
Följ henne här:
https://www.instagram.com/annamariafjellstrom/?hl=sv

Udtjatjåhkkå 9 februari 2016. Foto Anna-Maria Fjellström

Árvas 16 maj 2016. Foto Anna-Maria Fjellström

18 januari 2015. Ren riven av järv i Gájsásj. Foto Anna-Maria Fjellström