Från Magasin Silvervägen 2017.

Sjuttio kilometer av Nasaleden går genom
Arvidsjaurs kommun. Här finns gamla kavelbroar
och tydliga markeringar, bläckor, på tallar
från förr. Sträckan är naturskön och erbjuder
fin vandring.

  • 15 december 2016

Drottning Kristina gav order om att leden skulle ställas i ordning 1642. Porträtt av Abraham Wuchters, 1661. Finns på Skoklosters slott.

 

När gruvepoken i Nasafjäll inleddes 1635 behövdes transportleder. Det fanns gamla som kunde användas, men nya behövdes snabbt ställas iordning. Varor skulle fraktas till den otillgängliga silvergruvan vid gränsområdet och malm skulle föras till Bottenviken. Bergsknektar som skrevs ut i det hårda arbetet och samer med deras renar och ackjor passerade myrar, sjöar och skogsområden. Efter Arjeplog reste sig fjällen och vidderna bredde ut sig. 1642 började man bryta väg från Avaviken till Skellefteå. Fyra år senare utfärdade Drottning Kristina ett beslut om att man i fortsättningen skulle ta Nasafjällsmalmen till Skellefteå. Vägen till Piteå, som först användes, ansågs svårare att forcera. Vintervägarna var de mest effektiva. Att idag,
382 år efter gruvstarten, vandra över myrar och upptäcka kavelbroar är en tidsresa som ger perspektiv på vad transporter och för-flyttning kan ha handlat om. Längs Nasaleden kan utvecklingen följas på flera sätt, inte minst hur transporter organiserats; hur ostigad terräng skiftar till stigar, större leder och cykelvägar blir till skogsvägar med spår av dagens fyrhjulingar och skogsmaskiner. På två ställen passerar Nasaleden järnvägsspår – vid Avaviken och Glommersträsk. När Riksväg 95 öppnades 1975 mellan den norska gränsen och Skellefteå kom den att kallas för Silvervägen.

Illustration från Scheffereus bok ”Laponia”.

Nasaleden i Arvidsjaurs kommun är tänkt att bli en mer attraktiv besökssträcka. Inte minst eftersom det finns ett ökat intresse för vandring, kopplat till historia. I Västerbotten finns redan en utmärkt led som sträcker sig från Glommersträsk till Forsbacka. Sommaren 2017 öppnas också den sträcka som går ända fram till Skellefteå. Inför sommaren planerar Arvidsjaur kommun att förtydliga och göra nya ledmarkeringar mer synliga längs leden mellan Avaviken och Glommersträsk. Den fyrtio mil långa historiska leden får nytt liv.

Hamnen i Avaviken med Suddale, Jan Svensamössan, på andra sidan viken. Här la båtarna till med varor och malmlast. 

Garneälven. Precis här fanns tidigare en bro enligt geografen Gunnar Hoppe som undersökte
Nasaleden på 1930-talet. Den korta älven rinner sakta mellan Gárdniejávrrie och Skidträsket.

Många platser lämpar sig väl för rast längs Nasaleden. Mellan Gallakträsket och Vågträsket tar hunden Vide och fotografen Heli Berg en paus.

I myrlandskapet nära Gallakträsket finns flera gamla kavelbroar att se.

Vid Vågträsket finns unika kavelbroar. Peter Manner, Turistbyrån i Arvidsjaur, såg flera i början av september, precis innan första frosten kom.

Ungefär hälften av sträckan från Avaviken till Brännberget nära Glommersträsk är markerad.
Annika Lidström, Arvidsjaur, tillhör en av Nasaledens främsta entusiaster.

 

15 juni 2017: Det historiska loppet Nasaleden mellan Avaviken och Glommersträsk blev en rejäl utmaning. Sträckan var 72 km. Hannes Boström, Arvidsjaur, vann sträckan med tiden 6:59. Priset var presentkort för 5 000 kr. 

Hur lång tid tar en vandring mellan Avaviken och Glommersträsk?

Tid: Tre dagar i normalt tempo är rimligt. Hela sträckan är 70 km. För ”snabbgående” 2 dagar.
Om man är en löpare och heter Hannes Boström som sprang sträckan 2017 på tiden 6:59!
Övernattning: I tält. Första sträckan Avaviken – Storberg kan utföras på en dag, ca 20 km. Övernattning inomhus är möjlig hos Storberg Fjällgård. Därefter finns ingen möjlighet
förrän man når Glommersträsk.
Karta? Finns på Turistbyrån i Arvidsjaur.
Vilken utrustning bör man ha?
Mellan Avaviken – Storberg kan man vandra torrskodd. Efter skogsbilvägens slut efter Storberg till Ängsbergsvägens början vid Vågträskets sydöstra spets behövs stövlar/vattentäta kängor. Därefter kan den fortsatta vandringen ske utan att man behöver blöta ned fötterna. Dock finns några få platser där man behöver parera bäckar och mindre områden av myrmark.
Mat:
Finns ingen servering längs sträckan om man inte gör överenskommelse med Storberg Fjällgård eller annan turistarrangör. I Abborrträsk finns Natursafari. De erbjuder guidad vandring på vissa sträckor längs Nasaleden.
Transport: Buss till Avaviken från Slagnäs och Arvidsjaur. Tid: 28 alt. 18 min pris, 52 kr. Tider se sommartidtabell. Taxiservice finns i Arvidsjaur. Pris för Arvidsjaur-Storberg ca 1 000 kr. (Prisuppgifter från febr 2017.)
Övrigt om utrustning:
Mellan midsommar och mitten av augusti kan det bitvis vara mycket mygg och bromsar.
Ta med bra insektsmedel, extra batteri för mobil, bra kartor, gärna GPS och självklart kompass.
Information:
Ta kontakt med Turistbyrån! Arvidsjaur, 0960–175 00.

Hälsningar från artikelförfattaren Maria Söderberg som vandrat sträckan Avaviken – Glommersträsk / Brännberg fem gånger. Tipssträckor: 1) Avaviken till Garneälven. 2) Myrmarkerna vid Vågträsket för att se kavelbroar. 3) Tjärheden med alla små dödissjöar.

 

Nasaleden. Silvrets 70 kilometer långa väg genom Arvidsjaurs kommun. Läs mer!
https://www.arvidsjaur.se/sv/uppleva/friluftsliv-och-vandring/vandringsleder2/nasaleden/

Text och foto Maria Söderberg

A N N O N S