Vy från Sandvikens fjällgård 30 maj 2016. Foto Gunnel Hedman.

  • 10 december 2016
”Glömmer aldrig känslan den här kvällen för fem år sedan när vi kom med vår flyttkaravan upp längs Silvervägen. Jag körde först med bil och släp. När jag kom fram bakom en kurva och fick jag en välkomstföreställning av den gnistrande solen på Björntoppen och det här fantastiska landskapet. Mitt älskade ‘hemma’. Tiden har gått väldigt fort sedan dess och jag kan inte förstå att det nu är sex år sedan dess”.
Gunnel Hedman, Sandvikens fjällgård

 

Björntoppen på gränsen mellan Norge och Sverige brukar även kallas för sockertoppen. Det norska samiska namnet är Bærgna. Den reser sig 1 709 m ö.h. och ses vida omkring. För Gunnel Hedman i Sandviken har den en alldeles speciell betydelse. Inte minst sedan hon också började betrakta toppen genom kameralinsen och sätta ord på vad hon ser.
– Det går att betrakta den i de mest dramatiska färger, säger Gunnel:
– Det är bara att buga och låta sig förföras! Jag upphör aldrig att förundras över mångfalden av kulörer som inramar mitt favoritfotoobjekt Björntoppen.

En av Gunnel Hedmans passioner är att fiska. Det blir många turer på sjön intill Sandvikens fjällgård. Intresset sitter i sedan uppväxten i Vindelgransele.

Det mesta kan relateras till den distinkta toppen som reser sig vid gränsområdet. En kylslagen Luciamorgon ser hon från vinterfisket på sjön Tjaktjávrre hur Björntoppen har ”ljus i håret”. I den blogg i Västerbottens-Kuriren som hon haft i många år beskriver hon den 11 juli 2016:

”Nu är midnattssolens tid förbi för denna gång. Livet går vidare men inte utan att ett visst vemod infinner sig och en viss besvikelse över att man inte tagit alla de tillfällen som givits att njuta av dess närvaro. Till och med Björntoppen hade fällt upp sin kapuschong när jag vid midnatt kom hem från fisketuren kall och frusen. Sex plusgrader och en lurvig dimma som visade sig i älvmynningen och kring stugorna. Ta vara på sommardagarna”.

Björntoppen i dis. Foto Gunnel Hedman

 

Eller när Gunnel Hedman en oktobermorgon beskriver hur hon ser älvorna hastigt dansa bort bland dimslöjor: ”Morgonsolen lyser så vackert på Björntoppen och jag måste le på min yrvakna hundpromenad längs Silvervägen”.
Hon och hennes käresta Robert Lidström är fjällgårdsinnehavare. De har stugby, camping och en liten butik två mil från norska gränsen. Så snart det blir möjlighet hoppas Gunnel Hedman få förutsättningar att skriva en bok ”som jag ruvar på i mitt hjärta”.
Och fågelvägen till Björntoppen är det blott 26 km.

Björntoppen med måne. Foto Gunnel Hedman

 

Sandvikens fjällgård vid Silvervägen – nya ägare

2019 överlämnade Gunnel Hedman och Robert Lidström sin verksamhet till nya ägare efter tio år. De bor numera i Laisdalen.
Charlotte och Carl-Michael Kostet axlar nu ansvaret för den unika fjällanläggningen.
Läs mer om Sandvikens fjällgård här: https://www.sandvikens.se/

Sandvikens fjällgård 2011. Foto Maria Söderberg

 


A N N O N S