“En helig hammare”, hittad i en gödselhög vid Silbojokk, är ett av de föremål som presenteras på Historiska museet. Den här typen av hammare användes av samiska nåjder, men hur den hamnade i gödselhögen är oklart. Foto Maria Söderberg

 

Om trumhammaren vet vi inte mycket.
Varför hamnade den i gödselstacken i Silbojokk? 

  • 10 januari 2015


I en av utställningarna
på Historiska museet i Stockholm presenteras Sveriges historia under tusen år – från 1000-talet och framåt. Under en vandring genom århundrade för århundrade möter besökaren människor med makt och inflytande, och föremål som berättar om händelser som format och påverkat utvecklingen i Sverige. I denna utställning har Nasafjäll och Silbojokk en plats. En trumhammare, en sked, väskbyglar, seldon, ben, och stengods från Silbojokk visas i en glasmonter.

I samband med en reglering av sjön Sädvajaure gjordes utgrävningar vid Silbojokk i början av 1980-talet. Ett stort antal föremål påträffades och registrerades, och några av dem visas i en monter på Historiska museet. Trumhammaren av horn är ett av de sexton föremål som räknas till ”Historiskas höjdare”, utvalda som favoriter och samlingarnas mest fascinerande föremål av museets experter. De fynd som gjordes vid utgrävningarna är i första hand bostadsföremål. Kyrkan och kyrkogården hittades inte då, och regleringen som gjordes innebär att området periodvis hamnar under vattenytan.

Trumhammare på Historiska museet. Foto Maria Söderberg

Men sommaren 2002 hittades ett kranium vid Silbojokk. Ett år senare kunde arkeologer lokalisera resterna av kyrkan och kyrkogården. Det var år 1634 som silverfyndigheten vid Nasafjäll blev känd. Redan året efteråt påbörjades bygget av smälthyttan vid Silbojokk. Vid den här tiden var Sverige en stormakt, det trettioåriga kriget pågick, koloniseringen utvidgas och stort hopp sattes till silvergruvan långt uppe i norra Sverige.
Föremålen som kan ses i montern, och den berättelse om Silbojokk som presenteras på Historiska museet i Stockholm, handlar även om hur den gamla samiska tron möter den kristna tron. Men om trumhammaren vet vi inte mycket. Varför hamnade den i gödselstacken i Silbojokk?

Text Marianne Hofman

 

Silbojokk en historisk höjdare på Historiska museet i Stockholm. Foto Maria Söderberg