Harren trivs bäst i i rinnande, syrerikt kallt vatten. Den är därför mest vanlig i norra Sverige. Harren är en ganska smal, spolformig fisk med en mycket hög ryggfena ungefär mitt på ryggen. Foto Ulrik Bylander

 

”Jag har fiskat i Piteälven i över tjugo års tid och kärlek uppstod vid första ögonkastet, eller var det kanske första flugkastet? Här finns det verkligen gott om utrymme.”

  • 10 september 2013

Ulrik Bylander, hängiven harrfiskare. Men när väl fångsten är bärgad, släpper han oftast tillbaka den i älven.

När rektor Ulrik Bylander i Älvsbyn ska koppla av från sin skola drar han ut på fisketurer. I sommar kommer han dessutom att filma sina äventyr. Favoritälven är Pite älv, en 34 mil lång älv som kan delas in i tre delar: Fjälldelen, från Mavasjaure ner till Tjieggelvas, med höga snörika fjäll och fjällbjörk- och granskog, skogsdelen, från Tjeggelvas ner mot Storforsen.
Med undantag för en kraftverksdamm i Sikfors får älven strömma fritt. Den är en av Sveriges fyra nationalälvar. Förutom dammen är källsjön Pieskejaure vid norska gränsen en uppdämd reglerad sjö och detsamma gäller flera biflöden som  till exempel sjöarna Labbas och Rappen.
– Det är klart att det märks att den är reglerad, men inte på samma sätt som till exempel Lule älv. Det gäller framför allt i de områden som jag fiskar kring Lutton ner till Trollforsen.
Han menar att det egentligen är ”helt galet” att ett av Sveriges bästa fiskeområden inte besöks av fler fiskare när området är så inbjudande och fiskrikt.
– Jag har fiskat i Piteälven i över tjugo års tid och kärlek uppstod vid första ögonkastet, eller var det kanske första flugkastet? Här finns det verkligen gott om utrymme för att få uppleva sitt eget fiskeäventyr med ett område som är lika stort som hela Danmark.
– Har du en gång varit här så vill du tillbaka, menar Ulrik Bylander som pratar om älven som en ”melodi”.
– Det är en stor och omväxlande älv. Den byter skepnad från stilla sjöar till lekfulla forsar och mäktiga fall .
– Dessutom är vattnet kristallklart och rent!
– Jag unnar verkligen flera att upptäcka denna vackra älv med dess unika natur och fantastiska fiske.

Text Maria Söderberg 

Läs gärna mer här om fisket i Piteälven: www.pitealv.se

 

Flottningsepoken är avslutad sedan länge, men ett antal stenkistor för styrning av vattnet och stängning av sidofåror finns kvar, som här i Forsbacka. Foto Maria Söderberg