En av Arjeplogs vackraste älvar måste
vara biflödet till Laisälven, Dellikälven.
Här finns en 21 kilometer lång sträcka
reserverad för enbart flugfiske.

  • 15 juli 2013

Flugfiske i Dellikälven med Kaj Kottelin. Foto Maria Söderberg

Med helikopter från Adolfström tar det tjugo minuter att nå Dellikälvens början. På vänster sida reser sig Juovvatjåhkka, 1 012 m ö.h. På andra sidan älven tar Kungsleden sats mot Björkfjället i Västerbotten. Mörka moln varslar om regn, men det bekymrar knappast en inbiten flugfiskare. Mer problematiskt är det höga vattenståndet.
Kaj Kottelin är fiskeguide. Han skräddarsyr fisketurer både sommar och vinter, håller kurser i flugbindning och i kastteknik. Som flugfiskare är han inte ute efter den stora fångsten. Han närmar sig älven försiktigt och börjar spana efter rörelser från fisken och insekter.
– Nu gäller det att med omsorg välja rätt fluga. Bara det är en utmaning. Jag sätter mig ofta vid älvkanten och spanar länge.

En öring i Dellikälven. Foto Maria Söderberg

Dellikälven en av åtta älvar i Arjeplogs kommun som avdelats för enbart flugfiske. Den sammanlagda sträckan är 10,5 mil. Om man söker stillhet och ro finns det goda chanser att få vara alldeles ensam. Under två dagar vid Dellikälvens början mötte vi endast  tre flugfiskare. Ingen hade fått särkilt stor fångst den här andra hälften av juli månad.
Efter en genomgång av flera askar väljer Kaj Kottelin en kläckare, eller rättare sagt en imitation av en kläckare. Det är samlingsnamn för den insekt som precis är på gränsen att omvandlas till en vingad insekt som stiger till ytan. För fisken är de lättfångade byten som inte flyger iväg i första taget mitt framför nosen. Första kvällen blir det inget napp.
Älven brusar, myggen dansar över våra huvuden, mörka moln hänger i luften. Visserligen hoppar några små öringar retfullt upp till ytan, men de är inte intresserade av de många olika sorterna av kläckare som erbjuds.

Middag vid Dellikälven. Foto Maria Söderberg

Nästa morgon går det bättre. Vid femtiden är Kaj Kottelin beredd att pröva lyckan. 
Det blir först några tafatta nafsanden på  kroken. Sedan sitter den där: en gulfärgad öring på närmare ett kilo.
– Vilken skönhet! suckar Kaj nöjt när han äntligen får napp. Jag hade sett öringen vaka länge. Till sist tog den och det blev en strid, det är mycket kraft i den här öringen. Det är verkligen lycka.
– Att välja rätt fluga, drilla fisken utan att skada den och sedan släppa tillbaka den. Det värmer så gott i hjärtat.
Han lossar den försiktigt från den hullingslösa kroken, som ger ett stick i brosken på fiskens läpp.
Sedan blir det kaffekok över elden innan nästa tur nedströms älven.

Se här! https://www.youtube.com/watch?v=2e2uyE8DP8w&t=4s
7:24 min om flugfiske i Laisdalen, Arjeplogsfjällen. Vi får följa Kaj Kottelin när han fiskar och berättar. En film av Maria Söderberg foto/produktion, redigering Stefan Holm.

 

Skribenten vid det lilla tältet. Foto Kaj Kottelin

Dellikälven. Foto Maria Söderberg

Transport till flugfiskeområdet i Dellikälven med Fredrik Johansson, Fjällflygarna. Foto Maria Söderberg