Vy över Laisan och Laisvallby från Niebsurte. Foto Maria Söderberg

De är födda samma vår 1994, de går i samma
gymnasieutbildning i Arjeplog och de bor i samma by.
Dessutom har de samma önskan om att kunna bo kvar
och få ägna sig åt sitt främsta intresse – motorer.

Namn: Pontus Nässlander
Född:  Den 24 maj 1994.
Bor: I Laisvallby.
Kör skoter för: Bröderna Sundström Racing som nr 21.

Namn: Filip Sundström
Född:  Den 19 mars 1994.
Bor: I Laisvallby.
Kör skoter för: Team Lynx Sweden som nr 70.

Pontus Nässlander och Filip Sundström. Foto Mona Piribauer

  • 5 juni 2010

De bor i Laisvallby och går en gymnasial utbildning i Arjeplog, 45 kilometer från byn.
– Utbildningen är ett specialutformat byggprogram och vi lär oss också köra grävmaskin och traktor, berättar Filip Sundström.
– Jag har alltid varit intresserad av det.
Han och Pontus Nässlander har med sig intresset från tidigare generationer. Filips farfar Hilmer Sundström var med och startade ett sågverk, och senare en taxirörelse, med start  i slutet av 1930-talet. Anledningen var gruvbolaget Bolidens engagemang i området.
Det var en ny tid som påbörjades i den stilla dalgången. 1943 startade gruvbrytning. I slutet av 1960-talet böjade Hilmer Sundström sälja snöskotrar och den verksamheten fortsätter än idag med kontor och verkstad i Laisvall. Här arbetar Filips pappa Urban och hans två bröder. Kusinen Magnus finns också där.

 

”Det är bra att träna, för att kunna orka med att tänka”.

Pontus Nässlanders stora passion har alltid varit maskiner och – fart; båt, moped, motorcross och skoter. Att växa upp i Laisvallby ger full frihet att utöva allt.
– Jag har en liten motorcrossbana bakom huset, men om jag vill köra på en större bana åker jag till Arvidsjaur eller Sorsele.
Men det främsta intresset är skoter. Både Filip och Pontus tävlar. Förra säsongen gick det dessutom riktigt bra. Filip vann SM i skotercross och Pontus vann SM i backe med skotern. De tävlade i ungdomsklasserna. Nu när de, den här säsongen, tävlar i vuxenklasserna har det varit litet tuffare. Pontus har mest kört backtävlingar, men även några crosstävlingar. Sommaren är en lång förberedelse inför nästa säsong.
– Vi tränar kondition och styrka på gymmet i sporthallen i Laisvall, säger Filip.
– Det är bra att träna, för att kunna orka med att tänka. Det är viktigt.
I sommar har han jobb med att klippa gräs ”åt norskarna”, d v s hos de fritidsboende i Laisvall som ofta har stora gräsmattor. Gräsytorna har alltid varit välskötta i det gamla gruvsamhället.
Vad vill du uppnå med din skoterkörning?
– Inget mål ännu, jag ser bara fram emot att tävla, säger Filip, men det är ingen tävling förrän Arctic Cup i Östersund i januari 2012.
Pontus kommer bland annat att åka till Karlskoga i sommar. Hans mamma Lisbet kommer från Värmland och familjen har en stuga där. Jag frågar Pontus hur han ser på framtiden.
– Vet inte riktigt. Nog vill jag bo kvar, här i Laisvallby.

Text Maria Söderberg

 

 

A N N O N S